Category Media

ТВ извештај

Телевизија низ Европа. Тоа е насловот на публикацијата која ја изготвил Институтот Отворено Општество (ОSI) во текот на минатата година. Не знам ...

Top online media stories of 2005

Иако Македонија не може многу да се пофали на оваа тема, сепак во светот многу сериозно се гледа на на онлајн новинарството и на новите медиуми. ...

Дали оди на подобро?

Денес случајно дојдов до следниов линк: http://vreme.loginsys.com.mk Дали станува за нов дизајн на интернет страницата на дневниот весник Време, ...

Отворена врата

Јован почна редовно “да ми се меша” во темите. Тоа секако е добра работа. Имено станува збор за извештај од истражување кое е направено во ...

На Медиуми за Медиуми

Возбудлив ден, мислам за вчерашниов. Јас со пола сили се обидував да ги следам вчерашните емисиите на МТВ и Светла точка на Сител. И после нив се ...

Штекулативни наслови

Замислете насловите и најавите на нашите медиуми биле манипулативни. Медиумите ги користат насловите и најавите во функција на „оптички магнети“, ...

Стапува на сила

Новиот Законот за радиодифузна дејност, донесен од страна на македонскиот парламент на 9 ноември, годинава, е првиот закон изработен од страна на ...

Дефинитивно не го бива

Пак за новиот закон за радиодифузија. “Сиротиот” уште не почнал да се спроведува а веќе му ги открија дупките и се побунија против нив. По ...

МТВ го суспендира законот

Дневник и денес продолжува со истражување на случајот од саботата кога МТВ директно го пренесуваше конгресот на ДУИ. (претходен пост) Во обид да ...

Голем јавен интерес

ДУИ во живо на МТВ Дневник, сабота 19.Ноември МТВ канал на ДУИ Дневник, понеделник 21.Ноември … Повторно се потврди тезата дека власта во ...

Што се случува со пораката?!?

Текстов оригинално требаше да оди во АРТ Република, ама бидејќи три месеци не им се поклопува со уредувачката политика, решив да го објавам тука. ...

Конечно задоволство на лицата

По напорни и бурни превирања, преговори, препукувања и ред други фини и нефини работи донесен е законот за радиодифусна дејност во МК.Судејќи ...

Загревањето заврши

Електронските книги веќе станаа секојдневни муабети. Сега откако Google влезе посериозно во игра ситуацијата станува погуста. Светските медиуми ...

Каде?!?

Каде одат медиумите? Кон што? Која е иднината? Како и многупати до сега последниве години развојот на медиумите се гледа кон двонасочното ...

„Reality TV“ еволуираше

Она што до пред некој месец беше само пародиски настан на неколку експериментални биеналиња (на пр. на собирот во Загреб, 2005), стана нова ...