Category Academic

Blogging, the nihilist impulse

По интернетов може да се најдат милион разни текстови, критики пофалби и ред други работи за блоговиве. Но се`уште потешко се сретнуваат ...

За урбаната мафија

Иако поучувањата и забелешките за јазикот во медиумите и кај новинарите кај нас ретко имаат некаков ефект, овој пост сепак свесно помалку ...

Факултет за комуникологија на „Европски универзитет“

„Истражувачите, комуниколозите и основоположниците на односите со јавноста ја увидоа потребата, организациите и институциите да одговорат на ...

Гранична веб-патрола

Според првичниот извештај на BBC, пренесен и на „Smart Mobs“, властите на САД планираат на сега засилената граница со Мексико, во обид да ја ...

E-Школо

(Макфаксонлајн) 11.05.2006: Министерството за образование и наука и Агенцијата за меѓународен развој на САД (УСАИД) денеска ќе го пуштат во ...

Академски текстови за блогови

Најпопуларниот и комплетно бесплатен журнал за компјутерски посредувани комуникации Journal of Computer-Mediated Communication минатиот месец го ...

Фраер, мачо и убавка – Видови на ликови во ТВ рекламите во МК

Во контекст на иницираната дебата за рекламите на домашен терен (Развигор) еве уште еден прилог на таа тема на блогов кој веројатно и повеќе ќе ...

Подемот на мрежното општество

АЛЕФ ја продолжува eдицијата Контакт, која започна со изданијата Сајберсвет, политика на најлошото од Пол Вирилио и Историја на теориите на ...

Вчера се сретнавме…

…четири генерации постдипломци на студиите по комуникации при ИСППИ и плус гостин ни беше Петар (Нјади). Јас ставив неколку фотографии од ...

Agenda setting и блоговите

Во последниот број на култниот online магазине First Monday, е поместен еден текст кој сериозно ја разнишува agenda-setting теоријата. Авторот ...

My Name is Blog, WEBLOG

К О Н Е Ч Н О !!!!И јас го доживеав денот кога ќе го објавам мојот текст за блогови, на мојот блог :)) MY NAME IS BLOG, WEBLOG (PDF, 1,2MB) ...

FirstMonday

За оние што не знаат за овој сајт, можеби требаше ова да го сторам многу порано. Но никогаш не е касно. Ова е магазин кој буквално ја испишува ...

Конечно текстови за преземање

Минатата година во јули во Виена, Австрија се одржа конференција „Информациските војни на Балканот во деведесеттите“, која се фокусираше на ...