Category Society

За линкот (семоќен) и Твитер!

Новата функција „Related Headlines“, веднаш под објавениот твит, прикажува линкови до стории поврзани со содржинат на твитот.

За сериските самоубиства на домашните медиуми

На 15 мај во Скопје се случи трагедија во која 57 годишен маж си го одзеде животот. Овој немил настан, кој се одиграл на јавно место, здружно ...

[видео] Влијателни

Фино видео на темата...не е долго а интересно е. Вреди да се погледне.

Политичките истражувања како алатка за пропаганда и манипулација

Втор дел на анализата на Никола Спасов. Испитувањата на јавното мислење се користат и како алатка за манипулирање со јавното мислење, наметнување ...

WebFest.me – Пријавете вебсајт

WebFest.me Awards е еден од најзабележителните регионални интернет фестивали, кои имаат за цел да ги промовираат оние кои креираат квалитетна ...

Има ли решенија за кризата на медиумите?

Минатата недела имав пригодна можност да се сретнам и поразговарам со некои од членовите и новинари на АКТИВ. Се работи за мошне интересен проект ...

Во битка со корпорациите…

Дали онлајн битките кои потрошувачите, корисниците, купувачите (наречи ги како сакаш) ги водат со големите корпорации, брендови, компании се ...

Пропагандни техники во Македонија (3)

Лажно асоцирање Лажно асоцирање е манипулативна техника во која два поими наменски се доведуваат во врска за да се постигне одреден содржински ...

Пропагандни техники во Македонија (2)

Дефокусирање и врамување - чест метод за искривување на медиумското претставување на состојбите е дефокусирањето од определена тема, без притоа ...

Пропагандни техники во Македонија (1)

Во текот на 2011 година Центарот за нови медиуми во соработка со НВО Инфоцентарот и Центарот за развој на медиуми во неколку наврати аналитички ...

[видео] Како да организирате настан заедно со заедницата

Бидејќи пред неколку години имав позитивни реакции кога го споделив искуството на тема: Како се организира успешен web 2.0 настан повторно се ...

Ние, децата на интернетот

Неверојатно добар текст чиј автор е Piotr Czerski писател и колумнист од Полска. Текстот е дел од реакциите против ACTA и има потенцијал да ...