Category Mobile

First Monday – November 2008

First Monday беше една од првите препораки на овој блог уште во далечната 🙂 2005. Од време на време знам да појдам таму и да видам што има ново. ...

Times Mobile

Times во Јужна Африка неодамна го лансираа Times Mobile. Специјализирана платформа која детектира од каков мобилен уред се отвара страницата и ...

Hug Shirt

Како човек да преведе „Hug Shirt“? „Кошула која гушка“, Кошул-гуш? Гушула?!? А како да се разбере „Hug Shirt“ е нешто сосема друго 🙂 The Hug ...

Змија, цивка, бипка, или ви llamadas pérdidas…

Новите технологии постапно не само што го менуваат општеството и релјефот на колективот околу нас, туку нé менуваат и нас корисниците на различни ...

Imagining the Future of Newspaper

Дали сака некој да дознае како ќе и згледаат весниците во Македонија во 2040? Поедноставно е отколку што изгледа. Изминативе неколку месеци, да ...

Big Brother и на тебе

Не сфаќам, толку им е убаво на луѓево да немаат приватност, или толку многу сакаат да бидат видени и присутни во животите на останатите, па биле ...

iPhone

Абе не дека нешто ми эначи или дека му се воодушевувам толку, ама деновиве интернетов е преплавен со ова новово апаратче на Apple. А, од неодамна ...

Yahoo Mixd

Прашање на време беше кога големите компании односно големите social network сервиси ќе се свртат кон мобилните телефони. Медиум (ако може да се ...

Making Connections

Највата за оваа акција/промоција ја видов на Discovery (најгледаниот тв канал кај мене дома). Нормално рекламата таму, како и сите останати беше ...

СМС на испит

Кратенките кои корисниците на мобилни телефони ги користат при размена на СМС пораки се официјално признати како дел од службениот англиски ...

NYTime First Look

Запознајте се со новите општествени/социјални содржини на онлајн изданието на NYTimes. За таа цел тие имаат отворено посебен дел т.е. блог каде ...

Поглед во иднината на интернетот…

Според скорешното истражување на „PEW“-проектот за иднината на интернетот во периодот 2006-2020 година, тој ќе продолжи да се развива и шири со ...

How mobiles changed the face of news

Неодамна BBC News, објавија еден документарец за Citizen Journalism. Овој документарец трае 22 минути и во најголем дел е базиран на настите кои ...

Рингтон индустрија

„Crazy Frog“ манијата и скорешното прогласување на колекцијата рингтонови, видео спотови и што се уште не, со зеленото жабче во главната ролја, ...

Паралелни светови

Со мало закаснување ама еве ја пренесувам и оваа информација: Во организација на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања и ...