Category Society

За слободата на говор на ИНТЕРНЕТ

Три одделни стории денес од различни акпекти ја допираат слободата на говор на интернет. Дел од нив ја обезбедуваат, ама дел ја повредуваат. Веќе ...

e-Goverment тендер

Не дека ме интересира тендерот, или пак дека јас ќе им кажам на фирмите дека има тендер, или пак дека ќе конкурирам, ама вреди да се знае кој се ...

Подемот на мрежното општество

АЛЕФ ја продолжува eдицијата Контакт, која започна со изданијата Сајберсвет, политика на најлошото од Пол Вирилио и Историја на теориите на ...

Женско онлајн-мнозинство, засега само во САД

Интересен текст (токму овде) како кибер-просторот во САД веќе станува „одомаќен“ простор за женскиот дел од корисниците на интернет во кој тие ...

Отворена врата

Јован почна редовно “да ми се меша” во темите. Тоа секако е добра работа. Имено станува збор за извештај од истражување кое е направено во ...

ИНТЕРНЕТ МАКЕДОНИЈА

Стигна решението за регистрација. За да нема забуни – здружението нема да се занимава само со МТ или само со АДСЛ. Цели на Здружението се: ...

Уништени десет илјади пиратски дискови

Најискрено се надевам дека станува збор за што е можно повеќе копии на испиратени македонски филмови, пеачи, пеачки итн Линк до Метаморфозис

Феномен: Шпански серии

Изминатиов викенд на ТВ беше активирана темата ТВ-Новели. Низ блоговиве прв ја објави Goodbytes на блогот Panta Rei. Ве препраќам таму: Феномен: ...

Стапува на сила

Новиот Законот за радиодифузна дејност, донесен од страна на македонскиот парламент на 9 ноември, годинава, е првиот закон изработен од страна на ...

Teens read newspapers

54% of teens (ages 12-17) spend one or more hours reading a newspaper in a given week, according to a study by Teenage Research Unlimited for the ...

Паралелни светови

Со мало закаснување ама еве ја пренесувам и оваа информација: Во организација на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања и ...

Голем јавен интерес

ДУИ во живо на МТВ Дневник, сабота 19.Ноември МТВ канал на ДУИ Дневник, понеделник 21.Ноември … Повторно се потврди тезата дека власта во ...

Стара тема, старо решение

Не велам дека сега ние треба да бидеме исти како Американците ама погледнете како тоа се работи таму. Си знаат луѓето кои им се приоритетите, ...

Wikitorials OUT

Wikitorials OUT Значи многу кратко траеше ова експериментирање. Изгледа на многу луѓе не им се допаднало па решиле да си поиграат малку со ...

Wikitorial дебата

Идејата на LA Times за вклучување на читателите во едиторијалот на весникот уште од самата најава предизвика различни реакции. (претходна објава) ...