Date Archives 2019

64 #ПрегледВоПеток

Стигна декември, месецот на празнични кампањи. Во овој #ПрегледВоПеток се посветивме малку повеќе на маркетингот — огласување, митови и предвидувања — што се надевам ќе ти се допадне. Дополнително ќе следи и посебен блог пост (или серија постови) на тема маркетинг во 2020, без грижи. 😉

Дигиталното огласување во 2020

Врз база на глобално истражување направено со 900 лидери за огласување од светот, salesforce направија извештај кој вклучува нови приоритети, стратегии и тактики како предвесници на една нова ера во огласувањето. (PDF)

Бројот на пораки и на канали преку кои потрошувачите добиваат пораки е најголем до сега. За да се издвојат од толпата, огласувачите треба да креираат хиперперсонализирани пораки што ќе допрат до потрошувачот.

Огласувањето е во фаза на трансформација — најголемата еволуција откако дигиталните реклами беа лансирани во 1990-тите — предводена од податоци. За ефективно да допрат до публиката, огласувачите треба да поврзат голем број извори на податоци и притоа да извлечат некаква информација која ќе биде од корист.

И доминантните канали и буџетите се менуваат. Бројот на огласувачи што се потпираат на платформите под сопственост на Google и Facebook за пренесување на нивните реклами е сè поголем. Но успешноста не се мери само преку кликови и импресии. Се мери и преку вредноста на потрошувачот.

3 маркетингшки митови што Google Marketing ги разби годинава

Некои индустриски митови се толку многу познати што сите ние колективно мислиме дека се вистина. Тоа отсекогаш било така и ќе остане така. Но Google реши да ги тестира овие маркетингшки митови. Дел од нив се вистина, а останатиот дел навистина се митови што откако ќе се разбијат ни овозможуваат да го дигнеме маркетингот на повисоко ниво.

 • Маркетингшки мит бр. 1 — За да се произведе видео содржина потребни се многу време и многу пари
 • Маркетингшки мит бр. 2 — Колку повеќе податоци имаш, толку подобро
 • Маркетингшки мит бр. 3 — Машините ќе ги заменат луѓето

12 предвидувања за 2020 од експертите за дигитален маркетинг

Дали твојата маркетинг стратегија е подготвена за промените што следат? Social Media Examiner објавија одличен блог пост во кој 12 маркетинг експерти ги споделуваат своите предвидувања за 2020. Од предвидувањата може да видиме дека маркетерите ќе се фокусираат повеќе на креирање видео содржина, дека Stories се клучни за постигнување досег и дека LinkedIn и Pinterest ќе продолжат да растат.

Нова дефиниција за односи со јавноста

“Која сум јас?” се запраша индустријата за односи со јавноста и за да не потоне подлабоко во кризата на идентитет, International Public Relations Association (IRPA) објави нова дефиниција за тоа што се односи со јавноста.

Lider media направија супер статија-интервју со неколку вработени во ПР агенции од Балканот кои го дадоа своите коментари во однос на новата дефиниција и како таа ќе влијае врз работата.

“Односи со јавноста е практика за донесување на менаџерски одлуки која има за задача да гради врски и интереси помеѓу организации и нивните публики, врз база на информации пренесени преку веродостојни и етички методи на комуникација.” — новата дефиниција според IRPA

Избрани најдобрите македонски инфлуенсери

Од линковите за неделава, не смееме да испуштиме и една локална вест. После месеци спремања, избор и најави, во понеделникот се одржаа првите “UiZ Influencer Awards 2019”. Наградите беа доделени во повеќе категории, а најдобрите од најдобрите ги избра жири комсија составена од веќе истакнати домашни инфлуенсери и претставници од маркетинг агенции. Коментари не пишуваме. 🙂

Бонус линкови

Тука е крајот на денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 😉

63 #ПрегледВоПеток

Завршува ноември, доаѓа веројатно најхаотичниот декември. Соберете сила, читајте кликајте и спремете се за кафани, слави, прослави и сл. Време е за нов #ПрегледВоПеток. 🙂

COPPA законот vs. YouTube креаторите

Во минатиот преглед во петок спомнавме за новите промени во содржината за деца на YouTube и за тоа дека сите креатори ќе мора да обележат дали нивната содржина е соодветна за деца или не. Зошто е ова битно? Ако не го направат тоа, алгоритмот на YouTube ќе го направи наместо нив и големи се шансите алгоритмот да направи грешка.

Сите сме свесни дека децата гледаат YouTube видеа преку дозвола од родителите (parental controls), но Google нема начин како да контролира кој е пред екранот – родител или дете. Затоа FTC бараше од YouTube целата содржина за деца да биде или остранета од платформата или соодветно обележана. Многу нормално YouTube го избра второто и сега бара од сите креатори да ја обележат својата содржина со made for kids или not made for kids.

Во секој случај, предложеното решение е страшно лошо. Пред се, COPPA законот е наменет да ја заштити приватноста на децата на интернет и не ми е јасно како креаторите кои прават содржина за деца го прекршуваат овој закон. Уште еднаш се покажа дека креаторите за YouTube се само потрошна роба, дека им е многу побитно да си ја заштитат компанијата отколку да најдат соодветно решение за ситуацијата.

Снема Facebook и Instagram ама има апликација за креирање мемиња

Се извинуваме за привремениот прекин

Сигурно примети вчера дека некаде од пладне па до вечерта Facebook и Instagram се мачеа со вчитување и објавување на содржина. Дали американците ги преплавија мрежите со објави за Thanksgiving или што, во централна Европа беше најлошо. Хаштагот #InstagramDown беше најпопуларен во Велика Британија.

Whale, апликацијата на Facebook за креирање мемиња

NPE тимот на Facebook направи уште една апликација, Whale – за креирање мемиња. Whale им овозможува на корисниците да “декорираат” слики со текст и стикери со цел да креираат мемиња што потоа можат да ги споделат или да им ги испратат на пријателите. Апликацијата е бесплатна и моментално достапна само за корисниците во Канада.

Сè што треба да знаеш за Keyword Research

Истражувањето на клучни зборови е критичен дел од секоја SEO стратегија. Клучните зборови се врската помеѓу веб страната и пребарувачот. Тие се тие што му помагаат на пребарувачот да идентификува какви информации има на твојата веб страна и колку е релеватна кога еден корисник пребарува одреден збор или фраза.

Шансите да се појавиш на SERP се поголеми ако ја оптимизираш веб страната за правите клучни зборови. Но има стотици опции кога станува збор за кои клучни зборови да ги земеш во предвид. И како да знаеш за кои да оптимизираш? Keyword research.

Webdesigner Depot направија супер статија во која објаснуваат што се клучни зборови и зошто е потребно да ги истражиш. Топло ти препорачувам да го ѕирнеш линкот. 🙂

Комплексните резултати од пребарувањето прават Pinball Pattern

Деновите кога Google прикажуваше едноставна листа од 10 сини линкови запакувани со URL и текст, се далеку зад нас. Денес резултатите од пребарувањето (SERP) се многу покомплексни.

Изгледот на SERP постојано се менува, а тоа влијае врз начинот на кој луѓето пребаруваат на интернет. Денес вниманието на луѓето е дистрибуирано на самата страна и резултатите ги процесираат понелиенарно од порано. Имаме толку многу отскокнувања од еден елемент до друг на една страна што може да се постави нов шаблон за процесирање на SERP – the pinball patern.

Кај овој шаблон корисникот ги скенира резултатите од пребарувањето на нелинеарен начин и отскокнува од еден до друг резултат. Тоа е така затоа што денес резултатите не вклучуваат само линкови, туку и слики, видеа, па дури и интерактивни функции. Затоа, ако има смисла за твојата содржина, размисли за вметнување на некој од нетрадиционалните SERP функции.

Што е податочна писменост и зошто организациите инвестираат во неа

Податочна писменост е способност за читање, пишување и комуницирање податоци во даден контекст, вклучувајќи и разбирање на податочни извори, аналитички методи и користени техники – и способноста да се опише нивната примена и вредност.

Дефиниција според Гартнер

И покрај тоа што голем дел организации го признаваат значењето на податочната писменост, се уште постојат бариери за отклучување на оваа способност – вештините (или немањето вештини) како една од најголемите. Според извештајот Skills of the Modern Marketer на Econsultancy, 13% или помалку од испитаниците се гледаат себе си како експерти за стратегија, податоци и мерење резултати.

The Data Literacy Index исто така покажува дека предизвиците со управувањето на податоци постојат поради начинот на кој организациите ја перцепираат важноста на податочната писменост и нејзината примена.

Econsultancy напишаа одличен пост во кои зборуваат за што е податочна писменост, колку е важна во работата и кој сè инвестира во неа.

Во потрага по едноставноста

Секој ја перцепира едноставноста различно и ја гледа од различна перспектива. Ако комплексноста бара ред преку додавање работи, едноставноста бара ред преку одземање работи.

За некои луѓе комплексноста е едноставност, а за други е обратно. За да направиш добар дизајн треба да знаеш која е твојата таргет публика за да направиш баланс. Дизајнот треба да биде доволно едноставен за корисниците да можат да извршат акција и брзо да добијат информација за возврат.

OK boomer

Сигурно си го видел мемето “OK boomer”, а ако не, тогаш мора да си бумер. Станува збор за меме кое е приказ на разговорот помеѓу младите и старите. Нешто од типот “во мое време” само што сега тоа време е 50 години во минатото и многу работи се сменети. Помладите се осудувани од постарите за нивните постапки, но немаат енергија за расправање и разговорот завршува со OK boomer.

Мемето доби на популарност изминативе недели благодарение на TikTok, но фразата “OK boomer” може да се види уште во 2015 на 4chan каде анонимни корисници ја користеле кон други кои се однесувале како да се “out of touch”. Многу бумери мислат дека мемето е за остарување и дека на младите им се дозволува премногу. Но всушност е за падот на економијата, еколошките катастрофи и општо, дека луѓето не сакаат промени.

На крајот, дебатата за “OK boomer” е само уште една бесконечна парада од идеологични дебати на интернетот во кои двете страни не се ни слушаат.

Бонус линкови

Толку за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед во петок. 😉

62 #ПрегледВоПеток

Оправдано отсуствуваме минатата недела, AllWeb беше во петокот.

pregled-vo-petok-62-allwebmk-2019-skopje-macedonian-philharmonics
AllWebMK 2019

А сега се враќаме посилни од кога било со нов преглед во петок!

Ако имаш iPhone и скролаш на Facebook, задната камера снима

Ако имаш iPhone, големи се шансите камерата да ти работи додека скролаш на Facebook. Овој проблем излезе на виделина кога еден корисник на Twitter објави видео во кое се гледа дека задната камера снима додека тој скрола.

Проблемот се јавува во случај кога на Facebook му е овозможено користење на камерата. Кога нема дозвола, Facebook апликацијата пробува да ја уклучи, но iOS го блокира. Facebook изјави дека станува збор за bug и работи на случајот. Што приватност и безбедност? 🙂

WT Social – новиот ривал на Facebook

Смачено ти е од Facebook? WT Social е нова социјална мрежа која ветува дека нема да те спама со реклами или да ги продаде твоите кориснички податоци, креирана од основачот на Wikipedia.

Новата платформа има newsfeed налик на Facebook, но содржината е приоретизирана според она што е најново, наместо интеракции. “Рекламирањето дозволи лошата содржина да доминира на Facebook, а тоа нема да се случи со WT Social.”, изјави Jimmy Wales.

Од лансирањето во октомври до сега преку 160,000 луѓе направиле корисничка сметка на WT Social. Платформата е бесплатна, но нови корисници мора да почекаат за пристап. WT Social ќе функционира само од донации.

Ова звучи како многу добра и поздрава алтернатива, особено од Facebook. Сепак, големи се шансите дека троловите и политичарите ќе изнајдат начин да ја упропастат платформата доколку стане успешна.

Instagram тестира криење лајкови на глобално ниво и го копира TikTok

Тестот со криење лајкови се спроведува на глобално ниво

Тестот продолжува, а активен е и за дел од корисниците кај нас. Корисниците ќе можат да видат кој се им лајкува и колку лајкови имаат вкупно. На туѓи објави корисниците ќе гледаат неколку имиња од листата на заеднички пријатели. Можат да кликнат да видат кој сè лајкнал, но ќе треба рачно да ги бројат сите лајкови.

Грижата дека тестот ќе влијае негативно врз инфлуенсерите и креаторите е сè поголема откако HypeAuditor направи истражување во кое се гледа дека многумина од нив имаат помалку лајкови за 3% до 15% во земјите каде Instagram не го прикажува бројот на лајкови.

Без бројот на лајкови, агенциите нема да можат да верификуваат дали објавата има доволно интеракции за да извршат исплата на инфлуенсерот. Instagram ќе треба да најде начин ова да се реши, пример со приватен URL.

Ова е можеби финалниот чекор од тестирањето пред Instagram официјално да го лансира апдејтот во кој нема да гледаме број на лајкови. Интересно ќе биде да се види какво влијание има тестот врз менталното здравје, но исто така и како влијание има врз користеноста на апликацијата.

‘Reels’ mode, новата Instagram алатка за Story е копија од TikTok

Се сеќаваш пред неколку прегледи пишував за тоа дека Instagram ќе се претвори во TikTok? Епа ајде да се надоврзам на муабетот со Reels. Оваа алатка ќе им озвоможи на корисниците да креираат кратки видеа кои ќе можат да ги споделат и да направат ремикс, исто како TikTok. Ќе може да се стави и музика, а има и избор на креативни опции за едитување на самото видео.

Новата алатка ќе биде достапна само за корисници во Бразил на почетокот.

TikTok тестира линкови во био

Со повеќе од билион корисници на платформата, TikTok бара начин како да воведе монетизација. Затоа почна да тестира нова функција која им овозможува на корисниците да стават линк во био и на постовите. Овие линкови ги носат гледачите до производи кои ќе можат да ги купат директно од видеото.

Тоа што TikTok се реши да се монетизира е значаен сигнал за амбициите на платформата, барем во САД, каде тестот се спроведува. Замисли многу лесно да се прават пари на TikTok. Можеме да очекуваме дека голем број креатори ќе се префрлат.

Опцијата за криење на коментари на твитови е достапна за сите

После месеци тестирање, корисниците на Twitter ширум светот имаат пристап до опцијата да скријат коментар на свој твит. Значи нема бришење на твитови, а останатите корисници ќе може да ги видат коментарите на твојот твит со кликање на сивата икона што се појавува откако ќе биде скриен коментарот.

Нови промени во содржината за деца на YouTube

YouTube се најде во фокусот на голем скандал во февруари годинава токако блогерот Matt Watson објави 20-минутно видео во кое тврдеше дека YouTube “промовира педофилија”. После месеци работење на случајот и голем број блокирани канали, YouTube изјави дека ќе имплементира нови промени во нивната политика со цел да ја заштитат содржината во која има деца од педофили.

Секој YouTube канал ќе мора да биде во согласност со Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA). Сите ќе мора да покажат дали нивната содржина е соодветна за деца или не. За да го направат ова, YouTube Studio ќе има нови подесувања за публика. Сите детали околку промените можеш да ги видиш во постот на YouTube Help.

Дали ќе биде подобро ако имаме само еден пребарувач?

Отсекогаш постоела битка помеѓу пребарувачите, битка за најдобриот и најбрзиот пребарувач. Како корисници, пребарувачите ни даваат клучни навигациони елементи кои ни помагаат да се движиме низ интернетот: копчето за дома, лентата за веб адреса, копчињата за напред и назад, зачувувани линкови, итн.

Но за дизајнерите и девелоперите е јасно дека пребарувачите играат многу поголема улога во корисничкото искуство отколку само она што корисникот го гледа на површата на неговиот екран. Постојат многу системи за рендерирање на содржина и прикажување на истата, па така гледаме различни резултати од пребарувач до пребарувач. Како резултат на тоа го имаме прашањето: Дали би било подобро ако имаме само еден пребарувач?

Бонус линкови

Тоа е сè од денешната дупла доза преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 😉

61 #ПрегледВоПеток

Скролај, кликај и читај, собравме доста интересни четива и апдејти за овој преглед во петок.

Новости од дигиталниот свет за 3, 2, 1… #ПрегледВоПеток

Facebook се ребрендираше во FACEBOOK

Покрај сите скандали, далавери и општо лошата репутација, Facebook во понеделникот најави дека ќе се ребрендира. Во следните недели ќе се појави ново, шарено лого со големи букви.

Зошто FACEBOOK? Новото лого ја докажува вредноста на компанијата. Дизајнирано е со “бистрина и искреност” на ум, со хармонизирани големи букви. Но тоа не е сè! FACEBOOK користи “динамични” бои што го трансформира логото во боите на неговата средина.

Со други зборови, Facebook се дистанцира од платформата која сам си ја направи да биде најомразената платформа на светот. Па така, кога странски сили ќе измешаат прсти во изборите во 2020, Марки ќе му каже на Конгресот: да, Facebook има проблеми. Но FACEBOOK си работи супер.

Нов систем за додавање атрибути на содржина

Adobe, Twitter и The New York Times Company најавија нов систем за додавање атрибути на слики и друга содржина. Ова значи дека ќе има алатка што ќе снима и зачувува информации за уметникот што создал парче содржина и дали таа содржина била изменета од страна не некој друг. Потоа други луѓе и платформи ќе ги проверуваат тие податоци.

Adobe прикажа прототип во Photoshop, но системот е сè уште во изработка и не знаеме кога точно ќе биде достапен. Проектот е дел од Content Authenticity Initiative, а партиципантите ќе одржат самит за системот во следните неколку месеци.

Врз основа на она што го најави Adobe, алатката за додавање атрибути е дел од метадата што може да се прикачи за фајл. Не беше објаснето како тагот ќе се зачува, односно како ќе бидеме сигурно дека е од оригиналниот автор, а не од некој што ја копира содржината.

Останува почекаме да помине самитот па да се разотркријат дел од деталите.

Брз пристап до апликации и сервиси со .new на Google

Кој не сака кратенки? Пред една година, G Suite ги креираше кратенките: docs.newsheets.new, и slides.new. Овие кратенки овозможуваат многу побрзо и полесно да отвориш нов документ, нова табела или пресентација.

Сега Google излезе со екстензија на .new доменот која ќе им овозможи на корисниците да извршуваат онлајн постапки со само еден чекор. Она што е многу добро, е фактот што секоја компанија или организација ќе може да си регистрирај свој .new домен.

Повеќе инфо за сите кратенки.

Можеш ли да преживееш како компанија на Reddit?

Reddit е еден од најмоќните сили кој има влијание врз целиот интернет на начин на кој ниту една друга платформа може да влијае. За разлика од другите социјални мрежи, Reddit е релативно недопрен од медиумите и рекламните агенции. Ова значи препрека за сите брендови кои сакаат да ја наметнат својата моќ и да го искористат влијанието што оваа заедница го има врз остатокот од интернетот.

Со цел да им помогнат да брендовите и маркетерите да се запознаат со оваа уникатна – и строго чувана – социјална мрежа, We Are Social направија Reddit кампања од која извадија доста интересни заклучоци.

Бонус линкови

Толку за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Scared of Marki!

Се читаме во следниот преглед во петок. 😉

60 #ПрегледВоПеток

Стигнавме до 60-тиот преглед во петок!

Facebook најави промени кај метриките за реклами

Најпрво, Facebook најави дека ќе ги отстрани метриките за 10-second video view што вклучуваат ’10-Second Video Views’, ‘Cost per 10-Second Video View’ и ‘Unique 10-Second Video Views’. Дополнително, единаесет од метриките за прегледи на видео ќе бидат преименувани.

Facebook тврди дека овие промени ги прави со цел имињата да бидат појасни и усогласени. Со оглед на тоа дека ова нема да има никакво влијание врз самите реклами, промените не би требало да предизвикаат проблем. Како и секогаш, тоа зависи од начинот на кои ги користиш метриките за видеата, кои аспекти ти се од важност, итн.

Twitter ќе банира политички реклами на платформата

Во средата, во твит на Jack Dorsey, Twitter најави дека новата политика ќе влезе во ефект на 22 ноември и ќе важи на глобално ниво за сите реклами за избори и општо реклами од политички карактер.

Најавата доаѓа во време кога Facebook е под голем притисок за сознанието дека ги иззема рекламите од политичари од ‘third-party fact-checking’. Во превод, откако се дозна дека Facebook си ги штити моќните политичари.

Тајмингот на овој бан значи дека ќе биде активен за предвремените избори во Велика Британија.

Google го пушти Incognito mode за Maps за корисниците на Android

Опцијата ‘Incognito mode’ за Google Maps за прв пат беше дискутирана на Google I/O конференцијата во мај. Исто како на браузер, оваа опција ти овозможува да пребаруваш и следиш рути без автоматски да бидат поврзани со историјата на твојот акаунт.

После нешто повеќе од 5 месеци, Google почна лека полека да ја пушта опцијата на корисниците на Android. Ако сè уште не ја гледаш, без грижи. Чичко Google рече дека ‘Incognito mode’ ќе биде достапен за сите Android корисници во текот на наредните неколку денови.

#TeamTrees – Најголемата соработка помеѓу Youtubers во историјата

#TeamTrees е проект предводен од јутуберите Mr. Beast и Mark Rober чија крајна цел е да се засадат 20 милиони дрва до 1 јануари, 2020. Во соработка со Arbor Day Foundation и повеќе од 600 други јутубери – меѓу кои PewDiePie, Jacksepticeye, Shane Dawson, Jeffree Star, Joey Graceffa и Rhett & Link од Good Mythical Morning – до сега се засадени преку 11 милиони дрва.

За помалку од 48 часа откако беше објавено првото видео за #TeamTrees од Mr. Beast, се собраа доволно пари за засадување на 4 милиони дрва. Кон проектот се приклучија и Elon Musk со донација од 1,000,000 дрва, Susan Wojcicki со 250,000 дрва и Jack Dorsey со 150,000 дрва. CEO-то на Shopify, Tobi Lutke, донираше 1,000,001 дрво само за да го помине Elon Musk во знак на слатко ривалство.

Со секој дониран долар, фондацијата ќе засади дрво во шумите каде што е најмногу потребно. Дрвата ќе бидат распространите низ сите континенти што не се Антарктикот.

Ова е најголемата соработка во историјата на јутубери за подигање на свеста за климатските промени и тоа многу ме радува!

А сега трк на www.teamtrees.org 🌳🌲

Бонус линкови

Толку од денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 😉

59 #ПрегледВоПеток

Ја завршуваме работната недела со уште еден преглед во петок. 🙂

Google ги подобрува резултатите од пребарувањето

Google направи промени во алгоритмот за пребарување што ќе влијае врз резултатите. Во суштина, ќе добиваме подобри (порелевантни) резултати бидејќи Google сега има подобро разбирање за тоа како зборовите се поврзани едни со други во дадена реченица (контекст).

Google вели дека промената во алгоритмот е веќе пуштена од пред два дена и ќе влијае врз околу 10% од резултатите од пребарувањата на англиски јазик направени во САД. Останатите јазици и земји ќе бидат адресирани постепено.

Facebook тестира реклами во делот Groups tab

Facebook тестира пуштање реклами во Groups tab каде корисникот гледа содржина од сите групи во кои што е член. Ова е уште еден пример за тоа како Марки ја користи секоја можна прилика да го зголеми капацитетот на реклами. И со фокусот на групите оваа година, големи се шансите дека рекламите што ги тестираат во табот за групите ќе бидат видени.

Instagram тестира нов “Invites” стикер за настани на Story

Продолжуваме со уште тестови. Новиот стикер ти овозможува да креираш настан – вклучувајќи назив, датум и локација – што потоа го објавуваш на Instagram Story како “Invites” стикер. Гледачите можат директно да RSVP од стикерите, нудејќи уште еден начин за поттикнување интерес и споделување ексклузивни настани.

LinkedIn Еvents: Нова алатка за планирање настани

LinkedIn Events е алатка што им овозможува на корисниците да креираат и да бидат дел од професионални настани, да ги поканат своите конекции, да менаџираат настани, да се поврзат со други кои ќе присуствуваат, и да одржуваат комуникација по завршетокот на настанот.

Во моментов Events е бесплатна алатка за користење и е достапна за сите корисници ширум светот.

Adidas признава, инвестирале многу повеќе одошто треба во digital и performance marketing

Adidas сака да направи промена од маркетинг ефикасност во маркетинг ефективност и признава дека фокусот на ROI придонел за поголема (одошто треба) инвестиција во digital и performance marketing, на сметка на градење на брендот. Многу добра презентација на Simon Peel (Adidas Global Media Director) за време на EffWeek 2019.

Бонус линкови

Тоа е сè за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед во петок! 😉

58 #ПрегледВоПеток

Задоцнивме малку, ама оправдано. Минатата недела бевме на AllWeb Albania и си поминавме супер! Сакавме да стасаме на време со прегледот…

Но имавме неуспешен обид за влог верзија од #ПрегледВоПеток 😬

Преглед во петок ВЛОГ

И така после дојде викендот, време да се прибереме по домите. Па дојде понеделникот, доста работен. И еве сме. Вторнички преглед во петок.

Facebook тестира dark mode и нов интерфејс за десктоп

Уште во мај Facebook најави дека ќе го редизајнира вебсајтот и ќе овозможи dark mode на десктоп и на мобилен. Во август почнаа да тестираат dark mode за Android мобилната апликација, а сега пуштија и бета верзија на новиот интерфејс за десктоп.

Интерфејсот во бета верзија изгледа многу како оној на Twitter. Конечната верзија може ќе се смени, но сепак останува “прекидачот” што ти овозможува да си ја вратиш старата класична верзија на вебсајтот.

Instagram објави низа совети за маркетерите

Оваа недела Instagram објави совети кои ќе им помогнат на маркетерите во креирање подобра содржина и градење заедница на платформата. Еве дел од нив.

Најпрво, Instagram пушти совети за креирање слики и видеа во кои има едноставни, но вредни, забелешки за тоа како да го максимизираш твоето визуелно присуство на платформата. Ќе ти помогнат во креирање содржина што ќе биде различна, уникатна, и влијателна.

Во меѓувреме, Instagram пушти и совети за планирање празнични кампањи, вклучувајќи и content calendar template кој ќе ти помогне да го означиш пристапот кон кампањата (можеш да го симнеш тука).

И како за крај, Instagram објави и совети за продавање производи на платформата, повеќе со фокус на лансирање нови производи. Има доста добри точки кои ќе ти помогнат да испланираш подобар пристап со цел да го максимизираш твоето присуство на платформата.

Snapchat пушти нова “Dynamic Ads” опција

Супер вести за маркетерите кои користат Snapchat. Новата “Dynamic Ads” опција ќе ги креира твоите Snap ads наместо тебе, а врз база на твојот производен каталог. Системот ќе ги прикажува производите на таргет публиката според тоа што нив ги интересира.

Динамичните реклами ќе користат вградени темплејти за креирање различни реклами во вертикален формат. Маркетерите ќе можат да изберат од многубројни темплејти, што всушност ќе служат како водич за Snap кога ќе ги креира релевантните реклами. Од таму селектираш нова публика или веќе постоечка и му даваш дозвола на системот да ги прикажува твоите реклами real-time.

Со ова ќе се поедностави процесот на пуштање реклами на Snap. Нема да има потреба да “губиш време” на креативниот процес, но и на ажурирање на податоците. Ако сакаш кампањите да тераат цело време затоа што носат добри резултати, само ќе го “оддржуваш” протокот на податоци на Snap а системот сам ќе си ги пушта рекламите со најновите и најрелевантните информации.

Родителската контрола на Apple е гола вода за децата

Apple’s Screen Timе има за цел да им овозможи на потрошувачите начин да ги контролираат уредите на нивните деца. Сепак, дел од младите тинејери откриле доста багови и начини како тоа да го заобиколат.

На Reddit и на YouTube децата споделуваат совети и трикови како да се ослободат од Screen Time. Симнуваат специјален софтвер што им овозможува да го исклучат Screen Time или да ги дознаат лозинките на нивните родители. Тие бараат багови кои го прават користењето на мобилниот телефон полесно, без нивните родители да знаат за тоа, како менување на времето или користење iMessage за гледање видеа на YouTube.

Бонус линкови

Толку за денешниот (задоцнет) преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед, во петок! 🙂

57 #ПрегледВоПеток

Се вратив од одмор и празник или не, ако е петок тоа значи дека ќе пишувам #ПрегледВоПеток 🙂

Нови бизнис алатки од Facebook и Instagram

Facebook со нови Stories templates за бизниси

Неделава Facebook пушти две нови алатки дизајнирани да им помогнат на бизнисите. И тоа во право време, со оглед на тоа дека голем дел од американците пазаруваат за Божиќ уште од сега. Првата алатка е нов сет на темплејти за стори.

Темплејтите се едноставни, визуелно ефективни опции кои може да се едитуваат а ќе им помогнат на брендовите да ги прикажат своите производи и сервиси. Истите се достапни преку Facebook Ads Manager и Facebook направи step-by-step прирачник за користење.

Нови опции за Instagram Direct

Facebook додаде нови опции за Instagram Direct кои ќе им овозможат на бизнисите да:

 • Додадат ознаки на контакти, како “VIP” или “New Customer”
 • Пребаруваат контакти за да најдат тоа што го бараат поефикасно
 • Зачуваат повратни пораки во Direct за почести прашања
 • Подесат instant replies и away messages
 • Организираат Direct пораки во фолдери

Facebook посочи дека алатките ќе ги пушта постепено што значи дека кај нас ќе бидат достапни малку подоцна.

Повеќето американци читаат вести на социјалните мрежи

Иако повеќето американци читаат вести на социјалните мрежи, тие исто така велат дека големите платформи имаат премногу контрола врз истите. Според една студија од Pew Research Center која излезе во средата, испитаниците велат дека социјалните мрежи ги прават вестите “полоши” отколку што се.

И Democrats и Republicans се загрижени за моќта на социјалните мрежи врз вестите. Republicans се малку повеќе скептични, што и не е изненадување затоа што политичарите, вклучувајќи го и Donald Trump, тврдат дека платформите системски цензурираат конзервативни вести. И покрај сè, бројот на американци што користат социјални мрежи за читање вести се зголемува. Facebook го зема првото место со 52%,

Влегуваме во the Era of Big Podcasting

Многу се има случено во кратката историја на подкастите до сега. Трендот е сè поголем а исто и шансите дека подкастите ќе станат дел од забавната индустрија. Приказната како ќе дојдеме до таму е поделена во два дела. Првиот е сè што се случи пред и по 2014. Вториот е што се случува сега. Многу интересна статија на Vulture која топло ти ја препорачувам.

74% од американските економисти очекуваат рецесија до крајот на 2021

Голем дел од економистите во САД се загрижени за ризиците од економската политика на Donald Trump. Во студија од National Association for Business Economics чии резултати излегоа во понеделникот, 74% од економистите очекуваат рецесија во САД до крајот на 2021.

Trump ги негираше овие грижи за рецесија.

I don’t think we’re having a recession. We’re doing tremendously well. Our consumers are rich. I gave a tremendous tax cut and they’re loaded up with money.

Изјава на Donald Trump

Економистите се загрижени за генералниот пристап на администрацијата на Trump во однос на економијата.

Бонус линкови

Толку од мене за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед во петок. 😉

56 #ПрегледВоПеток

Симона е на одмор, заслужено. Не дека нема интернет… ама сепак ред си е да и дадеме оддишка. Еве сме со супер интересни линкови и секако неколку важни информации.

AllWeb – еве го пред нас

Есен за нас веќе 8ма година по ред значи AllWeb, од пред 4 години значи дупло AllWeb, еден во Скопје и еден во Тирана. Оваа година, конечно, ќе имаме за нијанса помалку говорници на сцена и на едниот и на другиот, а тоа го правиме со цел да обезбедиме повеќе простор за дискусија, прашања и споделувања искуства. Ќе има уште детали тука, особено за овој во Скопје, така да сега за сега доволно е да се пофалиме дека и оваа година во рекордно време ги снема super early bird влезниците, а сега актуелна е early bird понудата. Ме радува дека публиката години наназад си го планира и со нетрпение очекува овој настан. Горди сме.

Ајде сега со ред.

WeWork пред банкрот

Не следиме премногу често настани од старап светот, но WeWork, веројатно најпознатиот ланец на co-working места во светот, за рекордни 6 недели е на прагот на банкрот. Интересно е затоа што пред само 6 недели процената за нивната вредност била околу 47 милијарди долари. Излегувањето на берзата ги наруши домашните математики и на површина излегле работи кои не биле баш за јавност. Како и да е, причината зошто оваа вест е тука е заради, моето лично убедување, и не е само мое, дека се претера со вештачко, да не речам неосновано, пумпање на вредноста на стартап компаниите пред се од Америка. Мора малку спуштање на земја.

Google ќе приоретизира оригинални содржини

Вака според насловот ова и не е така новост, одамна знаеме дека Google си сака оригинална содржина, но еден интересен апдејт стасал на почетокот на септември, а ние сме го промашиле… Имено, Google најавува дека кога станува збор за вести, оригиналните, односно првите текстови кои ќе бидат индексирани ќе добијат шанса подолго време да бидат погоре во резултатите на сметка на оние понови текстови на истата тема. Па така сега изворите кои генерално имаат добар третман од Google или имаат понова верзија на истата сторија ќе може да очекуваат помал број посети.

Pinterest воведува нови шопинг реклами

Не пишуваме често за Pinterest, ама неговите напори да влезе посериозно во шопинг навиките на корисниците мора да се следат. Во својот последен апдејт тие воведуваат т.н. Shop the Look реклами, отвораат шопинг реклами за повеќе пазари а и го редизајнираат изгледот на бизнис страниците. Користиш Pinterest, за што?

Instagram – Clickbait 2.0

eConsaltancy фаќа интересен агол со супер корисни линкови во својот текс: Is Instagram’s popularity giving rise to Clickbait 2.0? Си криењето на лајковите, прегледите сега стануваат новите кликови, на Instargram. Ова значи дека нема ни потреба од заведувачки наслов, нема потреба да ја носите публиката надвор од Instagram, клучот е во бројот на прегледи. Но од друга страна ова значи и дека ризикот од казни од страна на самиот сервис е поголем. Анализата е одлична и секако препорачана за читање, развојот, будно ќе го следиме.

Бонус линкови

Се читаме следниот петок!

55 #ПрегледВоПеток

Идеме јако со 55-иот преглед во петок!

55 woo hoo

Facebook тестира криење на лајкови во Австралија

Денес Facebook официјално почна да тестира криење број на лајкови во Австралија. Авторот на постот ќе може да го види бројот на лајкови, а сите останати ќе гледаат “Name + others”. Тестирањето ќе се одвива паралелно со она на Instagram.

Facebook Pages што имаат голем број следбеници и најчесто повеќе лајкови на објави отколку обичниот корисник би пропуштиле екстра интеракции и досег. Неколку инфлуенсери од Канада се пожалија дека имаат намален досег откако тестот за криење лајкови почна на Инстаграм. Ќе видиме како ќе се одрази на пејџовите.

Instagram стави рестрикции на реклами за диети и козметички операции

По консултација со неколкумина експерти за ментално здравје, Instagram изјави дека ќе имплементира нови рестрикции на објави што промовираат диети и козметички операции. Покрај рестрикциите, објавите што промовираат диети и производи за слабеење со “чудесни” ефекти ќе бидат отстранети од платформата.

Промените може да бидат “катастрофални” за лајфстајл гуруата и инфлуенсери кои објавуваат за најразлични напитоци и суплементи за слабеење и што ти не. Сепак, позитивните работи ги надминуваат негативните. Ова е добар потег за Instagram, останува само да се надеваме дека и другите платформи ќе го направат истото во иднина.

Samuel L. Jackson ќе го позајми гласот за Amazon Alexa

Интеракциите со Alexa ќе станат позабавни и вулгарни, откако актерот Samuel L. Jackson потпиша договор да го позајми неговиот глас за уредот. Опцијата Samuel L. Alexa (неофицијално име) ќе биде достапна за корисниците до крајот на годината.

Amazon вети дека ќе ја земе слободата на изразување на Jackson, а корисниците ќе имаат опција да го овозможат или оневозможат вулгарниот јазик. Оваа опција беше само една од бројните промени кај Alexa што беа најавени на компаниската изложба во средата.

Uber најави многу (позитивни) промени кај своите производи

Uber ги спојува апликациите за превоз и достава на храна, додава нови опции за безбедност, ја зголемува свеста за користење велосипеди, електрични скутери и јавен превоз и се вклучува во “виртуелни ресторани”, заедно со уште еден куп други најави.

Дознај повеќе во интервјуто на The Verge со Uber CEO Dara Khosrowshahi.

Припадници на Gen Z во Србија откриваат што за нив е добра работа

Нашите пријатели од Netokracija седнаа со неколкумина припадници на Generation Z. Збореа за тоа што за нив значи работа од соништата и колку би ризикувале да дојдат до неа. Интересна статија која топло ви ја препорачувам да ја прочитате. Времето на Gen Z допрва доаѓа!

Бонус линкови

Толку за денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок! 🙂

54 #ПрегледВоПеток

Ме смени Дарко минатиот преглед во петок но за денешниот се враќам во програма. Интересни четива се собраа неделава. Не се многу, но во последните две навлегов малку подетално бидејќи ептен ме интересираа. Се надевам и тебе исто! 🙂

Подобро менаџирање со табовите во Google Chrome

Ако си некој што го користи Chrome со 50+ табови отворени во секое време, *кхм* Дарко, го користам овој преглед да ти кажам дека менаџирањето со табовите ќе ти биде олеснето. Google најави дека ќе има нов привју што со “hover over” ќе ти овозможи побрзо да го најдеш табот што го бараш.

Покрај овие промени, Google планира и дотерување на делот за URL. Ќе добиваш инстант одговори за пребарувања од типот на временска прогноза, превод, спортски настани, и друго. Исто така ќе има и нова алатка со која ќе можеш да ја смениш бојата на целиот пребарувач и пејџот за нов таб, без воопшто да симнуваш теми од Chrome web store.

Instagram ќе се претвори во TikTok

Исто како TikTok, “Clips” ќе им овозможи на корисниците на Инстаграм да снимат сегменти од видеа и да ги објават како едно видео на Story. Корисниците ќе можат да стават музика на видеата и да ја подесат брзината и тајмингот на секој клип.

Копирање на други апликација изгледа како дискутабилна постапка, но доминацијата на Facebook продолжува да се шири. Во моментов нема официјална изјава од Instagram за новата опција.

Како Jala Brat изгази со новиот албум

Не е важно каква музика слушаш, какви се твоите лични ставови и останато, зборуваме за маркетинг. Босанскиот рапер, Jala Brat, за само 24 часа по објавување на новиот албум успеа да собере по милион+ прегледи на сите 6 песни.

Создавање hype со инфлуенсери

Неколку недели пред да го објави албумот, преку своите профили на социјалните мрежи, Jala ја заинтригира публиката и го прикажуваше процесот на креирање на албумот. Ништо ново, нели. Но во креирање на хајпот се вклучија и негови колеги кои го поставија каверот од албумот како нивна профилна слика.

Референци од популарната култура

Тука е битно да се поврзе брендот со други успешни и познати брендови кои се моментално популарни затоа што така се прави позитивна асоцијација кај таргет публиката. Бидејќи Jala знае што сака неговата публика, тој во сите 6 песни споменува 20 различни брендови кои се светски познати. И не само брендови, и личности.

Лансирање на производот кога е 100% завршен

Jala одеднаш ги пушти спотовите за сите песни на албумот, што е реткост за музичарите на Балканот. Доста пари се потрошени на продукција, но и многу добар дел од парите ги врати уште во првите 24 часа од прегледите на YouTube.

Играње со тајмингот и платформите

Албумот не беше истовремено објавен на сите музички платформи. Amazon, iTunes и Google Play беа први бидејќи се премиум платформи и не може бесплатно да се слуша музика. Најнетрпеливите фанови си го купија албумот за $5 до $7 и први ги слушнаа песните. Наредниот ден песните беа објавени и на YouTube, секоја во растојание од 1 час. Понаредниот ден, песните беа објавени и на Deezer и Spotify. На овој начин Jala ги оптимизираше своите шанси за профит уште во самиот старт.

Ширење на брендот = поголема заработка

Секогаш може уште! Пред три години Jala и екипата направија свој бренд за облека. Специјално за новиот албум дечките направија брендирана кутија полна со работи, нешто што до сега не е направено на Балканот. Во кутијата го има албумот, маичка, привезок, постер и стикери.

Настан во чест на промоција на албумот

На денот кога официјално излезе албумот, Jala направи мини промоција во центарот на Sarajevo. Со еден мал настан, тој доби покриеност од скоро сите медиуми.

Целата промоција на албумот #99 ја одиграа многу паметно и мудро го вклопија стариот добар 4P маркетинг микс.

Ни треба MESH едукација

STEM едукацијата е витална во решавање на многу општествени проблеми. Но без да посветиме еднакво внимание и на едукација за меѓучовечките односи, државата, економијата и медиумите – техничкото образование би било залудно.

Tim Wise зборува за фокусирање на MESH едукација, што значи Media Literacy, Ethics, Sociology and History. Бидејќи овие науки не се доволно во фокус, тој вели дека на крајот остануваме со квалификуван кадар по техничко образование кој не знае за демократско државјанство.

Треба да се образуваме за медиумите за да научиме како да филтрираме пропаганда и политички наддавања. Сведоци сме на многу лажни вести што се споделуваат на социјалните мрежи. Етички дилеми има насекаде околу нас. Социологија е предмет кој не сите го учат или многу малку се изучува, а нуди многу битни информации кои помагаат во разбирање на општеството и како тоа работи. Секој граѓанин треба да биде запознаен со историјата на држвата во која е роден.

Wise вели дека иднината на нацијата и на светот зависи од луѓето кои се ангажираат да направат нешто, се точно информирани и размислуваат критички. Тоа значи дека ни треба повеќе од STEM. Ни треба MESH едукација.

Бонус линкови

Тоа е сè од денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед во петок! 🙂

53 #ПрегледВоПеток

Нема вовед денес, брзам да го фатам петокот.

Позиционирање и клучни пораки…

Денешниов (задоцнет) преглед ќе го започнеме со препорака за еден подкаст епизода од еден подкаст кој исто така го препорачуваме. Станува збор за подкастот на нашата драга пријателка Kerry O’Shea Gorgone, во рамките на MarketingProfs.com. Кери ја запознавме пред некоја година на една конференција и еве не година-две подоцна се обидуваме да ја донесеме во Скопје на AllWeb. Во епизодата моја не натера да го препорачаме подкастот гостува минатогодишниот „closing keynote” на AllWeb – Matt Desmier. Тој за ова интервју сам си кажа дека никогаш не звучел попаметно и не кажувал подобри работи. Се разбира зборуваат за маркетинг односно за позиционирање на брендот и клучните пораки. Клик: How to Nail Positioning, Messaging, and Change Management: Matt Desmier on Marketing Smarts

Evolving “nofollow”

Google реши по 15 години да додаде уште два нови атрибути во означување на линковите на вашиот сајт. До сега постоеше само атрибутот “nofollow” што означуваше реклами, спам коментари и сл. линкови кои google сака да ги одвои кога ја анализира содржината на секој сајт. Затоа што интернетот не е ист од 2005 до денес, конечно додаваат два нови атрибути кои може вебмастерите или администраторите на сајтовите да ги користат. Станува збор за rel=”sponsored” и rel=”ugc”. Ако некому не му е на прва јасно, ugc е user generated content. Нормално дискусии за овој новитет веќе има на големо, толкувањата се различни, и како и секогаш ќе мора да почекаме малку па да видиме што точно значи сето ова и кои ќе бидат најдобрите практики.

(Not) Recommended videos

Сте оставиле некогаш YouTube да биде вашиот DJ, ама не да слушате музика туку да ве води низ различни други содржини? После неколку видеа не можете баш да му го фатите крајот нели? Проблемите односно недоволната оптимизација, несредување на багови и лоша модерација се проблеми на алгоритмот за препорачани видеа на YouTube одамна. Но сега Mozilla решила да ја тера правдата па организирала кампања со која ги мотивира и промовира личните приказни на корисниците поврзани со чудните искуства на YouTube.

Media Innovation Lab

И како за крај, еве еден интересен повик за иновативни идеи во областа на медиумите. Регионалната програма за унапредување на медиумите на USAID со помош на имплементаторот Internews распишаа по втор пат повик за учество на: MEDIA INNOVATION LAB. Ова година фокусот е насочен кон иновативни дигитални содржински формати а самиот настан ќе се одржи на крајот на октомври и почеток на ноември во Скопје. Јас бев на првиот ваков настан и навистина имаше супер идеи, ако имаш некоја, пријави ја и бори се за средства за реализација.

Бонус линкови:

За крај во чест на новитетите на Apple кои беа претставени оваа недела:

52 #ПрегледВоПеток

Здраво, како е?

Оваа недела се собраа доста интересни четива за преглед во петок, па да си го фатиме редот.

И Facebook размислува за криење на лајковите

Facebook можно е набрзо да почне да ги крие лајковите на објави во News Feed со цел да ги заштити своите корисници од хејт и љубомора. Идејата е корисниците да престанат да се споредуваат со други и да не се чуствуваат лошо ако нивните објави не добиваат многу лајкови. Ова може да го спречи корисникот да избрише објава ако мисли дека нема доволно лајкови или да не ја објави воопшто.

П.С. Facebook бара македонец за позицијата Market Specialist за Western Balkans. Ќе си ја пробаш среќата? 😀

Twitter оневозможи испраќање твитови преку СМС откако го хакираа Jack Dorsey

Тwitter “привремено” оневозможи испраќање твитови преку СМС, неколку дена откако опцијата беше злоупотребена од хакери за споделување расистички пораки, закани за бомба, и ред други пораки, од акаунтот на Jack Dorsey, кој е CEO на Twitter.

https://twitter.com/Hooray/status/1167525255600058371?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1167525255600058371&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2019%2F8%2F30%2F20841288%2Fjack-dorsey-ceo-twitter-account-hacked-chuckle-gang-shane-dawson-james-charles
Tweet about the hack from @Hooray

Twitter изјави дека вината е кај мобилниот оператор, но сепак работи на подобра безбедност за своите корисници. Опцијата е овозможена на неколку локации, таму каде корисниците зависат од неа за да твитуваат. За останатиот дел од светот, нема испраќање твитови преку СМС.

YouTube отстрани 17,000 канали што ширеа омраза на платформата

Оваа недела YouTube изјави дека има апдејт во врска со отстранување на канали што шират омраза на платформата. Според изјавата, отстранети се преку 100,000 видеа и 17,000 канали што ширеле омраза.

Политиката за ширење омраза се смени во јуни годинава и YouTube “категорично забранува видеа во кои се пренесува пораката дека една група е супериорна со цел да се оправда дискриминацијa или сеграгација врз база на возраст, пол, раса, класа, религија, сексулна ориентација или статус на ветеран.” Исто така додаде дека ќе ги отстрани видеата во кои се величи идеологија на нацистите.

LinkedIn овозможи автоматско генерирање alt-text тагови на слики

На почетокот на годинава LinkedIn овозможни рачно додавање на alt-text тагови на слики со цел да ја подобри функционалноста на платформата за корисниците со оштетен вид. Со оглед на тоа дека фокусот на LinkedIn е сè повеќе на визуелниот дел, овозможувањето автоматско генерирање на alt-text тагови на слики е сосема на место.

Колку се точни автоматските назнаки и како точно LinkedIn ќе ги искористи тие податоци, претставуваат значајни фактори. Има смисла да ги користат назнаките во делот за пребарување, онаму каде што е возможно. Ако имаш објава за кола и LinkedIn може да идентификува кола на сликата, тогаш таа објава ќе им излезе на тие што се интересираат за коли.

Бројот на корисници на Bridgefy се зголеми за 3658%, благодарение на демонстрантите во Hong Kong

Како слободно да комуницираш кога владата ја прати секоја твоја порака? Ќе користиш апликација за четување што работи со и без интернет конекција. Bridgefy e токму една од тие апликации. Демонстрантите во Hong Kong ја користат за да комуницираат едни со други бидејќи за разлика од традиционалните СМС пораки, мејлови и WeChat, владата нема пристап до Bridgefy.

Во последните 60 дена, бројот на симнувања на апликацијата е зголемен за скоро 4,000%. Апликацијата ги поврзува корисниците преку стандардна Bluetooth конекција низ цел град, благодарение на mesh мрежата. Четувањето е брзо со луѓе кои се во близина од 100 метри едни од други, но можеш да се поврзеш и со корисници кои се подалеку. Пораките “скокаат” од еден до друг телефон на Bridgefy корисниците, сè додека не го најдат примачот.

3 важни трендови во дизајнот од септември 2019

Овој месец трендовите во дизајнот се насочени кон Gen Y и Gen Z.

Дизајн кој ја привлекува младината

Дизајнот се истакнува по боите, сликите и жаргонот кој се користи во текстовите. Не се користат пастелни бои, туку јаки бои кои ќе ти го зграпчат вниманието. За сликите се користат анимации, видеа или форми и елементи во движење. Тематиката е дека дизајнот е динамичен, лесен и активен.

Дизајн со TikTok естетика

Оваа естетика вклучува кратки видеа, најчесто со филтри или глич ефект. Дизајнот не е совршен и некои работи што можеби изгледаат како да се грешка, се всушност дел од тематиката. Овој дизајн е далеку од она на што сме навикнати да гледаме.

Дизајн со футуристички изглед

Овој тип на дизајн вклучува светли бои, анимација, сајбер слики, многу малку слики и теми што изгледаат како код. Можеш да наидеш и на елементи што избледуваат во хоризонтот или пак елементи што се чини дека немаат крај.

Бонус линкови

Толку од овој преглед во петок, се надевам добро ти дојдоа четивата. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 🙂

51 #ПрегледВоПеток

Доцна навечер, го означуваме крајот на работната недела со ново издание на #ПрегледВоПеток. Седни, или легни… опушти се и дознај што сè се случи изминатава недела.

НБРСМ овозможи отворање сметки на финансиски сервиси во странство

На вчерашната седница на НБРСМ беше донесена Одлука за изменување на Одлуката за начинот и условите под кои резидентите кои што не се овластени банки, можат да отвораат и да имаат сметки во странство. Со измените им се овозможува на граѓаните и компаниите да отворат сметки кај сите странски електронски сервиси за платежни трансакции. Сметките ќе може да се користат исклучиво за комерцијални цели, а дали и кога ќе можат граѓаните и компаниите да отворат сметка кај одреден електронски сервис и какви услуги ќе можат да користат, одлучува секој од сервисите.

Како и да е, клучниот дел во оваа одлична, иако малку подзакаснета новина е следниот: Дали и кога граѓаните и компаниите ќе можат да отворат сметка кај одреден електронски сервис и какви услуги ќе можат да користат (дали само за плаќање или и за наплата), одлучува секој од сервисите, при што деловната одлука ја носи врз основа на сопствени анализи и оцени.

Facebook со нови бизнис алатки за Messenger и нови Page Badges за поттикнување интеракции

Нови бизнис алатки за Messenger

Facebook излезе со нов сет бизнис алатки за Messenger, вклучувајќи закажување термини и lead generation кои што беа најавени оваа година на F8 конференцијата. Во склоп на промените, Facebook вели дека ќе го тргне “Discover” табот на Messenger во наредните неколку месеци со цел да се посвети на тоа корисниците да се во директна интеракција со бизнисите на други начини.

Алатката за lead generation ќе биде во форма на темплејт за Messenger и ќе може да се најде во Facebook Ads Manager. Закажувањето термини исто така беше најавено на F8 но дури сега почнува со бета тестирање. Оваа алатка ќе биде достапна на глобално ниво до крајот на годината, додека пак алатката за lead generation во текот на оваа недела.

Нови Page Badges за поттикнување интеракции

Сигурно имаш приметено дека Facebook пополека додава беџови на пејџови со цел да поттикне интеракции. Покрај “Follower” и “Top Fan”, сега има и “Anniversary Follower” и “Milestone Follower”. Исто така можно е еден корисник да има два беџови симултано, што е прикажано како “+1” до првиот беџ.

Со новите беџови админите може да бидат поттикнати да им дадат до значење на, пример, “Anniversary Followers” и да им се заблагодарат, или пак да воспостават нова форма на прославување. Може да биде дури и доделување на симболични подароци за тие што имаат одреден беџ.

Instagram тестира прикажување две реклами една по друга на Story

Повеќе од една недела Instagram тестира прикажување на две реклами една по друга на Story на мал процент корисници. Целта е да се види дали две реклами една по друга од различни брендови ќе придонесе за подобро корисничко искуство. А тоа дека Instagram зима еден куп пари од огласувачи и нема кога да ги прикаже сите реклами воопшто не игра никаква улога во овој тест. Кхм. Ај да видиме што ќе кажат резултатите.

Google откри големи безбедносни пропусти кај iPhone, хакирани телефоните на голем број корисници

Истражувачите кои работат во Project Zero тимот во Google открија веб страници кои ги користеле безбедносните пропусти на iPhone телефоните за да ги хакираат корисниците кои ќе ги посетат. Ако корисник ја посетел страницата, сите лични податоци, пораки и локацијата во реално време би можеле сериозно да бидат загрозени.

Софтверските верзии iOS 10 до 12 сите подложеле на безбедносните пропусти по што истражувачите велат дека напаѓачите пробувале да ги хакираа корисниците во период од најмалку две години. Apple биле известени за пропустите во февруари и за само седум дена бил пуштен patch со кои се решиле проблемите.

Апокалипсата во продажниот сектор не е завршена

Според последните статистики за вработеност, апокалипсата во продажниот сектор и понатаму тлее врз целата индустрија. По испитување на статистиките за бројот на нови работни места помеѓу 2018 и 2019, има 146,400 илјади помалку работни позиции во индустријата отколку претходно. Поради промените некои бизниси паднаа жртва на апокалипсата по што беа отпуштени многу работници. Најпогодени држави во САД се West Virginia, Vermont, Rhode Island, Ohio, Connecticut и Maryland.

Bond 25: Шпионот се враќа со убиствено типографско лого

Пред скоро две недели конечно беше најавен следниот James Bond филм, насловен No Time To Die. Агентот 007 ќе го игра Daniel Craig за петти и последен пат во април 2020. Покрај официјалниот наслов на филмот, беше објавено и ново црно-бело лого. Логото е толку класично и ретро што совршено со вклопува.

Логото беше креирано од Tom Brooks, човекот кој е исто така задолжен за убавото Spectre лого. Анимацијата, креирана од Empire Design, почнува со Bond како во профил полека влага во кадар. Наместо да се сврти кон камерата со пиштол, ја врти само главата и полека го снемува во позадината на дизајнот на логото, како шпион во сенките. Целото лого влага во кадар, а добропознатото 007 лого се појавува во преубава златна боја за совршен финиш на дизајнот.

Bond 25: No Time To Die

Бонус линкови

Тука го завршуваме овој преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

View this post on Instagram

🍎✖️💳 (Volume Up! 🔊)

A post shared by jeffstaple (@jeffstaple) on

Се читаме во следниот преглед во петок. 😉

50 #ПрегледВоПеток

Стигнавме и до јубилејниот 50ти преглед во петок!

Јухууу

Нова алатка на Facebook која ќе им отежни на вебсајтовите да те следат

Во вторникот Facebook изјави дека ќе им овозможи на корисниците да имаат увид во тоа кои вебсајтови ја следат нивната активност и да одлучат дали сакаат собраните податоци да бидат искористени за таргетирање со реклами или не. Мала, но моќна промена што дефинитивно ќе има негативно влијание врз алатките за рекламирање, додека од друга страна позитивно за корисниците.

Off-Facebook Activity ќе им прикажува на корисниците збир на сите информации што други апликации и вебсајтови ги испратиле до Facebook. Корисниците ќе можат тие информации да ги избришат, а ќе можат и да превентираат таргетирање со реклами. Ова не значи дека Facebook ќе прекине да собира податоци, туку дека ќе бидат анонимизирани. Новата алатка ќе се појави во наредните неколку месеци, почнувајќи во Ирска, Ј. Кореа и Шпанија.

Опцијата за детално таргетирање е она што ги прави Facebook рекламите атрактивни за огласувачите. Останува да видиме како алатката ќе влијае на истите.

YouTube ќе ја тргне опцијата за приватно допишување

Во 2017 YouTube воведе нова опција што ќе им овозможи на корисниците да споделуваат видеа и да се допишуваат. За помалку од месец дена, YouTube Messages опцијата ќе биде отстранета, а YouTube баш и не објасни зошто. Најверојатно поради тоа што опцијата не се користи нешто многу многу, односно не стана мејнстрим. Повеќете од нас си користиме апликации како Messenger, WhatsApp, Viber и други.

Врз база на повеќе од 700 коментари од вознемирени корисници на објавата од Google за отстранување на опцијата, се чини дека YouTube Messages е многу популарна кај младите корисници. Сакам да кажам, деца. Тие велат дека YouTube е единственото место каде што може да се допишуваат со другарите затоа што немаат телефон или не им е дозволено да го даваат нивниот телефонски број.

Се чини дека голем број деца го користат YouTube Messages без нивните родители да се знаат за тоа. Ова не изгледа воопшто добро за YouTube, со оглед на проблемите со детска порнографија, експлоатација на деца, предатори и многу други.

Twitter тестира нов филтер за спам во ДМ

Twitter тестира нов начин на филтрирање непосакувани пораки во Direct Messages. Сите непосакувани пораки, вклучувајќи спам и навреди, ќе бидат прикажани во друг таб. Message Request делот се наоѓа над првата порака. Корисниците ќе треба да кликнат на “Show” за да ги прочитаат пораките.

Во случај Twitter да детектира содржина што може да биде навредувачка, во привјуто ќе пишува дека порака е скриена бидејќи може да содржи навреди. На тој начин корисниците ќе одлучат дали сакаат да ја отворат или да ја избришат.

Оваа промена има потенцијал да го направи Direct Messages покорисна алатка за оние кои сакаат да имаат отворен инбокс, како на пример репортерите.

Instagram јавно ќе ги објави сите наши избришани слики и пораки

Во вторникот на Instagram масовно се објавуваа слики на кои пишуваше за стапување во сила на некое си ново Instagram правило. Правило кое му дозволува на Instagram јавно да ги објави сите наши избришани слики и пораки и да ги искористи истите против нас на суд, освен ако не ја споделиме истата слика и на нашиот профил.

Нормално дека ова беше тешка измама, но сепак изгледаше доволно реално за да го објават и некои од најголемите славни личности, како Rob Lowe, Usher, Pink и Julia Roberts.

Бонус линкови

Овде е крајот на 50тиот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук. Наместо marketoonist, за денес решивме да споделиме корисно инфо за четирите најкористени формати на слики за веб.

jpg vs png vs gif vs svg
JPG vs PNG vs GIF vs SVG

До следниот преглед во петок. 🙂

49 #ПрегледВоПеток

Вечерта е убава за читање преглед во петок, зарем не? 🙂

Кактус – make room for a new bloom

Ја отвараме есенската сезона на настани, конференции и сл. Секако пред нас се 3 месеци набиена агенда на настани и награди, а ние овој преглед го започнуваме со фестивалот за интегрирани комуникации Кактус, кој по петти пат на крајот на октомври ќе се одржи во Белград, Србија. Овој, релативно нов, фестивал почнува полека но сигурно да си ја градисвојата традиција во соседна Србија а за сериозноста на организаторот зборува и широкото домашно но и регионално жири.

Слоганот под кој се одржуваа ова (мини) јубилејно издание е „MAKE ROOM FOR A NEW BLOOM“. а со тоа и самиот акцент се става на младите таленти и на иновациите.

Во склоп на Кактус покрај наградите за најдобри дела во полето на маркетингот и комуникациите традиционално се организира и едукативен дел за кој уште од сам старт организаторите најавија атрактивни предавачи. А дополнително има предвино и менторски и едукативни сесии за стартапите од региониот каде е вклучена и Македонија.

Сите детали, како за самиот настан така и за наградите секако ги има на https://kaktus.rs/.

Ние (комуникации.нет), ќе бидеме официјални блогери на Кактус а Дарко оваа година е дел од регионалното жири. Сега за сега толку, како за прва најава, очекувајте во блиска иднина уште детали за овој и други настани.

Facebook ни ја нарушува приватноста на Messenger

Во вторникот Bloomberg излезе со статија во која се зборува дека Facebook колектира гласовни пораки од четовите на корисниците и плаќа истите да бидат запишани. Facebook изјави дека го прави тоа само со корисниците кои дале согласност. Меѓутоа во политиката за користење на податоци никаде не се спомнува дека Марки собира аудио или дека податоците ги испраќа надвор од Facebook, вели Bloomberg.

Facebook веќе подолго време е под “надзор” кога станува збор за политиката на приватност, а сега скоро се согласи да плати глоба од $5 билиони на владата на САД поради нарушување на приватноста на своите корисници.

Facebook ќе тестира продавање на претплата за премиум видеа

Кога сме веќе кај Facebook, еве уште една новост. Facebook ќе тестира продавање на претплата за премиум видеа директно на своите корисници. Претплатите ќе бидат достапни на четири сервиси: BBC и ITVS BritBox, CollegeHumor’s Dropout, MotorTrend App и Tastemade Plus. Тестот ќе се одвива само за корисниците во САД и ќе започне во наредните неколку недели. Ова е само уште една дополнителна компликација на иоанка веќе замрсениот OTT пазар на кој сега за сега доминираат Netflix и Amazon, ама многу наскоро сериозно ќе се замешаат и големите играчи од Холивуд.

Во чест на 50 години Effie Awards, Mark Ritson сними десет case study видеа

Освен на кенгури, пајаци и Vegemite, Австралија е дом и на една многу позната личност кога станува збор за маркетингот. Професорот Mark Ritson е експерт за маркетинг. Тој е автор на некои од најдобрите колумни за Marketing Week, има онлајн мини MBA курс и многу други работи.

Во чест на 50 години доделување на Effie Awards, Ritson сними 10 видеа од по 10 минути во кои презентира студии поврзани со маркетинг ефективноста. Ги прегледува и анализира некои од најефикасните кампањи од базата со податоци на Effie, зборува за факторите за успех и дава лекции кои лесно можат да се применат. Одлично парче содржина кое верувам дека ќе ти се допадне.

HarmonyOS, оперативниот систем на Huawei

После целата ситуација со американската влада и заканата за губење на лиценцата за Android, Huawei реши да си направи сопствен оперативен систем. Richard Yu, Huawei CEO, го најави новиот оперативен систем за време на Huawei Developers’ Conference во Dongguan, China. Тој на конференцијата изјави дека HarmonyOS е “помоќен и побезбеден од Android”.

И покрај оваа најава, Huawei велат дека ќе продолжат да го користат Android оперативниот систем за своите паметни телефони а HarmonyOS ќе служи како резерва во итни случаеви. “Ќе го приоритизираме Android за смарт телефоните, но доколку не можеме да го користиме Android, ќе можеме брзо да го инсталираме HarmonyOS”, изјави Yu.

Оригиналниот Kindle изгледал лудо!

Толку многу се има сменето кај Kindle низ текот на годините. Но Kindle уредите денес сè уште ја имаат истата визија како и оригиналниот уред на Amazon. Оригиналниот Kindle изгледал како цигла и многу непривлечно за користење. Иако идејата била на право место, уредот да изгледа како книга, сето тоа било лошо изведено.

Заедно со накосените копчиња на тастатурата, магичниот скрол и начинот на симнување книги, целиот дизајн на оригиналниот Kindle изгледа лудо. Во времето кога компаниите се натпреварувале да направат телефони, дечките од Amazon направиле нешто иновативно. Да, дизајнот бил лошо изведен, но бил смел.

Бонус линкови

Тука го завршуваме и денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот преглед во петок. 🙂

48 #ПрегледВоПеток

Добровечер и добар ви преглед во петок. Петок вечер е, сигурно се спремаш за џускање, затоа ќе бидам кратка.

Идеме јако!!!

Нова slideshow опција на Facebook Stories

Во последниот обид да го зголеми користењето на Facebook Stories, дечките извадија опција која им овозможува на корисниците да постават slideshow. Новата опција нуди поедноставен начин за прикачување повеќе слики одеднаш. Ова може да ги заинтересира постарите корисници или оние кои не се запознаени со форматот на Facebook Stories.

Конечно може да се закажуваат објави на Instagram преку Creator Studio

Го дочекавме и тој ден, после многу фрустрирачки обиди со разно разни алатки, да можеме да закажуваме објави на Instagram преку Creator Studio. Новата опција работи на сличен начин како и закажувањето на објави на Facebook.

Во делот за Instagram од левата страна има “Create Post”. Можеш да прикачиш слика и да пишеш копи, да ставиш емоџиња, локација, хаштагови, итн. Уште една важна работа е што може да се прикачат повеќе слики одеднаш, нешто што најголемиот дел од third-party алатките не го нудат. За да ја закажеш објавата, кликаш на drop-down стрелката до “Publish” и си бираш датум и време.

Нема веќе мемиња на Instagram! 🙁

Последнава недела Instagram бескрупулозно избриша 142 акаунти што објавувале мемиња, вклучувајќи и дел од најголемите на платформата. Профилите биле избришани без предупредување или објаснување од Instagram.

Instagram вели дека акаунтите биле избришани бидејќи ги нарушувале правилата на плаформата. Не се знае точно за кои правила станува збор, но се шпекулира дека се избришани поради лажно претставување, продавање и купување кориснички имиња, крадење и репостирање мемиња без согласност од оригиналниот креатор, итн.

Поради големата реакција, Instagram планира да вработи “meme liaison” officer. Позицијата опфаќа стратешко менаџирање на соработки, односно работа со акаунтите со мемиња и дигиталните издавачи. Кандидатот треба течно да го зборува јазикот на мемињата. Може да се пријавам со мемето од погоре?

Google ги апдејтираше алатките за тестирање со новиот Googlebot

Оваа година, на Google I/O конференцијата, имаше најава за нов Googlebot. Во суштина, апдејтот е промена од Chrome 41 во најновиот и стабилен Chromium за рендерирање веб страници. Промени има и кај алатките што овозможуваат да видиме што Googlebot гледа (вчитува). Алатките Search Console’s URL inspection tool, Mobile-friendly test, Rich results test, и AMP test, исто така ќе работат со новиот Googlebot. Сега за сега, новиот Googlebot го користи истиот Google crawler како и пред апдејтот.

Бонус линкови

Дојдовме до крајот на денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

До следниот преглед во петок. 🙂

Што поднаучивме од медиумските известувања за Рекет?

1. Зошто случајот се вика „Рекет“? 

-Во она што гледаме од медиумите неколку локални селебритија се договараат како да изведат поткуп на обвинители и судии. Зборот „рекет,“ ако не е неточен, тогаш сигурно е недоволно прецизен, бидејќи именува само една од (можните) внатрешни релации на конспираторите. 

-Колку имињата на истрагите, како што се пласирани во јавноста, се професионално именување, а колку се работи за прикрпен пиар за медиумите? Во ред е од практични комуникациски причини да се користи некој термин за истрагата, но ако тој е упростувачки, сензационалистички или со самото свое значење ја загрозува презумпцијата на невиност, тогаш треба да се преиспита како истрагите и случаите добиваат имиња.

2.  Вестите од случајот и објавувањето на видео-снимките предизвикаа „лавина од реакции“ 

Синтагмава „лавини од реакции“ треба внимателно да се сецира. Во оваа медиумска салата има многу состојки, а некои од нив е дискутабилно дали се баш препорачливи за конзумирање:

-На главните електронски медиуми одеа површни и описни информации (Новинар Х: „На видеото се гледа како…дрн-дрн“).

-Имаше само куси импресионистички изјави од засегнати и одговорни  страни, (а) некои обвинителки биле многу згрозени од снимките, (б) ЈО си кажа дека не протекле снимките од кај нив. 

Nota bene: Фантастична информација! Зошто ЈО, кое објавува само штури изјави како да се твитови што одвај им ги собира во 280 карактери, со цел да не ѝ наштетат на истрагата, воопшто би се поврзувало со видео снимки по италијански десничарски веб-портали? (некој сепак мисли поинаку).

-Анализа на информациите речиси и да немаше (хм, можеби ова?), главно се правеше копи-пејст на рекреативни видео-форензички коментари од социјалните мрежи.

-Бевме информирани дека „кешот од Рекет уште е во земјава“. „Тој кеш ќе се најде, ќе каже некој – велат високи извори од истрагата“. Кој ли ќе каже прв? Звучи како добра можност за тикет во обложувалница. Па продолжува „Трагата на парите се губи откако се подигнати од банка во кеш. Но еден дел знаеме каде е, друг дел се бараат, друг дел не можеме да го најдеме, а дел најверојатно е и потрошен бидејќи имаше повеќе време тие пари да се „легализираат“. Од сето ова научивме, како во онаа од скечевите на К-15, дека парите и одговорните или ќе се најдат, или нема да се најдат, најверојатно. Високите извори од истрагата ќе чекаат некому да му здосади и да пропее, макар од инает или љубомора. 

3. Пак гореа социјалните мрежи (аман!)

Ок, на температури околу 40 степени се очекуваше дека социјалните мрежи пак ќе горат. Главната медиумска сеирџиска забава беа популарните „мемиња“. Хуморот е одлична работа, многу креативност, досетливост, релаксација од тензиите и слично. Супер. Но, треба малку да се замислиме дали ако само нè бива за хумор, а ништо друго не функционира, која е смислата и улогата на хуморот? Ако гори кровот од куќата, а вие  наместо да се фатите за работада спасите што може, правите вицови и досетки, веројатно не е најпаметно за дадената ситуација. Ова секако примарно се однесува на медиумите и институциите, кои имаат далеку поголема јавна одговорност од фејзбукџиите и твитерџиите, иако сите заедно креираат одредена култура на сеирџизам, пасивност, апатија и неангажираност во работите од општ јавен интерес. Ако хуморот создава одредена енергија за институциски и граѓански активизам, тогаш тој е добар, но ако помага да се одржува статус кво, тогаш секако треба малку критички да се преиспита. Сите прават и споделуваат шеги и не се презема ништо конкретно или корисно. Вака испаѓа дека тие што треба да преземат нешто не прават ништо конкретно и заедно со нас останатите се смеат и споделуваат мемиња.

4. Некој во оваа држава треба да седне и убаво да изанализира дали Македонија воопшто има медиумски пазар 

-Под ова „некој“ и „изанализира“ не се подразбираат рендом фејзбук статуси на македонските инфлуенцери и експерти, туку некој од стотиците и илјадниците професионалци и одговорни сектори (односно луѓе кои се платени и имаат, барем формално, соодветно образование и работно искуство), а кои се распослани по разни министерства, агенции, дирекции, организации, институции и институти.

-Во ред, да се каже апла дека Македонија нема медиумски пазар не е баш издржано. Треба малку да се специфицира каков е тој пазар и дали е нормално да биде таков. Замислете во вашата населба има, еве да речеме, супермаркет. Во него имате разни оддели, за храна, за пијалоци, за детергенти, кујнски производи, овошје, зеленчук, посебен оддел за месо, и сл. Производите имаат ознаки за состојки, рок на траење, упатства за користење, предупредувања, и други важни информации. Добивате сметка, може да се пожалите ако нешто не е во ред и да пријавите до одговорна институција на системот. И замислете сега, пропадне и се затвори супермаркетот, а на негово место се отвора кванташки пазар. Куп расфрлани тезги, анонимни тезгаџии, необележани производи, сомнителен квалитет, нема контрола што-кој-кому продава, по кои цени, нема никакви гаранции или одговорност. Распадот на информациско-комуникацискиот систем помалку наликува на експанзија на кванташки пазари на медиуми и информации во земјава. Саморегулацијата е прекрасна работа, но треба критички да се гледа и на неа. Ако во едно општество нема доволна медиумска писменост и одговорност, тогаш таа може лесно да води кон хаос, наместо кон слобода на медиумите, особено кога нема јасна одговорност. 

5. Слободните (читај нерегулираните) портали, агрегатори и социјални мрежи ја обесмислуваат регулацијата на електронските медиуми

-Изрегулираните медиуми можат да ја бајпасираат регулацијата преку своите веб-изданија каде објавуваат содржини, кои се во трка за популарност и кликаност со неизрегулираните медиуми и често објавуваат таблоидни или полутаблоидни содржини далеку под стандардите на професионалното новинарство. 

-Според последните достапни бројки, навистина 79.5% од граѓаните гледаат ТВ, односно најголем број граѓани се информираат од ТВ медиумите. Помала бројка граѓани (околу 50%) се информираат преку интернет. Но, овие бројки мора да внимателно да се стават во контекст. Денес од интернет не се информира само оној кој нема интернет и оној кој не знае како да го користи. Да добиете информација од ТВ канал треба првин да го сочекате терминот, да изгледате неколку дози реклами пред воопшто да почнат вестите, да ја сочекате и темата која ве интересира и ред други вообичаени работи за ТВ. Времето кое треба да го погодите и да го потрошите со тв информирање е помалку практично од инстантното информирање на интернет. Да, бројките не го покажуваат тоа, но интернетот е далеку прв извор за информации на оние кои ги креираат содржините, медиумите, новинарите, инфлуенсерите, професионалците по институции и организации и слично.

Во таа смисла, телевизијата се потиснува, што се гледа и од содржините: често тие се преглед на веќе познати информации од интернет и социјалните мрежи, се користат информации од таму, се прилагодуваат за објавување на нив и слично. Интернетот и Социјалните мрежи ги диктираат трендовите во информирањето, главните теми, агенда сетингот, програмите, дебатите и слично, додека телевизијата каска и се обидува да ги стигне. 

-Ако нерегулираниот интернет ги диктира тековите на информациите, тогаш регулацијата на телевизиите и радијата постапно губи од својата смисла. Таквата регулација е потребна, важна, треба да се одржи, но во реалноста таа полека станува правно-формално покритие за непречена експанзија на информацискиот метеж на интернет и СМ. Мала аналогија: да учествувате во сообраќајот за одредени превозни средства ви треба возачка дозвола, за други не. Да возите автомобил, автобус, камион, ви треба дозвола, односно мора да се подложите на регулација. Ако возите велосипед на пример, не ви треба дозвола. Но, замислете вакво нешто: по улиците да се појават толку многу велосипедисти, точкари, коњски запреги, и други транспортни фриленсери кои ќе ги блокираат другите возила да сообраќаат по улиците. Во таква ситуација мора да се направи нешто да се одблокира метежот. Тоа нужно не значи дека треба да се воведат дозволи за возење велосипед, туку едноставно и практично да се одреди кој каде ќе вози. 

Текстов стана предолг за читање на интернет, па ќе го привршиме тука, иако останаа уште редица поенти, засега без специјални заклучоци, кои можете само да си ги изведете, низ призма на гореспомнатите примери и согледби. Клучната порака е дека комуникациите и медиумите се многу динамична категорија која не трпи догматски пристапи и сувопарни стратегии и анализи кои не се применуваат. Потребно е постојано критички да се следат и да се работи на нив континуирано.

Кога ќе ја слушнете онаа фраза, законите не се применуваат, тоа не значи дека тие не можат да се применат туку дека НИКОЈ НИШТО НЕ РАБОТИ конкретно.

47 #ПрегледВоПеток

Продолжен викенд? Нема проблем. Повеќе време за читање, повеќе време за пишување #ПрегледВоПеток.

Новости кај Facebook видео рекламите на мобилен

Од 19 август објавите на пејџовите и рекламите на мобилен ќе го пратат истиот дизајн со кој се запознавме пред неколку месеци. Еве кои се новостите кај Facebook видео рекламите на мобилен.

 • Помалку редови текст на news feed. Ќе се прикажуваат само 3 редови текст со опцијата ‘See More’ доколку текстот е подолг.
 • Висината на сликите и видеата ќе се намали на 4:5. Највисоката пропорција за слики без линк и видеа сега ќе биде 4:5. Моментално е 2:3.

Новите промени се дизајнирани да го поедностават форматот на објавите и да ја подобрат доследноста во однос на корисничкото искуство на мобилен.

Нова алатка која преку мејл ќе те известува секој пат кога твојот конкурент ќе пушти рекламна кампања на Facebook

Новата алатка од PixelMe, AdInboxMe, ја користи библиотеката на реклами на Facebook (Ad Library) за да ти прати известување секој пат кога твојот конкурент ќе пушти реклама.

Алатката е многу едноставна. Прво внесуваш URL од Facebook пејџот што сакаш да го следиш. Откако ќе го најде пејџот, можеш да ја видиш цела историја на реклами и опцијата ‘Alert Me’ за да бидеш во тек со кампањите. Внесуваш име и мејл адреса и работата е завршена. Интересна алатка.

YouTube креаторите се бунат, сакаат поголема транспарентност во однос на правилата на платформата

YouTubers Union беше формирана лани како резултат на тензиите помеѓу платформата и контент креаторите. Како таква имаше многу мала моќ сама по себе, но сега се здружи со IG Metall, германска унија на работници која опфаќа неколку индустрии вклучувајќи електрично инженерство, ИТ и текстил.

Новата заедничка иницијатива, FairTube, сака да го притисне YouTube да биде потранспарентен во однос на правилата и одлуките кои се донесуваат, особено кога се работи за монетизација или демонетизација на видеа.

Со поддршката од IG Metall, оваа кампања има за цел да ја истражи законитоста на политиките на YouTube во Европската Унија. Тие сакаат да се истражи дали контент креаторите треба да се сметаат за вработени во YouTube и да го искористат GDPR да ги притиснат за поголема транспарентност во однос на личните податоци. Групата тврди дека ќе бидат превземени правни мерки ако платформата не реагира до 23 август.

AI софтвер кој пишува подобро копи од човек

Американската банка Chase изјави дека потпиша договор на пет години со Persado, компанија од New York што користи вештачка интелегенција за изведување маркетинг активности. Chase вели дека рекламите креирани од Persado донеле подобри резултати отколку оние од вработените (луѓето). Chase ќе продолжи да го користи Persado за креирање текстови за дисплеј реклами, Facebook реклами и директни мејлови.

Apple Card, достапна во август

Apple Card, кредитната картичка која Apple најави дека е во изработка оваа пролет, ќе започне со примање апликации во август. Картичката ќе биде достапна дигитално и физички во форма на картичка од титаниум. Нема да го користи традиционалниот 16-цифрен број, CVV код, или датум на истекување. Наместо тоа, тие бројки ќе се генерираат рандом со секоја трансакција со цел купувањата да бидат безбедни.

Apple исто така ќе нуди и 2% cashback за купувања со Apple Pay или 3% во сите Apple продавници. Овој cashback не е ништо посебно во однос на останати картички, но е погодност ако веќе користиш iPhone и планираш да купиш останати производи од Apple.

Бонус линкови

Тука завршуваме со денешниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме во следниот прeглед во петок. 🙂

46 #ПрегледВоПеток

Тазе тура одлични четива за убав почеток на денот. Ова е можеби првиот утрински преглед во петок. Барем за мене.

Ми се спиее, ама преглед во петок мора да има во петок!

Колку е безбеден Facebook Kids Messenger?

Апликацијата за четување на Facebook, Kids Messenger, се соочи со безбедносен проблем. Од The Verge дознаваме дека биле испратени пораки на родителите на корисниците во кои Facebook ги информира за “техничка грешка”. Оваа грешка им дозволувала на пријателите на корисниците (децата) да креираат групни четови со други пријатели кои наводно биле одобрени од родителите, а всушност не биле.

Овој проблем се јави како резултат на тоа како всушност функционираат “дозволите” во групни четови, односно дека групните четови ја занемаруваат потребната дозвола од родителите за нивните деца да можат да четуваат со контактите во групата. Со оглед на тоа дека групните четови се дел од Facebook веќе подолго време, тешко е за верување дека инженерите ја приметиле оваа грешка.

Почнаа измамите со Libra

The Washington Post откри десетици акаунти, пејџови и групи на Facebook и Instagram кои ги мамеле корисниците дека се официјални застапници на Libra. Со оглед на колку измами имаше со cryptocurrency во последниве години, не е ни чудно што ова се случува. Но изненадувачки е фактот што се чини дека Facebook не бил подготвен за ова сценарио.

Голем дел од лажните пејџови го користеле логото на Facebook, рекламни материјали превземени од Libra и слики од Марки. Ова не е прв пат Facebook да се соочи со ваков проблем, но сега има многу повеќе да изгуби.

Како максимално да ги искористиш Google Analytics и Facebook Attribution

Пред една недела Econsultancy објави препорака за како максимално да ги искористиш Google Analytics и Facebook Attribution. На кратко, препораката е следна. Почни со GA и собери ги сите податоци со помош на Data Driven Attribution (DDA) за да знаеш како и каде да ги оптимизираш рекламите. Ако го мериш влијанието на кампањата на повеќе уреди (декстоп, мобилен, таблет), користи ги и двете, но дај му приоритет на Facebook бидејќи корисниците се логирани на платформата на сите нивни уреди.

Ако правиш анализа на повеќе платформи, GA и FA нудат различни решенија. GA не може да мери импресии од Facebook. Од друга страна Facebook има многу повеќе партнери кои му дозволуваат да ги вклучи во анализата. Ако сакаш да тестираш реклама, тоа го можеш и кај едните и кај другите со помош на “Lift test”. Какво е твоето искуство на темава?

Користење на AI за поврзување со други луѓе во вистинскиот живот

Покрај тоа што ги користиме социјалните мрежи за да се поврземе со луѓе од целиот свет, неколку истражувања велат дека тоа понекогаш не прави да се чувствуваме осамено. Alistair Campbell, Executive Creative Director во We Are Social, го сподели најновиот иновативен проект на компанијата кој има за цел да ги поврзе врските кои ги имаме во вистинскиот живот со светот на гласовно пребарување.

Дечките изградиле вештина за Alexa што препознава најчесто поставувани прашања, како препораки за ресторани и филмови во кино, активности во кои уживаме со други луѓе. Потоа и дале пристап на Alexa до контактите на корисникот со цел да прави резервации во кои ќе вклучи и пријател или член од семејството. Ако дадеш позитивен одговор, Alexa ќе ви ѕвони на тебе и на пријателот/роднината за да разговарате на темата и нели, да се видите во живо.

Како бојата влијае врз корисничкото искуство

Бојата има голема влијание врз корисникот и како тој се чувствува кога ќе го види дизајнот, како го користи, и дали може да го разбере. Корисничкото искуство почнува со типот на корисникот за кој твојот сајт е направен. Полот или областа во која корисникот живее може да влијае врз нивната перцепција на боите во твојот дизајн.

Истражувата покажуваат дека жените сакаат сајтови со посветол дизајн и бледи палети на бои. Додека пак мажите сакаат сајтови со потемен дизајн и позаситени бои. Исто важно е да се спомне и дека боите ги асоцираме со емоции. Кога корисникот ќе виде одреден боја или комбинација од бои, тоа веднаш предизвикува некаква реакција во мозокот.

Coca-Cola е препознатлива по црвената боја. Ако ја смениш, пример во зелена, многу е конфузно. Не го препознаваш производот веднаш и можеби не знаеш како да реагираш. Дури може и да ти има различен вкус, и покрај тоа што променета е само во бојата на сликата. Интересна работа, нели? 🙂

Green Coke

Топ пребарувања во Македонија – IT.mk

Според анализата на DataReportal, кај нас на YouTube најчесто се пребарува реалното шоу “Задруга”, а на второ место е најпопуларниот наш јутубер, GP. Според рангирањето на Alexa, најпосетувани македонски сајтови се Time.mk, Reklama5, Daily.mk, Femina.mk и Crnobelo.mk. Што се однесува до пребарувањата на Google, македонците најмногу внесуваат Facebook, Translate, Youtube, Google, Резултати. Во истражувањето е опфатена и присутноста на социјалните мрежи, како и детали за бројот на интернет корисници во Македонија.

Српски инфлуенсер изјави дека ќе си најде работа ако Instagram ги укине лајковите

Бројот на лајкови е многу важна работа за инфлуенсерите, а ако Instagram ги “укине” тоа ќе им нанесе голема штета. Jovan Čavić, „познат инфлуенсер од Белград” вели за NJuz.net ;), дека бројот на лајкови привлекува нови следбеници. Ако нема повеќе лајкови, тоа ќе стави крај на целиот вложен труд во неговите објави и самиот негов профил. “Ако Instagram навистина ги тргне лајковите, подготвен сум да превземам екстремни мерки, па ако треба и да си најдам работа“, вели младиот инфлуенсер.

Бонус линкови

Толку за денес, нова тура следниот во следниот преглед во петок. Ако имаш линк што сакаш да го споделиме слободно пиши ни порака на Фејсбук.

Marketoonist on Instagram

Се читаме и следниот петок. 😉

45 #ПрегледВоПеток

За денешниот преглед во петок собравме супер четива. Ставам рака на срце, четивата се многу интересни, едукативни и корисни.

FaceApp реагираше на грижите за приватноста

FaceApp, апликацијата која користи AI технологија за едитирање селфиња, доживеа уште еден бран на популарност изминативе недели, а со тоа и контроверзни прашања во однос на приватноста при користење на апликацијата. На кратко, се паничеше дека руски стартап позади апликацијата ги зачувува сликите од корисниците без да ги извести за истото.

Грижа се јави и кај корисниците на апликацијата на iOS (iPhone). Тие тврдеа дека и покрај тоа што не ѝ дозволиле на апликацијата да има пристап до нивната галерија, тие сепак можеле да селектираат слика и да ја прикачат на апликацијата. Испадна дека ова е дозволено “однесување” на iOS, односно дека корисниците може да ѝ забранат пристап до личната галерија на апликацијата, но сепак можат да селектираат слики и да ги прикачат, доколку сакаат.

FaceApp AI технологијата за едитување слики

FaceApp потврди дека процесирањето неопходно за апликацијата да функционира се прави во cloud, каде се зачувуваат сликите. Во cloud се чуваат само оние слики кои се селектирани за едитување и нема докази дека апликацијата има пристап до целата галерија. Повеќето слики се бришат од серверот во рок од 48 часа, а корисниците можат сами да побараат нивните податоци да бидат избришани.

Google Chrome ќе ја подобри приватноста во Incognito Mode

Вчера Google потврди во блог пост дека ќе ja оневозможи API функцијата преку која е можно да се детектира кога корисниците користат Incognito Mode на Chrome. Оваа промена се очекуваше неколку месеци порано, но ќе стапи во сила на 30 јули.

Сопствениците на веб страници кои имаат т.н „meterin” модел на наплаќање, не се баш среќни од овој апдејт. За појаснување тоа е системот каде имаш право како корисник да прегледаш бесплатно одреден број текстови во ограничен период и потоа мора да платиш. Тие досега го користеа овој „пропуст” на Chrome за да и понатаму ги ограничуваат корисниците да прегледуваат содржина. Сега тоа нема да е можно и ќе мора да размилуваат да се префрлат на т.н “hard paywall”. Со други зборови, ќе нема бесплатна содржина. А тоа ќе доведе до фрустрација кај корисниците, креирајќи лошо корисничко искуство.

Instagram воведе ново предупредување за акаунти што се на граница да бидат банирани

Instagram зазема поактивна улога во отстранувањето на акаунти со анти-социјално и загрижувачко однесување преку воведување на нови алатки и прикривање на лајкови на постови. Најново, воведе предупредување за акаунти кои се на граница да бидат банирани од платформата.

Оваа опција ќе овозможи поголем простор за превземање мерки против акаунтите кои постојано ги прекршуваат правилата за користење на платформата. Тие ќе имаат еден вид на досие, што дури и во случај да ги тргнат објавите кои не ги почитуваат правилата, ќе служи како доказ за историјата на прекршоци на самиот акаунт.

New York Public Library направи дел од светски познатите новели достапни на Instagram Story

Минатата година, во август, New York Public Library нè запозна со едно сосема поинакво искуство при читање книги. Заедно со агенцијата Mother New York, NYPL направи дел од светски познатите новели достапни за читање во формат за Instagram Story на нивниот профил.

Insta Novels опфаќаат четири познати книги: Alice’s Adventures in Wonderland by Lewis Carroll, The Yellow Wallpaper од Charlotte Perkins Gilman, Metamorphosis од Franz Kafka и A Christmas Carol од Charles Dickens. Адаптирана беше и поемата The Raven на Edgar Allan Poe.

Проектот “Insta Novels” донесе неочекувано добри резултати, како за NYPL така и за светот на дигиталната литература. Базата на Instagram следбеници на NYPL се зголеми за 155,000 за една година или отприлика 75%. Од лани до сега, новелите се прочитани повеќе од 300,000 пати.

SHARE фондацијата од Србија соопшти: Twitter назначи претставник за Србија

Новиот Закон за заштита на личните податоци во соседна Србија ги обврзува сите големи (глобални) IT компании да именуваат претставник во Србија кој ќе им одговара на граѓаните на прашања поврзани со личните податоци на интернет. SHARE фондацијата пред неколку месеци упати писма до повеќе светски познати компании, меѓу кои Google, Facebook и Twitter. Тwitter прв одговори дека ќе започне со процесот за именување на претставник во Србија.

Истата обврска ја имаат и сите компании кои нудат слични производи и услуги на територија на Србија. Бидејќи и Google, Facebook, Netflix и други глобални IT компании обработуваат лични податоци на граѓаните на Србија, имаат обврска да одредат домашен претставник, објаснува фондацијата.

Новиот Закон за заштита на личните податоци во Србија стапува во сила на 21 август, а преставниците на фондацијата се надеваат дека до тогаш ќе добијат одговори и од други IT компании чија дејност е опфатена со Законот.

Запознај се со новиот Twitter.com

После месеци тестирање, новиот дизајн на Twitter за десктоп пристигна. Еве што е ново:

 • Менито е релоцирано од горниот десен дел хоризонтално во горе лево вертикално.
 • Explore, Bookmarks и Lists имаат приоритет кај менито, а ДМ има свој посебен простор.
 • Два типа на dark mode.

За жал сè уште нема “edit” на твитови. Дизајнот се чекаше долго, но донесе многу малку во однос на нови функции. Се чини само дека корисниците што ја користат десктоп верзијата сега имаат чувство како да се на мобилната апликација. Кое е твоето мислење? 🙂

Кинески драми снимени за гледање на мобилен во вертикален формат

Последно за денешниот #ПрегледВоПеток, кинески продуценти снимија драми во вертикален формат, наменети за гледање на мобилен. Кинескиот гигант Tencent прв експериментираше со овој формат во 2018 кога продуцираше две кратки серии. Она што е интересно кај драмите во вертикален формат е дека се креирани специјално за гледање на мобилен. Тоа е евидентно во три работи кои се заеднички за сите серии направени до сега.

Многу кратки епизоди

Една епизода трае обично помеѓу две и пет минути. Напишани се така што да ја изнесат поентата на епизодата најбрзо што може.

Вертикалниот формат се третира како жанр

Поголемиот дел вертикални драми до сега се комедии. Добри се за интензивни, брзи и лични моменти.

Поделен визуелен јазик

Комбинација на поделени екрани, свајпови и исечоци доминира во визуелниот јазик кај вертикалните драми. Овој стил одговара на кратките епизоди и брзиот комичен ритам на сериите.

Бонус линкови

Овде е крајот на денешниот преглед во петок. Ако имаш линк или стрип што сакаш да го споделиме во следниот преглед слободно пиши ни порака на Фејсбук. Наместо Marketoonist, денес решивме да споделиме интересен стрип за data science.

До следниот преглед во петок! 😉