Category Design

Повеќе извори

Според годишните извештаи за новинарството во Америка (линк) online медиумите бележат напредок во повеќе сегменти (линк). Еден од резултатите на ...

Анкета 2

Анкетиве не ми изгледаат како лоша идеја. Па затоа еве десно и една моја. Доколку имате некое прашање на ум а мислите дека би било интересно да ...

Анкета

Анкетава не е нова, но е интересна. Се работи за нашите дневни весници. Македонскиот блогер Moby на својот блог ОТВОРИ МЕ го поставил прашањето: ...

Ова е најдобриот наслов на свет

Наловите ја прават веста атрактивна. Ова го знаевме сите уште многу поодамна, најверојатно од периодот кога почнавме да ги читаме дневните ...

Конфузен пост

Пред неколку дена Руперт Мардок со својата корпорација News Corp го направи долго очекуваниот чекор. Во еден поранешен пост (линк) на овој блог ...

CitJ (citizen journalism) се шири

Една фирма од В. Британија увидела можност да заработи преку работата на граѓаните кои себеси се гледаат како новинари (link). Имено формата ...

Конечно и Камбоџа на овој блог :))

Баш ми е мило кога читам вакви вести и кога гледам како се шири демократијата. Па макар било тоа и во Камбоџа :)) Like many young Cambodians just ...

Два слични експерименти

Независно едни од други два тима екпериментираат една иста работа. Двата тима се обидуваат да направат експеримент со кој ќе ја истражат ...

Електронски Весници точка PDF

Ова е делумно причината зошто последниве неколку дена немав постови. Другиот дел е летото со неговите температури :)) Во прилог на овој пост ...

Повторно за иднината

Уште едно стручно мислење и анализа за иднината на весниците. Како и најчесто доаѓа од САД. Авторот е професор на универзитетот Колумбија и ...

SAGE journal Global Media and Communication

SAGE PUBLICATIONS го објави новиот бесплатен журнал. Доколку сте зачленети, најверојатно веќе ви стигнало известување дека комплетната содржина ...

ВЕЧЕР на PressDisplay.com

Конечно и еден наш весник да се најде на листата на агенциите кои продаваат дигитални весници. Нашиот дневен весник Вечер може да се најде на ...

Промената се случува

Последните случувања околу бомбите во Лондон јасно посочија дека иднината која се претскажува, или прогнозира, веќе не е иднина туку реалност. ...

The NetAcademy

The NetAcademy is a network of research communities. Each community platform accumulates, disseminates and reviews academic content and ...

Надмоќ

Дали ваквите работи треба да не восхитуваат или да не заплашуваат? Навистина од една страна изгледа многу практично и достапно, но кога човек ќе ...

Нови чекори

Бесплатен интернет за 460 училишта. Звучи прекрасно и многу позитивно води кон патот кој трансформира во информатичко општество. Оваа иницијатива ...

Реално шоу, реални последици

Британскиот печат деновиве извести за трагичната сторија на една учесничка во локално „реално-шоу“ („Колонија“, изведено на остров во ...