Category New Media

Новите медиуми се корисни!!!

Многу често се наоѓам(е) во ситуација кога на луѓето им објаснувам каде се предностите на дигиталните медиуми, колку информации можат да се ...

Upload, нов New Media блог

Битанскиот Telegraph започна со издавање на нов блог наречен Upload. Овој, инаку осми блог на Telegraph, ќе се фокусира на ризиците и предностите ...

Предвидувања

Листата ја започнавме со листатана Steve Outing, a сега на ред се и предвидувањата на Jason Calacanis, CEO of Weblogs Inc. – компанијата ...

Further step leading to the digital newspaper

И надвор и внатре. И на сонце и под сенка. Овде треба да следува и да врне и да вее, ама не може така!!! Сепак станува збор за весник. И тоа ...

Мултимедиа во медиумите

Изминатава година вакви примери имаше повеќе, но конечно се решив да пренесам еден. Станува збор за употреба на мапите на Google, во служба на ...

WE THE MEDIA

Неколку препораки за сите кои се заинтересирани или сакаат да се заинтересираат за партиципаторското новинарство и за двонасочните медиуми. За да ...

PSP

Значи, ги поддесувате сите можни апликации за да ги примите новите вести, го ставате мобилниот на маса, го уклучувате радиото, терлевизорот, го ...

Што се случува со пораката?!?

Текстов оригинално требаше да оди во АРТ Република, ама бидејќи три месеци не им се поклопува со уредувачката политика, решив да го објавам тука. ...

Корисни текстчиња

А collection of essays written by 22 digital media designers, editors, artists and producers who come from various backgrounds including ...

Зависни од медиуми

People who get their news online are more likely to read newspapers, books and magazines than people who don’t use the Internet Пред ...

Загревањето заврши

Електронските книги веќе станаа секојдневни муабети. Сега откако Google влезе посериозно во игра ситуацијата станува погуста. Светските медиуми ...

Ефектите на мултимедијата врз весниците

По којзнае кој пат ве препраќам на сајтот на уреднициве, ама што да правам, мене во фокус моментално ми се тие теми, а момциве одлично си ги ...

ЧУМУ повторно со „наша” тема

Зошто Македонците не користат интернет? Колку интернет ја наруши приватноста? Порнографијата продре во домовите. Компјутерски криминал – ...

Here Comes the iTunes of News

Весниците и воопшто “произведувачите” на вести и понатаму трагаат по успешниот (читај исплатливиот) модел за пласирање на online вестите. ...

Wikitorials OUT

Wikitorials OUT Значи многу кратко траеше ова експериментирање. Изгледа на многу луѓе не им се допаднало па решиле да си поиграат малку со ...

Конференција

Деновиве во Сеул се одржува дванаесеттата конференција на светското здружение на уредници. Голем број на расправи веќе се започнати, дел се ...