Posts by Дарко Булдиоски

Here Comes the iTunes of News

Весниците и воопшто “произведувачите” на вести и понатаму трагаат по успешниот (читај исплатливиот) модел за пласирање на online вестите. Последните идеи се насочени кон успешниот модел на i-tunes. Дел од успешната комбинација ја прават и пребарувачите. Се разбира Google, Yahoo, и Microsoft одма се тепаат кој да биде прв, поупешен и побогат.
Еден сличен модел од поодамна нудат autobild.de Имено тие на својот сајт нуда продажба на одделни статии по многу ефтина цена. Симнувањето и наплатата се многу едноставни. Си го одбирате текстот вртите на телефонски број (се разбира само од Германија) и симнувањето автоматски започнува. Понатаму на темата i-tunes и вести можете да најдете на следниве страници:
businessweek (link)
editirsweblog (link)
autobild (link)

Истражување на MIT

MIT – Massachushetts Institute of Technology, (MIT – MediaLab) поточно Cameron Marlow – авторот на Blogdex е при карај со подготовката на неговата докторска десертација. Дел од докторскиот труд е и истражувањето на блог-заедницата.

This is a general social survey of the greater weblog community being conducted at the Massachusetts Institute of Technology. Our goal is to help understand the way that weblogs are affecting the way we communicate with each other. Specifically we are interested in issues of demographics, communication behaviors, experience with weblogs and other technology, and the meaning of various types of social links within the blogosphere.

Бидете дел од ова оистражување и дополнете ја сликата за блог-заедницата. Има уште неколку дена за да се стори тоа. Се што треба, е да ја посетите следнава адреса: blogsurvey. И да портошите 5-7 минути.

Bloggers on Blogging

Ребека Блад, е една од најпознатите блогери, член на т.н. А-листа и автор на блогот rebecca’s pocket. Aвтор e на неколку култни текстови за блоговите а воедно и автор на книгата the weblog handbook. Причината за овој вовед е новата содржина која Ребека ја воведува на нејзиниот блог. Имено, таа најви дека новата содржина Bloggers on Blogging ќе содржи интервјуа со познати блогери. Интервјуата ќе ги прави еднаш месечно.

‘ll be interviewing a different blogger about what they do, how they do it, and what it means. For my inaugural issue I’m very pleased to present my interview with Matt Haughey, writer/editor of A Whole Lotta Nothing, PVRblog, and Metafilter.

Блогер – блогер не рани, Ама тешко кој го нема. :))

Niche news

Уредникот на Yahoo! UK Simon Hinde коментира за иднината на новите медиуми. Што тие нудат каде е предноста и која е нивната публика.

Иднината на вестите, вели тој, е во можноста за избор на различни извори на информации, и вести кои се многу поконкретни и понасочени од оние кои ги презентираат меинстрим медиумите. Продолжете натаму сами: link

EPIC 2014: News apocalypse now

EPIC 2014 is a Bladerunner-esque vision of the future. It’s been around since November 2004
It’s eight minutes long and was made by journalists Robin Sloan and Matt Thompson.

EPIC 2014 plots major developments in online media since the creation of the web in 1989, and projects trends from the past 16 years into the future. It’s a future where newspapers have abandoned the internet to produce a niche, printed product for an aged and declining elite, and where news and information are controlled by a new hegemony: Googlezon.

“Using a new algorithm, Googlezon’s computers construct news stories dynamically, stripping sentences and facts from all content sources and recombining them. The computer writes a news story for every user.”

Има и понова верзија која оди една година понатаму 2015, авторите велат дека не била толку мрачна. Јас не сум ја погледнал сеуште. може да се најде овде link

КОМУНИКАЦИИ во ВРЕМЕ

Денес (22.ЈУНИ.2005) на последната страница на дневниот весник Време, редовната рубрика Веб-сајт на денот авторот ја посветил на новата содржина на пребарувачот Најди (претходна објава). Меѓу блоговите кои се спомнуваат се наоѓа и овој нашиов.
Светските “трдиционални” медиуми за улогата и актуелноста на блоговите увидоа во 2001-2002 година. Тогаш скоро и да не постоело медиум кој (држел до себе) на своите страници не покривал анализи или барем информативни текстови за новите медиуми.
Овој потег на авторот (Филип) е одличен, воопшто целата рубрика е ОК, но мислам дека е време да се зоздаде поотворена атмосфера за презентација на новите медиуми во “трдиционални” медиуми во МК.
Мислам дека има што да се напише.
(линк) до објавата на Метаморфозис

I, Reporter

Новиот начин на пишување вести “Citizen journalism” станува се попопуларен. Блогерите се еден дел од оние (можеби и најголемиот) луѓе кои редовно придонесуваат за развој на овој тип на известување. Amy Graham и Adam Glen од Poynter токму на оваа тема пред неколку дена основаа, за почеток блог, за подоцна да ја развијат нивната идеја во комплетен проект кој би содржел советувања, и тренинг обуки. За нивното портфолио и идеја би ве советувал да прочитате на воведниот блог-пост на блогот (link). За два дена постоење овој блог т.е. овој проект привлече многу внимание (link). Мислам дека блогерите треба да ги следат овие работи, барем оние кој серизно го сфаќаат креирањето постови.
Секако на крај еве го и главниот линк на I, Reporter

додадено на 22.06.2005: editorsweblog на оваа тема
(како мал куриозитет, навистина подетално е сработена ама пред нив ја објавив :))

Wikitorials OUT

Wikitorials OUT
Значи многу кратко траеше ова експериментирање. Изгледа на многу луѓе не им се допаднало па решиле да си поиграат малку со содржината на овие страници. Amy Gahran од Е-Медиа тидбитс има некое преодно решение кое би можело да ја врати оваа содржина назад на страниците на LA Times.

Here’s my idea: News organizations could offer wiki-based backgrounders and tutorials on important public topics — with a focus on the news value and public-interest aspects. I know this approach would be a bit tamer than wikified editorials, but maybe it’s worth considering. All news needs context, and this could be an especially rich source of context
(link)Додаено на 25.ЈУНИ.2005:
За да го следите развојот на ова тема појдете на editrialsweblog. Се случуваат многу нови детали околу враќањето на ова рубрика.

Wikitorial дебата

Идејата на LA Times за вклучување на читателите во едиторијалот на весникот уште од самата најава предизвика различни реакции. (претходна објава) Деновиве е поставена beta-верзија на страницата на LA Times (link). Повеќе размислувања за идејата и можните импликации или можниот развој на Wikitorials ви предлагам да погледнете на следниве страници:
E-Media tidbits (link)
Online Jurnalism review (link)
Мене, искрено, идејава не ми се допаѓа. Пред се многу ми е заморно за следење и за споредување кој што сменил, а друга корист не гледам. Сепак, за мене подобар начин се коментарите под веста отколку вака.

Мало но значително подобрување

Irex ја објави студијата за состојбата на медиумите во Југоисточна Европа. Истата во pdf формат можете да ја преземете на следниов линк (MSI-2004-Macedonia.pdf)

Студијата покажува дека од 2001 година па до лани, забележени се позитивни демократски промени во државите кои се предмет на анализа, но и штетни резултати од автоцензура и политички притисоци.

Анализата е правена со средување индексни поени за: Слобода на печатот, професионалност кај новинарите, разноврсност на медиуми, бизнис менаџмент и ефикасност на институциите за поддршка. (А1)

За мене најинтересен податок е вториот параметар – професионални стандарди на новинарството. Македонија е на второ место пред Хрватска а зад Бугарија. Интересно нели?!?

Citizen journalism

Европа го доби својот нов медиум на партиципациско новинарство. По пример на OhMyNews сега и европјаните можат да се гордеат со ваков медиум. www.agoravox.fr е името и адресата. За жал е на француски но што е тука е.

The French daily Libération describes its new competitor as “one of the first completely free European citizen journalism initiatives on a grand scale.” The 150 to 200 contributors the site has already registered are essentially “blogueurs,” but come from varying backgrounds, from the unemployed to company bosses.
(link)

Ново од НАЈДИ

Најди, од сега има и адреса која ги покажува само блог постовите, од најновиот па наназад. Адресата е najdi.org.mk/blog. Во моментов адресата само прави редрекција кон нормално пребарување на НАЈДИ, но Петар вели дека еден убав ден може и поинтересен изглед да добие.
Петар, во име на мојот дел об блог заедницата, фала.
П.С. Денес е убав ден :))

ЧУМУ

Ветено, сторено. Вчера ја гледав емисијата и ќе си дозволам малку да коментирам.
Морам да пофалам дека за момент имаше теми кои беа интересни за слушање и гледање, според мене, по заслуга на претставникот на Microsoft и Јани Макрадули. Не ги ставам во подредена ситуација другите учесници, секој си носи свое искуство и знаење, но мене не ме интересираше каква е состојбата на факултетите.

Значи од целата дискусија која како повод ја имаше националната стратегија за информатичко општество јас го дибив впечатокот дека единствениот проблем што го имаме се 4% невработени информатичари. Цела емисија се расправаше како студентите не биле доволно подготвени, како факултетите немале солидна програма, како дипломираните информатичари веднаш се иселувале и така натаму. Во ред, сево ова е вредно но погледнете го насловот на стратегијата. ИНФОРМАТИЧКО ОПШТЕСТВО. Зар ако обезбедиме работа за сите информатичари значи дека веќе сме информатичко општество? Малку не е фер да се зборува за информатичарите како за загрозен вид кога секојдневно во весници има огласи за нови работни места токму за нив. Тие се еден од профилите кои менуваат најмногу работни места бидејќи можат тоа да си го дозволат. Бараат подобри услови, подобра плата и се разбира штом се преместуваат и воопшто штом работат претпоставувам се задоволни.

Дали намерно или не, не знам, но во емисијата не стана збор како оваа стратегија планира развој на е-општество, да бидам поконкретен е-влада, е-здравство, е-образование, е-комерција. Тоа стои во стратегијата, но за гостите тие теми не беа важни. Да се разбереме ниту јас, а што е најважно, ниту одговорните лица не мислат дека внесување на компјутери во училиштата и во државните институции претставува е-влада или е-образование.
Каде е дигиталниот јаз? Каде беше да се спомне дали воопшто има план како да се надмине тој, или дали има план да се постави правен систем кој би овозможил е-комерција, дигитален потпис, право на интелектуална сопственост и нејзина заштита.

Многу теми не беа дел од емисијата. Можеби јас очекував премногу но сепак се работи за информатичко општество а не за држава каде сите информатичари ќе бидат вработени.

Село, ама какво?

Денес во 21 часот на ТВ А1 тема на политичкиот лајф магазин ЧУМУ се компјутерите и информатичката технологија. И се разбира до каде е Македонија. Со нетрпение чекам да ја погледнам, имам неколку причини за тоа, но сега засега, само една ми го зема целото внимание. Сакам да видам кое е тоа КОМПЈУТЕРСКО СЕЛО чиј дел треба да биде и Македонија. Досега сум слушнал и прочитал за глобалното село, ама за ова компјутерсково немав чуено. Ова е само најава. Повеќе утре.

Потрага по вистинскиот модел

Како што е веќе познато најголемиот хендикеп за порастот на online вестите беше недостатокот на соодветен економски модел. Се до моментот додека online изданијата на весниците не почнат да прават профит, на нив ќе се гледа само како на можност за промоција. Оваа ситуација беше актуелна се до почетокот на 2003 година кога некои американски весници успеаја да профитираат од своите online изданија. Но ова беа само малку примери. Експертите се уште експериментираат со нови модели и содржини. *
Две нови содржини на страниците на американските весници можеби го пробиваат патот на новиот економски модел. Првата опција ја воведува Los Angeles Times. Тие на својата веб-страница воведуваат нова содржина наречена “wikitorials”. Се воведува нов дијалог со весниците преку кој на читателите им се овозможува да го дополнуваат текстот на страниците со помош на веќе познатиот Wikipedia модел. Втората новина ја внесува Chicago Sun-Times. Тие од својот весник ги кратат страниците со берзански податоци и ги поставуваат исклучиво online. Со оваа, но со префрлување и на некои други содржини тие (а по нив веќе и цел бран на други весници) директно ги кратат трошоците на печатеното

издание.
Дали овие нови содржини го градат новиот економски модел кој би бил соодветен за online изданијата на весниците останува да видиме.

* Online News and the PublicДодадено: 15,06,2005: Писмото со кое Los Angeles Times ги известува своите читатели

Се си има своја цел

Се сеќавате на блог-постот со наслов НАДМОЌ, е сега се си доаѓа на свое место. Google стана највредната медиумска компанија. Доколку сакате да прочитате повеќе, тоа можете да го сторите овде. Изгледа поминаа деновите кога мислевме дека некој само сака да му направи на народот добро. Изгледа ни кибер-панкерите не се она што мислат дека се.

Две во едно

Прво: Македонскиот пребарувач Најди го менува стилот на индексирање на блогови. Отсега целата содржина на блог-постовите ќе биде вклучена во пребарувањата. Браво за Петар. Толку.
Второ: На блогот на Redguy можете да ја најдете најкомплетната листа на МАК блогови. Доколку знаете уште некој информирајте за да се збогати нашава сеуште скромна блог заедница.

14.06.2005 дополнување: makedoblog.blogspot.com „официјална“ листа на МАК блогови

Чешка : Македонија 6:1 (МТВ : Македонија 10:0)

До кога нашиот национален радиодифузер кој се крие зад трите, светски прочуени букви МТВ ќе поттикнува градење на двоен национален идентитет? Откако првиот и вториот канал го поделија на македонски и албански (другите етнички заедници се присутни само во траги), а за третиот собраниски не вреди ни да се коментира, сега нашата национална телевизија, нашата национална “гордост” се обидува да го изгради нашиот интернационален идентитет. Па така за време на натпреварите од Лигата на шампионите (ве оставам да претпоставите колку наши фудбалски тимови играат во оваа лига) тие се пренесуваат истовремено на двата канала на нашата МТВ, за да не им се ускрати правото на нашите сограѓани Албанци да уживаат во натпреварите со коментар на својот мајчин јазик. И сето тоа би било убаво, нели ние како земја која толку многу сака да стане кандидат за членство во Европската унија, сакаме директно да се вклучиме во најинтересните збиднувања од областа на спортот, но жалосно е кога нашата национална репрезентација игра важен натпревар (не знам дали Албанци играат во нашиот тим), натпреварот се пренесува само на првата програма (македонскиот канал), додека за албанските граѓани не се врши пренос на нивниот мајчин јазик. Па, зарем спортот не е еден од најважните фактори во градењето на националната свест и идентитет. Зарем не треба сите заедно да навиваме за нашата репрезентација (и покрај слабиот резултат) или пак можеби на албанскиот канал ќе се пренесува секој трет или четврти натпревар за да се одржи нивото од Рамковниот договор за 25 процентна застапеност. Откако на вториот канал, извинете ако премногу грубо звучи кога го нарекувам албански, ни ја скратија државата и во временската прогноза на Албанците им се нудат информации за ветерот и температурата во градовите во западниот дел од Македонија, а не и во македонскиот дел од државата (како што би рекле новинарите од весникот Факти), зарем сега треба и фудбалот да го поделиме на меѓународен и интересен за целата нација и на македонски кој ќе му се сервира само на еден дел од нацијата, зошто “челниците” на албанската редакција веројатно не го сметаат за достоен да се пренесува на нивниот канал. До кога вака кон Европа?

Конечно текстови за преземање

Минатата година во јули во Виена, Австрија се одржа конференција „Информациските војни на Балканот во деведесеттите“, која се фокусираше на медиумските војни кои се случија напоредно со војните на просторите на поранешна Југославија. Македонија имаше свои претставници на оваа конференција од групата за комуникации при ИСППИ, која настапи со презентација чиј интегрален текст можете да го најдете во македонска и англикса варијанта на следните линкови:
Македонска верзија

Англиска верзија

Прекрасна глетка

Замислете, една држава да воведува информатизирање во нејзините институции а на повидок да го нема Microsoft. Прекрасна глетка. Е ова засега добро им оди на бразилците. Тие во своите министерства и останати институции инсталираат Linux.

The number one reason for this change is economic,” says Sergio Amadeu, who runs the government’s National Institute for Information Technology.

He explains that, for every workstation, the government is currently paying Microsoft fees of around 1200 Brazilian reais ($500; £270).

“If you switch to open source software, you pay less in royalties to foreign companies,” explains Amadeu. “And that can count for a lot in a country like Brazil, which still has a long way to develop in the IT sector.”

Мислам дека во денешно време онаа познатата: Тито на Сталин 1948 може слободно да се замени со: Lula (претседателот на Бразил) на Bil Gates 2005.

Bill Gates is so freaked out by this that he’s tried, unsuccessfully, to book a meeting with the President of Brazil, who turned him down. BRRRRRAAAAZZIIIILLLL!

За вакви адаптирања од неодамна The Social Science Research Council постави Wiki страница на која може да се најдат многу подетлни информации

Претскажување на иднината

Цената на дневните весници во Македонија се смени. Се разбира се покачи. Овој потег се очекуваше долго. Навистина кога ќе се спореди со порастот на цените на останатите производи и услуги овој потег слободно можеме да речеме дека дојде прекасно. Сега купуваме весници кои се поскапи за 50%, но дали на сметка на покачувањето имаме право да очекуваме и покачување на квалитетот. Јас мислам ДА.

И покрај економската логика која ги примора издавачите да ја сменат цената, сепак, мислам дека како оправдание или како борба за опстанок уредниците и сопствениците мораа да преземат некој дополнителен потег за да ги мотивираат читателите да не се откажат од својот дневен (т.е. вечерен) ритуал. Е тука лежи мојот наслов на овој блог-пост. Сега, како одговор на покачувањето, весниците излегуваат попладне, наместо навечер.

Замислете си ја ситуацијата: сте заглавиле еден час повеќе на работа, и по пат накај дома некаде околу 18:00 си купувате весник. Доаѓате дома и додека ви се олади салатата во фрижидер (ладилник 🙂 вие веќе сте ги разлистале утрешните весници. И потоа слободно можете да си излезете некаде на кафе или “не дај боже” во театар и ич да не му се секирате што нема да ги гледате вестите на ТВ.
Или едноставно можете да престанете да ги купувате се до моментот кога тие ќе почнат да нудат нешто што вреди да се плати.