Posts by Дарко Булдиоски

#комкаст 101 – Instagram новини и совети + битката на „соушл”

По пауза од скоро еден месец, се враќаме со нова епизода на #комкаст во која во соло издание се обидувам да отворам неколку различни дискусии. Инспирацијата е актуелнaта битка на социјалните медиуми за пол позиција во иднината, задржување на доминацијата, или воопшто зачувување на својата релевантност. Фокусот, по воведот е на Instagram затоа што премногу нови работи се случуваат таму и некако мислам дека заслужува внимание.

Ги замолив колегите да ги споделат своите искуства со Instagram и да посочат кои работи им се релевантни за поголем успех таму, баш во овој период. Фала на Симона, Давид, Наташа и Тина.

Во епизодата како што веќе најавив ќе слушнете за:

 • Борба на социјалните медиуми
 • Некои од новитетите на Instagram 
 • Совети за објавување на Instagram
 • Стратегијата која стои зад вашиот Instagram настап
 • Кое време треба да објавувате

Во епизодата неколку пати повикувам да споделите искуство…. па еве и тука да повторам. Пишете ми ги вашите совети за успешност на Instagram, што вас ви поминува што не ви поминува периодов?

Слушајте нè на:
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото од оваа епизода тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

100. епизода на #комкаст – Носталгија, историја, сегашност, иднина…

Потајно се надевав дека ќе успеам во една епизода да ги соберам сите кои на еден или друг начин низ изминативе 10 години биле во улога на домаќини на #комкаст. Скоро и да успеав, собрав четворица од вкупно 5 на таа листа. Петтиот задоцни со својата реакција неколку дена :).

Јубилејнава 100. епизода со Сеад, Мите и Дарјан правиме ретроспектива, секој од своја гледна точка, секако низ најлегендарните моменти на овој поткаст.

10 години и 100 епизоди, е прилично лош просек, ама ми се чини дека конечно ја надинуваме периодичноста и влегуваме повторно во јак ритам како оној на самиот почеток. Пу пу да не урочам.

Ние се забавуваме еден час, се потсетивме на некои важни епизоди и искуства и се потапкавме по рамо за тоа што сме го дискутирале и постигнале изминативе годни. Во исто време отворивме и доста интересни теми за кои допрва треба да се зборува, пред се во #комкаст, но и општо…

Ако уживате во овој час, барем половина од нас, супер ќе ви биде. И да, знам, многу сме јаки, не мора да не тапкате по рамо и вие 😀

Ајде па побзо да ни дојде нова стотка…

Слушајте нè на:
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото од оваа епизода тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 99 – Content Marketing со Данче Азманова од Embed Social

Има разлика од содржина, до добра содржина до содржина која има конкретна маркетинг цел и успева да ја реализира. Е токму за овој последниов тип содржина зборуваме со Данче во 99. епизода на #комкаст.

Данче доаѓа од EmbedSocial, екипа која низ годините ни била на гости во #комкаст. Изминативе години содржината им стана еден од клучните начини за привлекување нови корисници и раст на бизнисот. И токму за тоа зборуваме со Данче.

Во епизодата ќе слушнете за:

 • транзицијата од новинар во „маркетер”
 • потребни вештини за креирање добра содржина за маркетинг цели
 • работа со/во тим за максимален ефект
 • анатомија на добра содржина
 • мерење ефективност од content marketing
 • и многу повеќе…

*ќе слушнеш и на почетокот на епизодата, ама еве уште едно, пишано, извинување за разликата во квалитетот на звукот на одредени делови од епизодата.

Слушајте нè на:
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото од оваа епизода тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 98 – Градење т.н. Marketplace со Никола Јордановски од UpShift

Знам, знам marketplace ќе му дојде на македонски пазар, ама низ годиниве во англискиот јазик токму овој збор го прошири своето значење и сега кога ќе се каже marketplace се мисли на дигитален сервис каде во исто време и исто место се среќаваат понудата и побарувачката а создавачот на тој сервис е многу повеќе од само понудувач на заеднички простор.

Во 98то издание на #комкаст со Никола зборуваме токму за еден ваков сервис. UpShift можеби не е најкласичниот SaaS кој би го помислиле кога ќе спомнеме digital marketplace ама еднакво ги носи со себе сите (маркетинг) предизвици.

Во епизодата зборуваме за :

 • што е и како функционира UpShift
 • како развива нови пазари
 • како се расте понуда и побарувачка
 • како се обезбедува паралелен развој на понудата и побарувачката
 • (бизнис) аналитика
 • огласување

Слушајте нè на:
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото од оваа епизода тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

iPad 10 години подоцна

Комуникации.нет има(ше) свој редовен сорботник кој во минатото во повеќе наврти пишуваше зa iPad и неговата улога во светот на медиумите и техноголијата. Се вика Милчо и пред некоклку недели ми испрати нов текст, кој јас неоправдано не стигнав до сега да го објавам. Денес е денот. Повелете, екслузивно за комуникации.нет, Милчо Узунов.

Кога се гледа ретроспективно сѐ  е на виделина и многу лесно се прават сумирања, но кога нешто само што излегува на пазар проекциите за тоа што ќе се случи не се ни малку лесни ни наивни.
Еве како тоа изгледаше пред една декада:
iPad и светот потоаThe Daily за iPad – први реакции
The Daily за iPad: Последни реакции
Светските и македонските медиуми и iPad

Еве што знаеме денеска. 
1. iPad не стана новиот iPod и не ги спаси весниците.
2. iPad не понуди (досега) револуционерно ново прикажување на содржина.
3. iPad стана новиот не телефон уред на новите генерации. Настрана рекламата.
4. iPad во најмоќната варијанта ѐ сеуште недостапен за многумина (iPadPro+ Apple Pencil+ Magic Keyboard + AirPods+ кабли и адаптери = $1500 за најосновната верзија).
5. iPad можеби од корен веќе ги промени Macintosh компјутерите.

На крајот на приказната претпоставувам дека е најбитно што е крајниот резултат. А тоа е дека имаме подобри таблети.

Секако секогаш постои варијанта да завршевме со уред сличен на овој концепт од 1994 –Дедо му на iPad.

Иако попатно реално се случуваа следните нешта реалноста денес е дека за Apple за разлика од конкуренцијата, за добро или за лошо го контролира целиот процес од хардвер до софтвер на своите уреди и не зависи од други производители на процесори. 

Тоа и покрај тоа што целосната концентрација на моќта е на едно место, им овозможва да менуваат концепти и да ги враќаат другите производители да ги сменат нивните концепти, со цел по конкурентно да се натпреваруваат на за корисници, кои годишно ќе потрошат неколку илјади долари за нивните производи.
Бидејќи луѓето коие се доволно луди да помислат дека можат да го сменат светот, се оние кои на крајот и го прават тоа.

#комкаст 97 – B2B и LinkedIn со Данчо Димков од BizzBee

Данчо е искусен бизнис консултант кој послениве години со својот тим во BizzBee Solutions се фокусира на бизнис кон бизнис комуникацијата пред се преку LinkedIn.

Во 97. епизода на #комкаст зборуваме за:

 • карактеристиките на b2b комуникација
 • начин на употреба на LinkedIn за добивање клиенти
 • дефинирање на пораки за започнување на разговор
 • процесот на комуникација
 • психологија на комуникација во име на друг
 • за конкуренцијата на пазарот
 • алатки за автоматизација и употреба на LinkedIn
 • и така натаму 😀

Претплатете се на нашиот YouTube канал: https://bit.ly/3oGjbQ7

Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

121 #ПрегледВоПеток – Аудио е новото видео

Едноставно не ми се веруваше дека поминале 5 недели откако го пишував послендиот преглед. Мислев дека колешките ме местат, ама не било така, па еве… на ред е да склопам повторно јас #ПрегледВоПеток

Spotify сака да ни препорачува песни на база на нашите чувства

За да не биде дека насловот горе е само провокација првата вест ќе биде посветена на Spotify. Имено, сервисот разгледува можности да ни овозможи сам да ни препорачува песни врз основа на нашите чувства. Тие патентирале нова технологија со помош на која може да го анализираат нашиот глас и преку него да откријат како се чувствуваме и соодветно на тоа да ни пуштат музика.

И ако собирањето податоци од другите сервиси не беше доволно еве уште еден нов сегмент:

”The patent suggests that speech recognition could be used to gather information about age and gender, while contextual cues such as “intonation, stress, [and] rhythm” would provide clues as to whether a user was “happy, angry, sad or neutral”.

Може и да е добро ова, ама зарем не се запаѓа вака во аудио верзија на познатата јутјуберски „зајачка дупка”? Кога Spotify ќе научи како да препознава како јас сакам да се чувствувам, не како се чувствувам, тогаш може и ќе имаме добра функционалност. Впрочем, нели музика слушаме и за да промениме расположени?

Дали е Clubhouse подобен за маркетинг?

Остануваме уште на тема, аудио. Не смееме да спомнеме аудио периодов без да го помнеме Clubhouse. Зачестува во прегледов, тоа е. Хит е. Овој пат споделуваме линк кој може да ве натера да почнете да размислувате дали токму овој сервис има потенцијал за вашите маркетинг активности. Не можам да зборувам од лична перспектива, не сум корисник, сега за сега. Одговорот на другите, е класичниот маркетиншки одговор: Зависи!

As noted, it really depends on your business, and what you’re looking to achieve. Right now, Clubhouse has shown significant potential for boosting users as thought leaders, and expanding audience within your niche.

Should Marketers be Considering the Potential of Rising Social App Clubhouse?

Fireside – next-gen платформа за поткасти

И уште ова на кратко за аудио и после нема веќе… Марк Кубан, познатиот инвеститор и сопственика на Далас Маверикс инвестира во нова апликација која е базирана на аудио, односно поткасти.

Апликацијата се вика Fireside, и ЌЕ биде стартувана наскоро. Да, не е уште пуштена ама веќе се дига галама околу неа. Демек ќе биде следната генерација на платфрма за поткасти каде директната монетизација ќе има важна улога.

Fireside, a “next-gen podcast platform” that facilitates live conversation, according to an email sent to possible creator partners seen by The Verge. The app idea is similar to the buzzy live audio startup Clubhouse, except with the ability to natively record conversations. A source close to Fireside says the app plans to launch publicly this year.

The Verge

Бонус линкови

Во останатите вести кои немаат врска со аудио а сепак сакаме да ги вклучиме во овој преглед:

 • Инстаграм ќе го ограничи досегот на објавите кои во себе содржат лого од TikTok, ги боли изгледа… Ова се однесува за содржините односно видеата кои се објавени во делот на Instagram Reels, или на нашки кажано ТикТокови на Инстаграм.
 • Google со помош на Ридли Скот и Кевин Мекдоналс и милиони минути видео на YouTube се обидува да ни раскаже како помина еден обичен ден во 2020: Life in a day 2020 и
 • Ласко Џуровски, легенда од дизајнер има многу добри работи да ни каже и научи во неговото интервју кое е објавено во првиот од серијата на разговори и презентации посветени на македонските дизајнери испродуцирани од страна на КСП Центар Јадро.
Marketoonist on Instagram

Поздрав..

#комкаст 96 – Како да снимите поткаст – втор дел

Оваа епизода го продолжуваме муабетот за снимање поткаст со малку повеќе осврт на техничкиот дел и опремата потребна за снимање. Има и мал дел за видео, ама само мал.

Во оваа епизода ќе слушнете:

 • како да изберете микрофон
 • Што друго ви е потребно за микрофонот
 • како да изберете и подготвите просторија за снимање
 • кои онлајн сервиси да ги користите ако снимате интервју онлајн
 • како да изберете камера и опрема за видео
 • светло и позиција на снимање видео

Идејата на епизодава е да споделма и што и каде е достапно од опрема на нашиот пазар, па во таа насока еве ги линковите, сите на куп, спомнати во епизодата:

Микрофони:
Rode Podcaster
Rode NT-USB Mini
Blue Yeti
Mackie – EleMent Series USB Microphones

Продавници во Скопје:
АртистFB Page
VisionFB Page
Decibel – достапни и преку Vision
Pix+

Онлајн сервиси:
Riversite.fm
CleanFeed
SquadCast
Zencastr

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси, сега нè има и на Deezer:

Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 95 – Претпродажба, со Јоцо Тодоровски

Со Јоцо Тодоровски, разврзавме муабет за претпродажбата како модел на маркетинг кој може да се применува при лансирање на нов производ или услуга.

Јоцо е стратег за дигитален маркетинг. Им помага на компаниите да постават “маркетинг системи” што носат поголем бизнис раст. Токму со оваа тема, маркетинг системи, го започнуваме нашиот муабет, за подоцна да разговараме за различните пристапи при примената на претпродажба како маркетинг алатка.

Ќе видиш/слушнеш:

 • кои се основните фази претпродажба
 • како можеш да ја искористиш претпродажбата како систем за валидизирање на бизнис идеи
 • дополнителни линкови од видеа, книги (ресурси)
 • примери и мини студии на случај

Јоцо го пренесе своето искуство преку серија примери на кои работел со брендови во Македонија, Бугарија но и глобални стартап компании. На крајот на епизодата ги сподели и детали за промената на пристпот и исходот во работата со фитнес тренерот Ана Стојанова

Низ епизодата Јоцо реферира на неколку книги и луѓе, еве ги линковите до работите кои ветивме дека ќе ги споделиме:

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси, сега нè има и на Deezer:

Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Deezer: http://bit.ly/3qZZX87
iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 94 – за Growth ****ing со Никола Соколов

Со гостинот во оваа епизода се договоривме дека нема да користиме премногу излитени маркетинг термини, ама не успеавме да намалиме на употребата на англиски термини… Тоа е.

Никола Соколов е ко-основач и главен и одговорен… во Influencers Club, но зад себе има, релативно кратка, ама богата работна приказна.

Школуван за програмер, израснат во маркетер или подобро речено geeketeer, и лидер. Со Никола разговараме за:

 • преминот од програмирање во маркетинг и развој на бизнис;
 • неговите позитивни и негативни искуства во процесот на растење на еден стартап;
 • cold emails;
 • Instаgram email scraper (скрејпање, на податоци по нет 😉
 • Инстаграм микро инфлуенсери;
 • … и многу повеќе.

Не дека не се познава по мене, но муабетот со Никола навистина ми легна, и уште од сега најавувам дека нема да помине многу време кога повторно ќе го поканам да гостува во студиото на нашиот #комкаст

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 93 – за Google Analytics 4 со Роберт Петковиќ

Оваа епизода ја планиравме подолго време. Google Analytics 4 официјално се појави пред неколку месеци, и од тогаш наваму барaвме погоден момент да позборуваме на темата со, кој друг ако не, човекот кој ги претвара бројките во зборови – Роберт Петковиќ – Петко

Петко е еден од најпознатите и најпризнатите регионални експерти за аналитика, но не е ништо помалку искусен и од оние кои се во светскиот врв. Петко е редовен наш гостин на AllWeb, присутен на поголем дел од конференциите во регионот а од неодамна активен и на својот YouTube канал – Analitika s Petkom. Исто така (спомнавме и во самата епизода) Петко може да му дозволите да ве научи аналитика и преку Masterbox.rs

Во 93-тата епизода од нашиот #комкаст со Петко разговараме за новините кои ги носи Google Analytics 4, за разликите во споредба со досегашниот Universal Analytics и секако за најдобриот пристап и транзиција која треба да ја исплaнирате ако некаде следите статистика со овој сервис на Google.

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

116 #ПрегледВоПеток

За многу години празници… кои и да ги славиш или веќе ги прослави… Ете нè во 2021, година за која веројатно имаме далеку помалку очекувања во споредба со 2020. Искуството, важна работа е…

Не дека не се приметува ама еве да се пофалиме, во новава година имаме и нов дизајн на носечката слика на прегледов.

Ако веќе го изгледа последниот #комкаст посветен на Топ 5 извори на тема: медиуми и маркетинг, каде меѓу другите работи беше спомнат и #ПрегледВоПеток, сега е време да го „искликаш” и овој преглед главно посветен, по кој знае кој пат, на Facebook.

Ново Facebook Pages Experience

По долги тестови и најави, Facebook објави дека во периодот кој следи полека, но сигурно, сите Facebook страници и корисници ќе добијат ново искуство. Еве ги на кратко главните промени:

 • Нема веќе Page Likes. Јеееееееееееее. Да, Facebook вели дека бројката која денес ја гледаме како репер за тоа колку фанови има страницата или од пред некоја година колку лајкови има, нема да постои веќе. Очекувано, најавувано, ама и не толку трагично. Сепак, ќе има број на followers место likes затоа што, како што велат од Facebook, тоа е порелевантна бројка. Велат, низ годините голем број фанови одлучиле да не ја следат содржината на бројни страници и нерелевантно е да се бројат… Демек овие кои се followers сакаат да добиваат содржина од страниците… а дали навистина ја добиваат… ако не плаќа самиот Page… хм..
 • Страниците ќе може да учествуваат во јавни конверзации, што значи дека ќе може како страница да се коментира и сл. а оние кои ја следат страницата ќе ги гледаат тие коментари повисоко, односно во својот фид ќе добиваат постови каде страницата коментирала, како што е сега со нашите пријатели… Ова може да направи сериозна промена во стратегијата на користење на Facebook кај брендовите од пасивна комуникација централно сместена на свој пејџ во активна комуникација која проактивно може да се премести на многу повеќе места вклучувајќи и групи.
 • Се воведува опција за Q&A нешто налик на она што сега го има Instagram со одговор во stories. Ќе отвори ова интересни опции…
 • Позадински администраторите ќе добијат уште неколку промени од кои поважната ќе даде опции за повеќе различни администраторски улоги со цел поефективно управување со содржината и прашањата.

Ако сакаш да читаш на кратко еве овде: Facebook redesigns Pages with a more simplified layout and no ‘Like’ button
Ако сакаш на долго и широко, и досадно: Get Started With the New Pages Experience

Facebook vs Apple

Додека сме кај Facebook еве еден релевантен коментар/реакција на принт рекламите преку кои Facebook го напаѓа Apple. Да, да добро прочита, Facebook се „рекламираше” во весник, преку испечатена реклама… некои толкувања велат дека е класичен PR потег за да предизвикаат реакции. Поводот е промената на новите iOS верзии каде корисниците се предупредени и им се дава опција да прифатат или одбијат Facebook да ги следи нивите активности со цел подобро сервирање на персонализирани реклами. Овој, меѓу другите коментари, вреди да се прочита:
when you see an ad headlined “Apple vs. The Free Internet”, most people would assume they’re about to hear an argument about free as in freedom.
Facebook: Free as in Bullshit

Facebook и малите бизниси

Во меѓувреме и сами вработени во Facebook не се комплетно убедени дека Facebook е крал во персоналзиираните реклами кои им се особено важни на малите бизниси: Facebook managers trash their own ad targeting in unsealed remarks.

А како доказ за тоа може да послужи и овој пример. Иако не станува збор за ист „проблем” сепак е дел од проблематичноста која ја носи Facebook со себе, сите години наназад: A business owner who spent nearly $46 million on Facebook advertising says he’s been booted from the platform without explanation

Nominis e1

Номинис е нов видео поткаст со луѓе кои ги бие добар глас. Ни доаѓа од Хрватска а зад него стои екипата на Udruga eCommerce Hrvatska. Мене ми се допадна првава епизода.

Бонус линкови

Толку за денес, не заборавајте да ги искликате и бонус линковите.. има мнооогу за читање и таму…

До следното читање/гледање…

#комкаст 92 – Топ 5 извори/сајтови за маркетинг и медиуми

Традицонално зимскиве празници се за улежување, јадење, пиење… па добро еве нека бидат и за консумирање на содржина.

Оваа епизода, без гостин во студио, всушност е обид да ја разглобам млаку подетално мојата лична практика ког станува збор за навики за консумирање новости и мислења. Се надевам ќе ти биде корисна и можеби инспиративна и секако ќе биде предизвик за ти да ги споделиш со другите (во коментар или каде и да стигнеш) твоите омилени извори за маркетинг и медиуми.

Линкови до сите споманти сајтови и групи има на крајот на оваа објава.

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

Содржина и линкови

 1. Вовед и како јас консумирам вести денес а како во минатото
  – Bloglines – https://en.wikipedia.org/wiki/Bloglines
  – Алтернативи на RSS reader – https://alternativeto.net/software/google-reader/
 2. Видови на извори
  SocialMediaExaminer
  OnTech with Shira Ovide – NYT free newsletter
  Wired Long Reads – Newsletters subscribe page
  ga:croatianTalk – FB група
  Google Ads uz kavu – FB група
  WP Speed Matters – FB група
  ClickFunnels (Official) – FB група
  eCommerce Hrvatska – FB група
 3. Honorable mentions
  #ПрегледВоПеток
  The Verge
  DigiDay
  TechLinked – YouTube
  It.mk
  Social Media Today
 4. Топ 5 извори на вести
  WeAreSocial – UK Blog
  eMarketer & eConsutancy
  Platformer – Casey Newton & Boagworld – Paul Boag
  aList Daily
  Netokracija.rs & Netokracija.com

  *Substack

#комкаст 91 – Во „Светот на Биби” со Јована Аврамовска

Кога почнав да го планирам враќањето на #комкаст на „малите екрани” почнав да составувам список за кој би сакал да ми гостува. И една од првите теми кои се најдоа на таа листа беше токму светот на Биби. Ги контактирав и беа супер расположени ама ми рекоа дека не им е тогаш баш моментот… спремаа нови работи и штом се спремни, ќе се договориме. Она што не го знаев е дека спремаат и нов човек кој ќе зборува јавно во името на светот на Биби.

Во новата 91 по ред епизода зборуваме за светот на Биби, за развојот на овој проект, за начинот на кој се работи внатре, за YouTube за деца и возрасни за Бививерзумот и за ред други работи. Се разбира и од самиот наслов нели, разговарам со Јована Аврамовска.

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 90 – за креативноста во време на дигитал со @muarko

Во 90-та епизода по ред на #комкаст разговарам со Марко Стојановиќ, или попознат на твитер како @muarko. Марко е еден од оние т.н. агенциски луѓе кои целата своја кариера ја минале и ја минуваат во т.н. креативна индустрија.

По вокација дизајнер, или подобро речено визуелен креативец. Со Марко разговравме, и си кукавме, да не речам плачевме за различни теми, секако под знакот на креативност. Дискутираме за промените кои ги донесе дигиталната комуникација и социјалните медиуми, но и за улогата на креативноста денес.

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

113 #ПрегледВоПеток

Гужва, завршува и оваа каква-таква година, традиционално празнично секој брза, гледа да заврши повеќе и да дотроши тоа што било планирано или останало за трошење. Што е тука е, се надеваме дека 2021 ќе донесе некоја промена на подобро.. во меѓувреме…

Oxford – зборови на годината

И покрај тоа што Oxford периодов нè асоцира на нешто друго, сепак овој преглед го отвораме со јазичарите од Oxford, тоа се оние кои го креираат познатиот речник. Секоја година тие бираат по еден збор кој го прогласуваат како збор на годината. Оваа не можеле да се одлучат за еден па прогласија неколку:

The pandemic, racial unrest and natural disasters shaped the English language in countless ways in 2020. So Oxford opted to highlight dozens of terms, including “Black Lives Matter,” “Blursday,” “coronavirus,” “lockdown,” “social distancing” and “systemic racism.”

Мене омилен ми е Blursday, другите ми се, онака, лесен избор. Наша среќа е што имаме преглед во петок па некако може да ги пофатиме деновите 🙂

Pantone боја на годината

Кога сме веќе кај изборите на годината, Pantone исто така не можеле да се одлучат за една боја која ќе биде боја за 2021, па избрале две. Изгледа оваа 2020 само ја разбуди нодлучноста кај сите нас. PANTONE 17-5104 Ultimate Gray + PANTONE 13-0647 Illuminating. Или со наши зборови жолта и сива. Убаво изгледаат во комбинација нема тука двојба. Pantone велат дека комбинацијата претставува порака за сила и надеж која воедно влијае на истрајноста и расположението. Секако подтекст и тука е Ковид-19.

ЕУ најави нов закон за регулација на големите tеch гиганти

Европа секогаш е чекор пред Америка кога станува збор за регулирање на пазарот, особено во делот кога станува збор за употребата на лични податоци и монополизација. Иако и американците се пред сè поизвесен чин дека регулација ќе има и кај нив, ЕУ веќе јасно покажува дека нема да потпадне под влијане на лобирањето и дека ќе се погржи големите технолошки гиганти да не можат така лесно да ја злоупотребуваат и доградуваат својата доминантна позиција.

The Digital Services Act, due to be presented in early December, is expected to overhaul the management of content on platforms like Google and Facebook and is the first of its kind since 2000. Broadly, the EU wants to make tech giants more responsible for the content on their platforms, and to ensure that competitors have a fair chance to succeed against the big firms.

Револуционерноста во новите правила е всушност пренесувањето на одговорноста кај сервисите за сета содржина која таму може да се најде.

Airbnb.ORG

Како следен чекор во развојот на програмите и активностите кои Airbnb ги презема од почетокот на кризата оваа година, изминатава недела објави посебен дел од својот сервис наменет токму да помогне на оние кои се најважни. На овој дел од сервисот ќе може да се понуди бесплатно сместување или помош. Од компанијата соопштуваат дека Airbnb.org е спој на нивната долгогодишна платформа OpenHomes и последните активности поврзани со Ковид-19.

Ова се случува непосредно пред официјалното излегување на Airbnb на берзата.

Apple AirPods Max

Големи се, убави се. Apple викаат дека се мноооогу добри… иновативни и сл. Во боја се. Се врзуват во вашиот Apple систем ептен лесно… и… и чинат $549. Толку.

Збогум Adobe Flash

Ееее и ти не беше свесен дека уште постои? И јас :). Ама ете 2021 конечно нема да го има… Adobe го објави последниот апдејт и конечно рече: Adobe will stop supporting Flash on December 31st, 2020, and it will block Flash content from running on January 12th, 2021.

Не верувам, ама ете, проверете да не случајно некаде имате Flash па со време да го тргнете. Никогаш не сум бил фан на Flash, и немам некои посебни емоции врзани за него, ама ете… си оди во историјата, ред е да му оддадеме малку почит.

Marketoonist on Instagram

Бонус линкови

Убав викенд друштво, се читаме во следниот преглед во петок.

#комкаст 89 – За chat commerce, black friday и многу повеќе со Ана Георгиеска

Во новата, 89-та епизода по ред на #комкаст разговарам со Ана Г. од Студио модерна, компанијата која стои за брендовите како што се Топ Шоп, Дормео, Делимано, Homeology и други.

Со Ана разговараме за почетоците на нивната компанија во полето на дигитален маркетинг, за фокусот на содржина и секако за мерење на продажбата. Зборувавме за улогата и ефективноста на различните дигитални канали, за продажбата во директна комуникација, преку пораки во чет, за стримањето во живо но, на кратко продискутиравме и за сличностите и разликите на нашиот пазар со останатите во регионот.

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

Содржина:
00:00 – За почетоците
04:10 – Улогата на содржината во маркетингот
10:20 – Канали за комуникација
14:35 – Chat Commerce
22:00 – Black Friday и display рекламирање
28:35 – За растот и развојот на пазарот
35:32 – Live streaming
44:00 – Сличности со другите пазари

#комкаст 88 – За UX и UI, со Јане Наумоски – Mufix

Веќе некое време тема во која со големо задоволство се задлабочувам е UX, поточно корисничко искуство, уште поточно… бихевиорални промени на однесување. Или ако до крај веќе одиме со кратенкиве тргнуваме од UX преку UI за да ја видиме големата слика или CX 😉

И покрај тоа што UX најчесто тесно се поврзува со (графички) дизајн, сметам дека темата е далеку повеќе од тоа, и заслужува да дискутираме повторно и повеќе. Ама, од некаде мора да се почне, па затоа во оваа епизода по површината на темата почнавме да гребеме со Јане Наумоски, инаку стар пријател на #комкаст.

Разговараме за основите на UX, што е UX а што IU, што е потребно да знаеш и да учиш за да можеш свесно да размислуваш на темава и како да напредуваш. Неколку интересни линкови на темата споделувам најдолу…

Слушајте ја новата епизода претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

UX – user experience – корисничко искуство
UI – user interface – кориснички интерфејс
CX – customer experience – (вкупно) искуство на купувач/клиент?!?

Корисни линкови:

#комкаст 87 – За YouTube, ама сериозно, со Иван Ајнштајн

Во оваа епизода, и покрај сите технички проблеми кои ни се случија, успеавме да уживаме во муабетот, со Иван разговаравме за YouTube.

Дискутираме за локалната YouTube сцена, за заработката на јутјуберите, за квалитетот на содржината, за глобалните трендови и за уметноста наречена YouTube „едитирање”.

Слушајте ја новата епизода и претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука:

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбнете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

#комкаст 86 – Како да направите поткаст!

Оваа недела решивме малку да експериментираме. Снимивме малку поразличен #комкаст. Ако ви се допадна и ако сакате да има ваков тип на епизоди почесто, пишете ни некаде… да знаеме и да си планираме 🙂

Затоа што и во првата епизода од овој камбек и особено во втората се фокусиравме на аудио формата и ја фавороизравме неа, оваа епизода продолжуваме онаму каде можеби застанавме со Мите. Ова епизода јас зборувам: Како да напрaвите поткаст.

Слушајте ја новата епизода и претплатете се или заследете не на некој од следниве аудио стриминг сервиси:

iTunes: https://apple.co/31TUeXw
Spotify: https://spoti.fi/3oHztZ4
Google Podcasts: https://bit.ly/3kEqkxK
Anchor.fm: https://anchor.fm/komkast

Слушнете го аудиото тука

Или погледнете го видео записот:

Се разбира може да се „сабскрајбенете” на YouTube каналот: https://bit.ly/3oGjbQ7

Корисни линкови за секој од деловите во епизодата:

1. Планирање на поткаст

How to Start a Podcast – thepodcasthost.com
Starting Your Podcast: A Guide For Students – NPR
How To Start A Podcast – podcastinsights.com

2. Снимање и едитирање на поткаст

Audacity – Free, open source, cross-platform audio software
Rode smartLav+ – Lavalier microphone for smartphones
Dual Lavalier Microphone – performwireless.com
Razer Seiren X Streaming – Anhoch.com
Anchor App – iTunes, Google Play

3. Објава и дистрибуција на поткаст

Anchor.fm – The easiest way to make a podcast
PowerPress WordPress Plugin -blubrry.com
31 Best Podcast Hosting Sites – podcastinsights.com