Posts by Дарко Булдиоски

Нашите (дигитал) маркетинг желби за 2020 година

Текстот оригинално е објавен во новогодишното издание на месечникот Економија и Бизнис. Им благодариме за дозволата да го реобјавиме.

Измешавме предвидувања, трендови, желби и искуства. Еве што може да очекувате или уште подобро да работите да се случи во следната 2020 година во полето на дигиталниот маркетинг.

Ете нѐ повторно на преминување од стара во нова, ете нѐ повторно пред предизвик да кажеме што можеме да очекуваме во следнава година. Нова година не е само време на предвидувања, туку е време на посакување и на исполнување желби. Токму затоа се обидов да ги откријам желбите, пред сѐ на професионален план на дел од моите колеги од NewMediaMK, дигиталната маркетинг-агенција која ја раководам речиси 10 години.

Еве кои се нивните желби, секако поврзани со трендовите кои ги гледаат и ги очекуваат.

Микроинфлуенсери – иднината или пропаста на маркетингот

Пишува: Наталија Стефановска (@natalija)

Изминатава година Македонија доби инфлуенсерски наплив. Она што ми се допадна е дека се „родија“ многу микроинфлуенсери. Mикроинфлуенсерите во повеќето од кампањите многу поефективно ја постигнаа целта на брендот од „големите“ селебрити инфлуенсери. Луѓето се повеќе подготвени да веруваат во мислењата на луѓето кои ги знаат и ги бараат; оние за кои чувствуваат дека ќе дадат искрено мислење, а не платена промоција. Овие инфлуенсери со „помали“ профили се поврзуваат подлабоко со својата публика и создаваат поголем ефект. 

Има многу придобивки за брендот од работата со микроинфлуенсерите, тие генерално се подостапни, пофокусирани и поефективни. Но, работата со микроинфлуенсерите исто така има и неколку недостатоци, во исто време тие се и помалку искусни во работа со брендови, помалку одговорни и почесто може да направат погрешна проценка за очекуваниот ефект.

Земајќи ги предвид искуствата од годината која измина со сите придобивки и недостатоци, мои предвидувања се дека микроинфлуенсерите се тука за да останат, за да растат и да стануваат уште побројни и побарани од страна на брендовите во 2020 година. Мојата желба за 2020 година како посредник меѓу брендовите и инфлуенсерите е двете страни да покажат поголема лојалност кон соработката и од соработката. Што значи тоа? Микроинфлуенсерите „да научат“ како изгледа професионална и одговорна соработка и да не ја изневеруваат довербата дадена од страна на брендот. Од друга страна, посакувам брендовите да покажат поголема почит кон ангажманот на инфлуенсерот, значи ако одреден бренд е голем и силен тоа не значи автоматски дека секој инфлуенсер сака и нетрпеливо чека да работи со тој бренд и дека ќе прифати соработка под кои било услови.

Брзина + квалитет. Приватност + едукација

Пишува: Давид Ристевски (@dreadpen)

Знаете ли дека 25 % од корисниците кои посетуваат веб-страници нив ги напуштаат ако не се вчитаат во рок од 4 секунди? Овој фактор ни кажува дека со намалување на времето на вчитување на страницата автоматски расте бројот на конверзии.

Бидејќи процентуално поголемиот број на посети денес доаѓа од мобилен и ако земеме предвид дека распонот на внимание ни е краток, многу е важен факторот страницата да се вчитува брзо. Секако, како приоритет треба да се и останатите параметри кај еден сајт, безбедност и приватност, квалитетна содржина, добра оптимизација за пребарувачи (SEO) и, секако, убав и практичен дизајн.

Она што последниве години е важен фактор во маркетинг-делот е безбедноста и сигурноста на податоците кои се оставаат на веб-страниците и социјалните медиуми. Знаеме што се случи со Марк Закерберк и како прашањето за приватност и заштита на личните податоци покрена низа морално-општествени прашања. Кога е во прашање маркетингот, односно дигиталниот маркетинг, многу пред нас е приод во кој пресудно ќе биде стекнувањето доверба кај корисниците, а заштитата на приватноста и сигурноста без дискусија е најјакиот адут за зголемена доверба. Секако, важна е и едукацијата кај корисниците за тоа како и зошто да ги оставаат своите податоци за да имаме помалку „Го сакам Кам во моето сандаче“ искуства.

Слободно би кажал дека од 2020 година многу посериозно ќе биде користењето на податоците за маркетинг-цели, а она што би сакал да видам кај нас во иднина е сериозно зголемен број на добро оптимизирани сајтови и квалитетни содржини.

Настрана сето ова. Видеото ќе биде крал во 2020 година. Нема поента да кажуваме дека е тренд и дека ќе расте.

Сакам македонски брендови на TikTok

Пишува: Симона Пеовска (@simona.peovska)

Во 2020 година сакам да ги видам македонските брендови активни на Тик Ток (TikTok) како дел од нивната креативна стратегија. Очекувам помалите бизниси да почнат да го користат за зголемување на видливоста, а големите да бидат храбри и да воведат нов, досега невиден, креативен начин на спроведување големи кампањи кој ќе служи за пример во практиките за дигиталниот маркетинг.

Патем, Тик Ток (TikTok) е социјална мрежа за креирање и споделување кратки видеа, која за само две и пол години откако беше лансирана надвор од Кина стана една од апликациите со најголем тренд на растење. Во 2019 година доби повеќе од 500 милиони нови корисници и вкупно има речиси 1,5 милијарди корисници.

Тик Ток (TikTok) го менува начинот на кој функционираат социјалните мрежи, дури и ако го избегнуваш. Тик Ток (TikTok) е различна од другите апликации во начинот на кој работи. Ја симнуваш, ја пушташ и веднаш добиваш 15-секундни видеа без воопшто да креираш профил. Станува збор за бескрајно персонализиран алгоритам кој ти прикажува избрана супер забавна видео содржина.

Месинџер-маркетинг (Messenger marketing) за подобро поврзување со корисниците

Пишува: Наташа Атанасова (@natasaatanasova)

Повеќе од 60 % од брендовите како предизвик во работата го именуваат генерирањето на лидови и носење квалитетен сообраќај до нивните веб-сајтови. Моментално постојат повеќе активни корисници на чет (messenger) апликациите отколку на која било друга социјална мрежа. Тогаш зошто не ги бараме нашите идеални и потенцијални корисници онаму каде што тие поминуваат најголем дел од времето – на чет?

Помалку од 1 % од бизнисите ги користат месинџер (messenger) ботовите како начин да се поврзат со своите корисници. Ова го прави месинџер-маркетингот најдобро чувана тајна во дигиталниот свет која чека да ги покаже своите предности во бизнис-сферата.

Неколку причини што би ги издвоила зошто би требале да размислувате за ваквиот начин на маркетинг се: 50–80 % од луѓето кои во својата месинџер апликација биле изложени на содржина од брендови ја отвориле пораката, повеќе од 20 % направиле интеракција со содржината и дошле на сајтот, комуникацијата е персонализирана и ги допира само оние кои имаат интерес за вашата содржина, чет ботовите ја зголемуваат вашата листа на корисници затоа што е потребна само една интеракција со ботот за вие да ги добиете информациите што ви се потребни и како шлаг на тортата – трошоците се значително пониски. Како заклучок на сето ова, во 2020 година би сакала да видам повеќе брендови и организации што го користат овој начин на комуникација со корисниците – да дознаат што бараат корисниците од нив, на кое ниво на поврзаност со брендот би сакале да се и како да ги искористат сите собрани информации за нив во најдобра можна примена. 

Има поважни работи од „брзиот“ развој на технологијата

Пишува: Дарко Булдиоски (@darko156)

На последното издание на AllWeb говорникот кој ја отвори конференцијата, Мат Десмиер (Matt Desmier), јасно и гласно истакна дека не е реално да очекуваме големи ненадејни промени во нашите општества. Не може да се случи тоа на полето на технологијата, на полето на комуникацијата, на полето на маркетингот, на кое било поле. Не може затоа што секој ден има мали промени кои сами по себе не се доволни за големо внимание, но ако се свртиме наназад и ја погледнеме поголемата слика, тогаш може да констатираме посериозни промени. Па така е и со трендовите и со очекувањата, ниеден новитет не може да дојде преку ноќ, ниту може да биде календарски хит, и да очекуваме дека ќе донесе вистинска голема промена. Трендовите треба да ги знаеме, да ги следиме и да ги земаме предвид во секој случај. Но, она што е во центарот на секоја промена се луѓето и всушност нивната грижа за: поврзаност/припадност, здравје и добросостојба, вредносни системи, себенадградување и безбедност.

Среќна и успешна 2020 година од целиот тим на NewMediaMK!

#комкаст – Podcast со Мите Кузевски – s03e02

Со Мите Кузевски разговаравме за враќањето на популарноста на подкастите. Дискутираме за историјата, за почетоците и за промените кои настануваат во тој т.н. втор бран кој започнува во 2014 година. Раговаравме и за предиспозициите на локалниот пазар за вакви содржини а Мите најави нешто во оваа насока што го спремаат со екипата на ВидиВака.

Continue reading

#комкаст – Лажни вести со Сеад Џигал – s03e01

После долги одлажувања конечно се враќаме со #комкаст. И ни помалку ни повеќе туку во план е јак почеток со оригиналната да не речам core постава на овој блог.

Првава епизода, од ако можеме да ја наречеме трета сезона јас и Сеад зборуваме, во најголема мера, за лажните вести, дезинформации и пост вистина. Сеад пишуваше и тука доста на темава, дискутираше за неа на повеќе настани, но редно беше да седнеме и сите недовршени дисусии низ различни четови да ги спакуваме во видео кое по план треабше да треае 20-30 минути. Трае скоро 50.

Повелете, видео (ако ви е позгодно кликнете subscribe на YouTube) или под него аудио кое е достапно и преку директниот подкаст feed и на google podcasts а наскоро ќе биде и на Spotify (се надеваме). Ја iTunes мислам дека е достапен до сам старт, ама не сум проверил одамна 🙂

56 #ПрегледВоПеток

Симона е на одмор, заслужено. Не дека нема интернет… ама сепак ред си е да и дадеме оддишка. Еве сме со супер интересни линкови и секако неколку важни информации.

AllWeb – еве го пред нас

Есен за нас веќе 8ма година по ред значи AllWeb, од пред 4 години значи дупло AllWeb, еден во Скопје и еден во Тирана. Оваа година, конечно, ќе имаме за нијанса помалку говорници на сцена и на едниот и на другиот, а тоа го правиме со цел да обезбедиме повеќе простор за дискусија, прашања и споделувања искуства. Ќе има уште детали тука, особено за овој во Скопје, така да сега за сега доволно е да се пофалиме дека и оваа година во рекордно време ги снема super early bird влезниците, а сега актуелна е early bird понудата. Ме радува дека публиката години наназад си го планира и со нетрпение очекува овој настан. Горди сме.

Ајде сега со ред.

WeWork пред банкрот

Не следиме премногу често настани од старап светот, но WeWork, веројатно најпознатиот ланец на co-working места во светот, за рекордни 6 недели е на прагот на банкрот. Интересно е затоа што пред само 6 недели процената за нивната вредност била околу 47 милијарди долари. Излегувањето на берзата ги наруши домашните математики и на површина излегле работи кои не биле баш за јавност. Како и да е, причината зошто оваа вест е тука е заради, моето лично убедување, и не е само мое, дека се претера со вештачко, да не речам неосновано, пумпање на вредноста на стартап компаниите пред се од Америка. Мора малку спуштање на земја.

Google ќе приоретизира оригинални содржини

Вака според насловот ова и не е така новост, одамна знаеме дека Google си сака оригинална содржина, но еден интересен апдејт стасал на почетокот на септември, а ние сме го промашиле… Имено, Google најавува дека кога станува збор за вести, оригиналните, односно првите текстови кои ќе бидат индексирани ќе добијат шанса подолго време да бидат погоре во резултатите на сметка на оние понови текстови на истата тема. Па така сега изворите кои генерално имаат добар третман од Google или имаат понова верзија на истата сторија ќе може да очекуваат помал број посети.

Pinterest воведува нови шопинг реклами

Не пишуваме често за Pinterest, ама неговите напори да влезе посериозно во шопинг навиките на корисниците мора да се следат. Во својот последен апдејт тие воведуваат т.н. Shop the Look реклами, отвораат шопинг реклами за повеќе пазари а и го редизајнираат изгледот на бизнис страниците. Користиш Pinterest, за што?

Instagram – Clickbait 2.0

eConsaltancy фаќа интересен агол со супер корисни линкови во својот текс: Is Instagram’s popularity giving rise to Clickbait 2.0? Си криењето на лајковите, прегледите сега стануваат новите кликови, на Instargram. Ова значи дека нема ни потреба од заведувачки наслов, нема потреба да ја носите публиката надвор од Instagram, клучот е во бројот на прегледи. Но од друга страна ова значи и дека ризикот од казни од страна на самиот сервис е поголем. Анализата е одлична и секако препорачана за читање, развојот, будно ќе го следиме.

Бонус линкови

Се читаме следниот петок!

53 #ПрегледВоПеток

Нема вовед денес, брзам да го фатам петокот.

Позиционирање и клучни пораки…

Денешниов (задоцнет) преглед ќе го започнеме со препорака за еден подкаст епизода од еден подкаст кој исто така го препорачуваме. Станува збор за подкастот на нашата драга пријателка Kerry O’Shea Gorgone, во рамките на MarketingProfs.com. Кери ја запознавме пред некоја година на една конференција и еве не година-две подоцна се обидуваме да ја донесеме во Скопје на AllWeb. Во епизодата моја не натера да го препорачаме подкастот гостува минатогодишниот „closing keynote” на AllWeb – Matt Desmier. Тој за ова интервју сам си кажа дека никогаш не звучел попаметно и не кажувал подобри работи. Се разбира зборуваат за маркетинг односно за позиционирање на брендот и клучните пораки. Клик: How to Nail Positioning, Messaging, and Change Management: Matt Desmier on Marketing Smarts

Evolving “nofollow”

Google реши по 15 години да додаде уште два нови атрибути во означување на линковите на вашиот сајт. До сега постоеше само атрибутот “nofollow” што означуваше реклами, спам коментари и сл. линкови кои google сака да ги одвои кога ја анализира содржината на секој сајт. Затоа што интернетот не е ист од 2005 до денес, конечно додаваат два нови атрибути кои може вебмастерите или администраторите на сајтовите да ги користат. Станува збор за rel=”sponsored” и rel=”ugc”. Ако некому не му е на прва јасно, ugc е user generated content. Нормално дискусии за овој новитет веќе има на големо, толкувањата се различни, и како и секогаш ќе мора да почекаме малку па да видиме што точно значи сето ова и кои ќе бидат најдобрите практики.

(Not) Recommended videos

Сте оставиле некогаш YouTube да биде вашиот DJ, ама не да слушате музика туку да ве води низ различни други содржини? После неколку видеа не можете баш да му го фатите крајот нели? Проблемите односно недоволната оптимизација, несредување на багови и лоша модерација се проблеми на алгоритмот за препорачани видеа на YouTube одамна. Но сега Mozilla решила да ја тера правдата па организирала кампања со која ги мотивира и промовира личните приказни на корисниците поврзани со чудните искуства на YouTube.

Media Innovation Lab

И како за крај, еве еден интересен повик за иновативни идеи во областа на медиумите. Регионалната програма за унапредување на медиумите на USAID со помош на имплементаторот Internews распишаа по втор пат повик за учество на: MEDIA INNOVATION LAB. Ова година фокусот е насочен кон иновативни дигитални содржински формати а самиот настан ќе се одржи на крајот на октомври и почеток на ноември во Скопје. Јас бев на првиот ваков настан и навистина имаше супер идеи, ако имаш некоја, пријави ја и бори се за средства за реализација.

Бонус линкови:

За крај во чест на новитетите на Apple кои беа претставени оваа недела:

39 #ПрегледВоПеток

Помина година цела… откако јас не сум го пишувал преглед во петок… чекај да проверам може и да не е… упс, повеќе од една година е. Ајде да не се истакнувам без потреба… одиме со прегледот за оваа недела. Краток ќе биде затоа што веќе ти е јасно штом мене ми дошол редот да се пишува сме заглавиле со работа оваа недела.

Spark.me

Бевме, пред сега веќе два викенда, на Spark.me и поминавме како и секогаш, пренајдобро! И покрај тоа што јас лично си ги спуштив очеквуањата по минатгодишниот спектакл, сепак тимот од Domain.me и оваа година не потфрли, напротив, воодушевија. Капа доле маестро Вања, програмата беше одлична. Новата локација си легна супер и сега веќе дефинитивно е јасно, нема намалување на очекувањата за следната година.

За сите кои прашуваа како поминавме, како беше, дали требало да дојдат и сл. ве молам веќе не прашувајте. Едноставно планирајте си секога година пролет во Црна Гора и тоа е тоа… Да зажалите, нема!

Дај да ти видам Фејсбукот ако сакаш виза

Можеби идеологијата, т.е. приказната околу актвностите е различна, ама постапките се исти. Не знам на чија страна си, Кина или Америка, ама мене се повеќе ми делува дека нема баш преголеми разлики во нивните постапки. Како и за куп други работи, сè зависи на која страна ќе одлучиш да веруваш и потоа ќе си најдеш оправдание. NYT известува: U.S. Requiring Social Media Information From Visa Applicants. Не сум аплицирал, ама ако некој има искуство нека сподели, баш ме интересира односот и пристапот.

Сензационално! Најстарото дрво во Скопје прозборе!

Добро, добро знам, не е овој блог место за вакви наслови, ама супер горди сме што заедно со УНДП МК и Билјана Црвенковска успеавме да му дадеме глас на најстарото дрво во Скопје. Некако непланирано, една по друга идеја дојдовме до овој наратив, го реализиравме и сега веќе размислуваме за следен чекор.

Што има да каже дрвото? Е за тоа ќе мора сам да си прочиташ. Не е на „нашиве” теми, ама многу е важно тоа што го кажува: Приказните на најстарото дрво во Скопје [Англиска верзија]

Еве и неколку бонус линкови, да не речеш дека кратам и на нив. Ќе ми се налути Симона 🙂

Толку од првиот јунски преглед во петок. Ако имаш линк (или стрип) што сакаш да го споделиме во следниот преглед слободно пиши ни порака на Фејсбук.

View this post on Instagram

Marketoonist on digital transformation 😂🙄😉

A post shared by Marketing Week (@marketingweeked) on

Се читаме во следниот преглед во петок. 😉

#комкаст – AdWords муабет со Мирослав Варга – s02e06

Мирослав Варга одговараше на неколку прашања поставени од посетителите на обуката. Сподели неколку совети за оптимизација и дневни рутини корисни за сите AdWords прфесионалци.

Continue reading

#комкаст – На гости со роботот Pepper – s02e05

Оваа епизода имавме уникатна можност во #комкаст да ни гостува ни помалку ни повеќе туку хуманоидниот робот Pepper. Тој беше на еден ден во Македонија благодарение на Стопанска Банка и Mastercard.

Continue reading

Марк, сенаторите и приватност 2.0

Текст е оригинално објавен на 11 април на adtodate.mk кои дозволија да го реобјавиме и тука. 

Вчера, би рекол сосема очекувано, бевме сведоци на веројатно најдолгата епизода на теленовела за модерната генерација интернет гледачи. Повеќе од четири часа основачот на Facebook, Марк Закерберг (Цукерберг), одговараше на прашања поставени од сенаторите на САД пред очите на јавноста. Ведаш да си кажам, не ги гледав сите четири часа, едноставно не чувствував потреба.

Издржав да гледам грубо земено дел меѓу две паузи за реклами. Не знам дали ми беше тоа доволно или не, но убеден бев дека денес секако медиумите ќе бидат преплавени со најинтерсните (читај најважните) моменти и ќе може да се прегледа (или прочита) тоа повторно и повторно.

Мојата точка на гледање е поразлична од онаа на сенторите и поразлична од онаа која сенаторите на моменти се обидуваа да ја изглумат, а тоа е точката на гледање на обичниот корисник на овој сервис. Веројатно токму затоа и не бев воодушевен од добар дел од прашањата.

Едноставно дел од нив беа неподготвени, користеа терминологија која не соодветствува, бараа дефиниции и одговори на прашања за кои не може ни да се помисли да се даде одговор во три минути притоа да не се ризикува премногу да се биде сфатен несоодветно и она што е можеби најважно, преголем дел од прашањата делуваа и беа поставени како да доаѓаат од личното искуство на сенаторите, а дел и верјатно и беа такви, што во една ваква јавна претстава мислам дека не треба да биде случај.

Не објаснувам зошто и како Марк се најде на ова столче зашто претпоставувам дека штом си стигнал со читање до тука веќе одамна знаеш за скандалот со нарушувањето на довербата и неправилното употребување на податоците за корисниците кои биле собрани за нив од Facebook преку надворешна апликација и подоцна продадени на Кембриџ Аналитика. Ако случајно сакаш да дознаеш повеќе, еве овде зборуваме во нашиот #комкаст од пред две недели.

Ако може некако да го сумирам она што се случи вчера тоа би изгледало вака: регулација, регулација, регулација. Сè останато беше: ќе ви одговориме јас и мојот тим подоцна, ќе работиме или веќе работиме со тимот на ова и мене навистина ми е жал.

Марк и Facebook уште во првото свое обраќање по избивањето на скандалот јасно кажаа дека се подготвени за регулација на овој домен и целиот овој театар всушност изгледа како сценарио да се стигне до таму. Во основа не гледам на ова како нешто лошо, се менуваат работите, сменети се веќе прилично и потребно е да се регулираат во одредена мера. Марк само сака тие да бидат дел од дефинирањето на правилата и сакаат да фатат добро столче. Она што не ми се допаѓа е мотивот на политичарите, како и обично, нели.

Ако ме прашуваш мене јас очекував и/или посакував дискусијата вчера да оди во насока на разбирање на приватност 2.0 нешто што повеќе од 10 години на широко се дискутира во светот. И ако веќе се разговара за развивање на рамка за регулација тоа да биде во рамки на тие услови, во услови кога дигиталните генерации (digital natives) и дигиталните доселеници (digital imigrants) гледаат сосем различно на приватноста од генерацијата која вчера ги поставуваше прашањата во сенатот. И не е точно дека овие теми не биле до сега во јавност дискутирани. Веројатно не дошло до ова ниво, но затоа може да се постави прашањето, дали можеби некој бил зафатен со „лажни вести“ сево ова време да ги види дебатите изминативе 10-тина години за промените на однесувањето кои ги носат новите сервиси како Facebook и Google?

Токму затоа сметам дека главната причина која ги тера политичарите да се приклонуваат кон регулација е всушност примарно политичка, односно одбраната на „Американска демократија“ која, ете затоа што Facebook дозволил, некој од надвор им ја нарушил, без притоа да го видат слонот во собата. Целиот процес на „реформи“ на Фејсбук се ограничи на политички, додека поширокиот аспект на проблемите, кои се навистина комплексни, беше запоставен.

Занемарувајќи го уште еднаш фактот дека ако се случи крупна регулација, а ова Марк им го кажа, ќе се отежни патот за растење на нови такви големи компании како Facebook, зошто за да ги исполниш сите тие нови услови на регулација ќе треба да имаш доволно средства, а малите стартапи секако нема да може тоа да си го дозволат со што позицијата на големите дополнително ќе се втемели во општеството. Или можеби на политичарите им е важен само наративот и контролата, не и развојот на пазарот? Треба да размислиме.

Јасно ми стана дека или не сакаат да гледаат политичарите надвор од својот интерес или не можат, но едно е јасно, дефинитивно нема да можат да бидат на чело на рапидниот развој кој го диктираат компаниите како Facebook, Amazon, Google

Во прилог на сето ова, вчера, еден од сенаторите дури се охрабри да го праша Марк дали Facebook како идеален пример на остварување на американскиот сон од студентски дом до глобален милтимилионски бизнис е возможен само во Америка, а не, да речеме во Кина. Марк се поднасмевна и му рече дека и во Кина има слични големи интернет компании кои се еднакво успешни како Facebook. Сенаторот незадоволен од одговорот, го коригираше Марк и му рече дека само едноставно требало да каже: ДА.

Во тој момент ми текна на легендарната почетна сцена од серијата Newsroom со Џеф Даниелс. Тогашјасно ми стана дека или не сакаат да гледаат политичарите надвор од својот интерес или не можат, но едно е јасно, дефинитивно нема да можат да бидат на чело на рапидниот развој кој го диктираат компаниите како Facebook, Amazon, Google и сл.

Disclaimer – Никогаш не сум го сакал Facebook, само сум му се восхитувал и сум го почитувал, иако на моменти во моите искази во овој текст или претходни објави делува дека сум нивен funboy 😉

#комкаст s02e04 – Facebook + – Cambridge Analytica

Не смеевме да ја прескокнеме темава, особено затоа што е сеприсутна и многу актуелна, плус од неа се развија многу различни приказни, читај дебати. Пред се на глобално ниво се отворија голем број на прашања поврзани со етичката страна на обработката на податоците, прибирање на податоци, Tramp, Brexit… но и локално заради SCL Balkans и активностите во регионот. Со Дарјан дискутираме за потребата од отварање на овие теми, за (до некоја мера) нереалните очекувања на крајните корисници и секако малку за маркетинг практиките.

За нас, најквалитетниот текст на темава: https://goo.gl/djFyPr
Еве уште неколку линкови за некои од работите кои ги спомнуваме во видеото: https://goo.gl/ZWmN8dhttps://goo.gl/H3vM5Hhttps://goo.gl/WRbTBL и секако интервјуто на CNN – https://youtu.be/G6DOhioBfyY

#комкаст s02e03 – Цензура во време на интернет

Гостин или подобро речено повторно дел од #комкаст во оваа епизода е Никола Спасов, експерт за комуникации и сл. Инспирирани од неодамнешното цензурирање на еден од прилозите во ТВ емисијата Код на Снежана Лупевска Созен (https://goo.gl/15L4Wt) разговаравме за можноста воопшто денес да се цензурира некоја содржина и секако за можната употреба на „цензурирана” содржина во маркетинг цели. Никола појасни на кратко на кои постулати е заснован т.н. златен ѕид односно системот за цензура во Кина.

Еве го видеото од целата епизода а веднаш под него и аудио верзија од истата.

#комкаст s02e02 – Dark Social

Во оваа епизода се обидуваме малку да го осветлиме патот кон невидливата страна на комуникацијата на социјалните медиуми, онаа која е тешко достапна преку алатките за аналитика.

Dark Social за прв пат се појавува како термин во текстот на еден од уредниците на The Atlantic и во основа има малку податоци за овој сегмент од комуникацијата. Најчесто податоците кои се цитираат доаѓаат од едно исти истражување, малку постаро, иако има и некои понови извори но по се изгледа не им се придава преголемо внимание во маркетинг светот.

Како и да е, постојат неколку основни работи кои може да ги преземете за да го намалите бројот на непознати посетители на вашиот вебсајт, но темата е доста поголема од тоа.

Не заборавајте да се претплатите на нашиот #комкаст – media& marketing vlog, YouTube канал, и секако да ни пишете како ви се допадна оваа тема иликоја друга би сакале да ја муабетиме.

#комкаст s02e01 – Улогата на маркетерите во креирање на корпоративен вебсајт

Во првата епизода од оваа нова сезина на #комкаст зборуваме за улогата на маркетинг тимот во развојот на корпоративниот вебсајт.

Continue reading

10 #ПрегледВоПеток

За момент помисливме дека оваа недела ќе имаме повеќе линкови поврзани со Google од оние со Facebook, ама по се изгледа тешко ќе ни успее тоа. Ајде одиме со ред, да видиме што @NewMediaMK колективот издвои за вас оваа недела, па на крај ќе видиме кој преовладувал.

 1. Дали некогаш сте се запрашале како изгледаат цртежи на исти иконки од повеќе од 15 милиони луѓе? Веројатно не, ама еден проект го направил токму тоа и сега на јавноста и ја става на располагање оваа огромна база на податоци собрана преку quickdraw.withgoogle.com. Целта може секој сам да си ја дефинира, дали ќе учи патерни, дали ќе развива нови дизајни, или ќе ја користи за развој на вештачка интелигенција… како и да е, забавно е да се разгледува како цртаме и што се е или не е предметот кој сме го замислиле.
 2. Progressive Web Apps. Кога Google вели: Why a progressive web app might be right for you, тоа меѓу редови (или директно кажано) значи дека ви вели, ова ќе има предност кај мене кога рангирам сајтови. Станува збор за решение кое ги комбинира најдобрите елементи од мобилна апликација и мобилен вебсајт. Развиени за да штедат на ресурси и брзина, сега веќе се докажуваат како солидни решенија за вашиот мобилен сајт. Ако (дај боже) размислувате на темава, еве имајте го и ова решение на ум.
 3. Mobile UX. А дека треба сериозно да размислувате за искуството кое вашиот вебсајт го нуди на корисниците на мобилните уреди покажува и напоменува и UX гуруто Jakob Nielsen. Тој ги анализира податоците на Adobe Analytics’ data собрани за време на “Cyber Monday” оваа година од повеќе од 4,500 e-commerce сајтови. Краток заклучок: Mobile UX Still Bad, but Slightly Better
 4. Facebook за деца! Дојде и тој ден, Facebook тргна кон помладата публика. Ја пушти во употреба messengerkids.com апликацијата која, како што велат, нема да има реклами и нема да собира податоци за такви цели. Целна група се деца на возраст од 6 до 12 години, и Facebook сака да му веруваме дека нема да прави лоши работи со собраните податоци… само ќе ги користи за да не (нас и нашите деца) запознае подобро… ништо повеќе, жими сВе. Дискусија за тоа дали може или не може да му се верува на Facebook има во текстот на Wired: Facebook for 6-Year-Olds? Welcome to Messenger Kids
 5. Facebook Creator App. Веќе некое време Facebook се обидува да стави на располагање што е можно повеќе алатки со кои ќе се олесни креирањето на содржина за неговите сервиси. Ова е уште еден чекор во таа насока, и тоа насочен кон (live) видео. Сега за сега достапна само за iOS, поддржана е од цел сајт со ресурси, добри примери и препораки. За оние со iOS еве и едно подетален опис што се може да направите со новата апликација. Останатите, Android корисници ќе мора да бидат трпеливи.
 6. Facebook е решен докрај да ја води битката со YouTube, покрај серија сериозни потези сега на листата го додаваме и овој: Facebook Sound Collection lets you add no-name music to videos. Директно копиран од YouTube audio library сега за сега колекцијата на Facebook брои 1000 песни кои може да ги користите за вашите новокреирани видеа.
 7. Instagram архивира story. Самиот факт дека голем дел од времето додека сме на Instagram го трошиме и како консументи и како креатори во делот со „сториња” го прави потегот на Instagram логичен: Instagram will now create a private archive for all of your stories, и може на својот профил да си ги додадете своите омилени да ви стојат таму до кога сакате. Ова отвара нови можности за маркетинг активности, останува да видиме како ќе биде прифатено и искористено од корисниците.
 8. За крај на оваа листа една тема за муабет. Ја отврам истата и во мојата предновогодишна колумна во Економија и Бизнис ама немам баш цврст став, сеуште: Is Organic Social Media Marketing Still Relevant?

Имаме уште линкови, ама се договоривме дека следната колекција ќе биде комплетно посветена на предвидувања за 2018, па ги оставивме за тогаш. А до тогаш, не заборавајте да читате и да ни праќате по некој линк кој не смее да се пропушти. Како овој на пример: The End of the Social Era Can’t Come Soon Enough

7 #ПрегледВоПеток

Недела е ден за уште еден преглед во петок, овој пат дебитираме со препорака од локален извор. Не дека сме ги потиснувале намерно изминатите недели, ама така се погодило. Како и секогаш имаме малку лесни и малку не баш толку лесни препораки за читање.  Кликајте на линковите и на линковите во линковите и читајте, гледајте…

 1. Маките на YouTube, Facebook и Google. Толку многу ни значат овие сервиси што кога нешто ги мачи нив и ние одма се загрижуваме. Изминатиов период Facebook (и Twitter) гo мачат Русите.  YouTube го мачат екстремните американци, а Google го мачат традиционалните американци кои очи вадат ако не ти е добра иконката за светиот грал на америнската традиција: чизбургерот
 2. Facebook си гази, финансиски. И покрај „маките” со кои со соочува и трошоците кои ги прави за да покаже, заедно со другите гиганти, дека се грижи за сузбивањето на fake news, Facebook прикажа изненадувачко зголемување на своите приходи. Едноставно човек да се замисли дали навистина има логика да се борат против сите овие не баш толку лажни трошачи на пари.
 3. Технологијата е религија. Нема баш и премногу други начини како да се толкува фанатичното исчекување на новиот iPhone X и да се фукне за него 1500+ евра, долари што и да се. Па ако технологијата е религија, тогаш можеби и соодветниот предизвик може да ги најдеме во овој текст: Why we need a 21st-century Martin Luther to challenge the church of tech
 4. Instagram ќе ви јаде уште повеќе нет. Да олабавиме малку со Facebook, затоа што имаме уште линкови со него за подоцна… еве малку за Instagram да кажеме дека го смени изгледот на mid-feed Stories previews (не знаев како да го преведам ова а да ме разбере некој). Сега тие се два пати поголеми и всушност се вертикални со што се овозможува поголема прегледност на содржината во нив, секако со надеж дека повеќе ќе кликаме на нив. А дека се повеќе и повеќе се експериментира со вертикална содржина (се разбира во трка за mobile only стратегија) Mashable има (за мене) нова рубрика која се вика Mashable Reels. Линкот кој не наведе на оваа рубрика е телефонот спинер, да некој направил вистински Fidget Spinner Phone. Кликнете го линкот и на мобилен и на десктоп за да ја увидите разликата.
 5. Logitech VR Keyboard. Си експериментираат луѓето, да видат дали може некако да ја олеснат навигацијата во виртуелниот ни свет. Зошто навистина, малку е рудиментирано тоа, бара многу жртви а тоа не е добро за светлата иднина која континуирано и ја припишуваат на VR технологијата.
 6. Анализа за онлајн медиумите .МК Нашиот драг пријател и колега Зоран Ричлиев (и верен читател на комуникaции.нет, веројатно уште е) во рамките на ЗНМ деновиве презентираше две анализи на тема локални онлајн медиуми. За жал како и сите претходни обиди, ваквите документи имаат многу толкувања малку бројки, пред се заради недостатокот на  основни бројки за пазарот. Како и да е, вреди да се читнат документите од каде јас би издвоил две главни работи: Погрешна беше перцепцијата во јавноста дека за порталите не важи ниеден закон…   … решението сепак е во саморегулацијата, а не во регулацијата.
 7. Лични информации во GA. Често спомнуваме дека како маркетери треба да си ги познаваме многу добро нашите корисници. Епа, може да делува и малку претерано, ама еве неколку трикови како да извлечете повеќе лични податоци за посетителите на вашиот сајт или апликација преку Google Analytics
 8. И Snapchat понуди опција да ставите негов мерен pixel на вашата веб страница за да може да таргетирате подобро. Snapchat е во позиција да докаже дека може да опстане и покрај решеноста на Facebook тоа да не биде баш така.

Се насобрале доста линкови неделава… еве уште неколку на брзина:

Доста е за ова недела, и да знаете ептен сме блиску до AllWeb, ако не нема следниве две недели, тоа е причината. Ако ти недостасуваме, тогаш дојди на AllWeb, таму ќе има мноооогу повеќе од само линкови.

 

5 #ПрегледВоПеток

Погодете што? И денешниот #ПрегледВоПеток не го објавуваме во петок, па за да не ја прекрстуваме рубрикава ајде да се договориме дека во поголемиот дел од случаите нема да се читаме во петок… Но, задолжително ќе се читаме еднаш неделно.

Се прибравме од Тирана кадешто се оддржуваше второто издание на AllWeb Albania, си поминавме фантастично. Веќе со полна пареа го спремаме AllWeb Macedonia кој ќе се оддржи на 17 ноември, па во паузата меѓу финализирањето на програмата и дефинирањето на лапачката за конференцијата стигнуваме да ги прочитаме и издвоиме најинтересните дешавки во светот на дигиталниот маркетинг.

Одиме.

Три работи: видео, видео, видео

 1. Хајпот околу видеото како доминантна содржина на социјалните мрежи не само што не стивнува, туку продолжува да расте во повеќе правци. Откако секнаа паричките за креаторите на live видео содржини на Фејсбук, тие се повеќе почнуваат да се вртат кон Твитер како платформа која ќе им овозможи да го монетизираат својот труд преку објавување видео содржини во живо.
 2. И додека сите чекаме видеото да стане официјално крунисан крал на социјалните мрежи, големите издавачи и креатори на содржини на ангро ги шифтаат буџетите кон видео и се едногласни во одлуката дека следната година планираат да креираат мноооогу повеќе видео содржина. Да се надеваме дека овој бран спремно ќе го пречекаат во LinkedIn, од каде откако ги промовираа native видеата на нивната платформа, сега најавуваат дека имаат затворена бета за тестирање на можноста за прикажување реклами во видеата.
 3. Е сега, ако помисливте дека Facebook туку така ќе помине преку случките од првиот пасус, се разбира дека се лажете. Што им е планот за да се вратат во игра? Спортски настани во живо бато. Планот е да се земат од УЕФА правата за стримање на Лигата на Шампионите во оние земји каде што таа не се пренесува – земјите од Африка,Индија, Колумбија. Нема сомневање дека штом го најдат најсоодветниот модел за монетизација, ќе го видиме Facebook како сериозен конкурент на телевиските куќи за правата за емитување на најголемите глобални спортски настани.

За да не заборавиме дека имаме и дизајн секција во нашата банда ги натеравме и они да нафрлат некоја интересна статија. И не потфрлија.

 1. Повелете најпрво едно долгометражно парче за дизајнот во Северна Кореја со еден куп сликици, кое е всушност представување на книгата на Nicholas Bonner “Made in South Korea” која нуди редог поглед во визуелната култура на тоталитарниот режим – од пакувања за цигари до авионски билети.
 2. И уште еден подолг текст со прекрасни визуелни примери кој ги објаснува оптичките илузии што можеме да ги сретнеме во некои од најпознатите дизајни по интернетот.

Следните две статии на нашата листа зборуваат за тоа како да го направиме нашето онлајн присуство уште повпечатливо преку избор на вистинските визуали и соодветен копирајт

 1. Текстот никогаш не треба да стои само за да пополни место. Тој има најмалку 5 функции на вашата веб-страница и време е да почнете сите да ги земате предвид и да работите на нив поангажирано.
 2. Ако една слика кажува 1000 зборови, колку ли кажуваат над 3 милијарди слики што се споделуваат на социјалните мрежи секој ден. Сигурно многу, но дали вашиот бренд ги слуша сликите? И дали на сликите кои ги поставувате го вашиот бренд е представен во соодветен контекст

И за крај прашањето, дали родителите маркетари во блиска иднина ќе почнат да ги плашат децата со „алгоритмот“. Не знаеме, но нас следниов текст малку не исплаши.

 1. Еден од најсподелуваните текстови периодот е интервјуто на Тим О`Рајли, авторот на книгата “WTF: What’s the Future and Why It’s Up to Us” за Wired во кое тој дава прилично алармирачки поглед на тоа како капиталистичкиот импулс за континуирано зголемување на профитот и други фактори можат да придонесат за неетичко и неконтролирано користење на вештачката интелигенија.

Ве поздравуваме со потсетување доколку имате нешто интересно што сметате дека треба да биде дел од следниот или било кој друг преглед, да ни го испратите во порака.

4 #ПрегледВоПеток

Сме го правеле овој експеримент и порано, не дека не, и беше тажен за нас, ама ете… Нè немаше два петока по ред, да пред два дена беше вториот, и никој не примети. Срам да ви е :). Искрено, нормално дека не беше експеримент туку не се стигаше… ептен сме турбо периодов со двете AllWeb конференции особено таа во Тирана која ќе се одржи сега во четврток на 12.10 и шестата по ред во Скопје закажана за 17.11. Оправдано, неоправдано, тоа е. Еве сме со уште еден преглед и со неколку линкови собрани изминативе две недели.

 1. Content Marketing трендови за 2018. Исклучително тешко е да се предвидуваат трендови година за година во маркетинг светот особено кога и се оди чекор конкретно како во оваа листа на Content Marketing Institute. Работите се развиваат и трендовите траат подолго. Она што е важно е нивното потврдување со практични примени и следење на интензитетот на развој. Е, токму тоа на кратко го има во Content Marketing Trends to Watch for 2018. На кратко: оригинална содржина, купување на медиумски компании, градење на компаниски тимови…
 2. Џабе статистика ако нема стратегија. Еве една колумна која ќе ви помогне ако сте и вие од оние кои се „заигруваат” со аналитиката само затоа што им е интересно да си играат, или пак за оние кои секој ден се борат со своите претпоставени во докажувањето кои бројки се важни. Заклучокот на The abyss of analytics e не собирајте податоци само за да ги соберете, собирајте ги за да одговорите на конкретни прашања, и знајте ги прашањата пред да започнете со собирање.
 3. Facebook и неговиот моќен алгоритам. На крајот се се завршува со: за повеќе пари… ама во меѓувреме има многу, многу други работи кои се важни за развојот на општеството, бизнисите и сл. Во серијата на The long read во Guardian, минатиот месец улета и приказната за Facebook’s war on free will. Дава поширока перспектива, факт.
 4. Social Media трендови. Американциве се порано и порано почнуваат да објавуваат трендови за следна година.. па кога веќе почнавме еве една 4 Social Media Trends You Need to Know About for Next Year. На кратко: Chatbots, комплетен фокус на мобилни корисници, видео и диверзификација на платформи.
 5. Клучни зборови. Кои алатки ги користите кога треба да ги најдете најрелевантните клучни зборови и фрази за вашата SEO и content стратегија? Еве еден корисна листа, може од излистаниве 10 има некоја алатка која сте ја подзаборавиле или не ја знаете: Finding the Best Search Terms for Your Business: 10 Tools and Tips
 6. DropBox… има нов дизајн. Шарен, благо речено… склопиле фина приказна зошто и како после 10 години го смениле својот пристап и изглед. Може нема да ви се допадне, ама интересно е да се разгледа, прочита па и да се „украде” по нешто 🙂
 7. Facebook Watch. Веројатно до сега дознавте дека дел по дел новиот сервис/дел од Facebook, директно создаден за да го нападне YouTube – Facebook Watch станува достапен низ светот. Од пред, скоро два месеци е целосно достапен во Америка, па соодветен на тоа почнаа да излегуваат статистики за неговата употреба. После краток период бројките се подобрени, но далеку од добри. Сега во просек секое видео на Watch се гледа 23 секунди. Ова е повеќе од просекот на FB Timeline но далеку од просекот на YouTube. Повеќе детали на Digiday:  Facebook’s Watch videos are being viewed an average of 23 seconds

Со огромна веројатност дека повторно ќе касниме со следниот преглед, предизвикуваме да ни праќате линкови на FB или на некои од останатите канали каде може да не најдете.

3 #ПрегледВоПеток

Стигна крајот на работната недела, а со тоа и ново, трето по ред издание на #прегледВОпеток. Ние оваа недела во бранови си ги собиравме линковите, еден на сам почеток во понеделник и нова тура вчера, доцна навечер. Овој петок читаме/те за:

 1. 6-секундната реклама е тука! YouTube и го откри на јавноста својот ѕix-second ‘bumper’ ad format уште во април минатата година откако истражувањата покажаа дека посетителите не ги гледаат рекламите на видеата подолго од 6 секунди. YouTube доста инветира во промоција на овој тип реклами, меѓу многуте текстови еве 6 креативни директори одговараат 6 прашања за 6-секундните реклами.
 2. Pinterest реклами. Се зголемува бројот на реклами кои ве таргетираат врз основа на вашите интереси. Благодарение на новиот алгоритам на Pinterest за време на тестирањето на новите категории на интерест, дел од огласувачите забележаа зголемување на click-through rates за повеќе од 50%, додека пак сумата која ја плаќаат по клик се намалила за повеќе од 20%. Ако ништо друго e-commerce дропшиперите ќе се израдуваат 🙂
 3. Instagram со закажување. Веќе некое време има алатки кои овозможуваат закажување и објава на содржина на instagram од компјутер. Grum е еден лесен и доста ефективен сервис токму за оваа намена. Меѓу другото може да додавате и повеќе од 5 акаунти, еве и 7 причини зошто да го користиш Grum, но имај на ум ако те бендиса ќе мора после првите 3 дена да искешираш 10-тина долари за првите два акаунта.
 4. Претпазливо со инфлуенсерите? По големиот бран на глобални платформи кои ги туркаат т.н. mid-level инфлуенсери, пред се на Instagram редно е и да се соочиме со потенцијалните ризици кои ги носи овој сегмент. Веќе некое време се зборува за т.н. Instgram Pods, на темава пишуваа и Нетокрација: лажното влијание на Инстаграм инфлуенсерите.
 5. Викенд четиво. Доаѓа крајот на трговијата како што ја знаеме, факторите сите ги гледаме и знаеме, но како да се адаптираме на промените? Еве едно подолго четиво, како за цел викенд: It’s the End of Retail As We Know It: How Can Marketers Adapt?
 6. Marketer vs. non-technical marketer. Во секоја индустрија па така и во дигиталниот маркетинг има луѓе што прават сè што еден маркетер прави, а сепак се нарекуваат себеси non-technical marketer. Дали може секој да биде маркетер?
 7. Digital Transformation 2017: Disrupting ‘Business As Usual’. Фразата ‘дигитална трансформација’ често почна да се слуша и на локалните „големи” маси, но голем дел од луѓето не го разбираат нејзиното значење. eMarketer направија извештај во кој се опфатени сите работи што треба да ги знаете ако сакате да направите дигитална трансформација на вашиот бизнис.
 8. Ooohh, what does this button do? Ги среќаваме секојдневно и може да имаат најразлична функција – копчиња. Остај тоа, може да бидат во најразлична боја, форма, големина, итн. Еве ви една ретроспективна слика за изгледот на копчињата во последните 8 години.
 9. Material Design Awards 2017. Сакате да ѝм обезбедите што поубаво корисничко искуство на своите корисници? Погледнете ги добитниците на наградата за материјален дизајн и можеби ќе се инспирирате!

Прати ни некој корисен линк во порака на FB ако мислиш дека треба да се најде на овие листи и да му биде од корист на некој друг.

Се читаме следниот петок, а може и порано 🙂

 

1 #ПрегледВоПеток

Решивме (ние во @NewMediaMK) на почетоков на месецов дека конечно ќе реализираме една постара идеја. Решивме да го вратиме блогов назад во живот и да му испланираме две редовни содржини кои ќе имаат задача да не вратат во ритам. Едната е повторно враќање на видео изданието на #комкаст ама за тоа ќе ни треба уште некоја недела, а другата свечено ја отвораме сега: преглед во петок.

Планот е секој петок да правиме краток преглед на актуелни работи од претходниот период, да споделиме линкови и да пишеме по една-две реченици за секој од нив. Така ќе продолжиме да споделуваме она што нам ни е неопходно како знаење за успешна работа и секако ќе има по некој „потежок” линк од теорија за оние кои го следат развојот на медумите. Темите кои ќе ги покриваме ќе се движат во опсег од социјални медиуми, перформанс маркетинг, SEO и SEM, UX, дизајн, сервиси и апликации и секако како што веќе пишав медиуми.

Доста е најави… еве го првиот преглед.

 1. Типови на Google пребарувачи. Немаме сите иста намера кога тргнуваме да пребаруваме нешто. Некој бара нешто да купи, некој да се информира, некој да прочита што купил. Андраж од словенечкиот Red Orbit дефинира 12 types of Google Search users и тоа поделени по две димензии : бихевиорално однесување и запознаеност со брендот. За да знаете на кој корисник како треба да му се обратиме мора и да знаеме со која намера доаѓаат, нели?
 2. eCommerce KPIs. Како да знаеме дали резултатите кои сме ги постигнале се добри или не баш толку добри? Секако најрелевантно е да си ги измериме постигнатите цели, но за да знаеме дали имаме уште простор да се подобруваме или сме веќе далеку над просекот мора да имаме некои почетни одредници. Оваа листа на MOZ може да помогне, барем во еден сегмент: The E-Commerce Benchmark KPI Study 2017: 15 Essential Takeaways
 3. WeTransfer алтернатива. Пред некој ден Firefox, да оној прелистувачот (браузерот) порано што го користевме објавија нов бета сервис за споделување на фајлови. send.firefox.com има ограничување од 1GB ама предноста е дека нуди енкриптирана заштита и истекување на линкот по неговото кликнување. Вреди да се проба.
 4. Како Facebook не изучува. Колку пати сте си помислиле: е не е можно Facebook да ме слушал што зборувам (не на телефон, туку со колеги/пријатели) на македонски и врз основа на тоа да ти прикаже релевантна реклама подоцна? За сите кои се воодушевуваат, запрепастуваат или чудат како Facebook учи од нашите активности, сега постои додаток за Chrome – Data Selfie (via TNW), кој го открива начинот на кој Facebook го прави тоа. Ако си спремен да се само-анализираш инсталирај на сопствена одговорност и ризик.
 5. The Digital Revolution: Debating the Promise and Perils of the Internet, Automation, and Algorithmic Lives in the Last Years of the Obama Administration – Прилично досадно име за феноменална колекција на академски написи кои третираат супер интересни теми од областа на дигиталните медиуми и развојот на општествените процеси.  Задолжително кликај!
 6. UTM параметри. Некако послабо со вести, повеќе со корисни ресурси првиов преглед, па за да заокружиме на таа тема еве и еден супер текст кој во детали помага ако заглавите со неизбежните UTM параметри – UTM Parameters: 30 Frequently Asked Questions Now Answered

Бонус (промо) линк: Brainster курс – Social media за бизнис

Прати ни некој корисен линк во порака на FB ако мислиш дека треба да се најде на овие листи и да му биде од корист на некој друг.

Се читаме, отсега поредовно.