Ново бојно поле

Пред неколку години кандидатите за претседател во Америка отворија ново медиумско бојно поле во предизборната кампања. Тоа беа блоговите. Оттогаш ...

Капитал ”истражува”

Во четвртокот неделникот Капитал објави текст со налов ”Македонија е информативна септичка јама на Балканот”. Беше најавен на насловната страна, ...

Ем колку е поладно кај нив

Progress in Swedish media`s blog approach Swedish daily Norrbottens-Kuriren is doing something right. Today it launched a citizen journalism ...

Во борба за млади читатели

Светската ”весникарска” индустрија, а богами и нашата, последниве неколку години сериозно е загрижена за својата иднина. Најголем дел од грижите ...

Handbook for bloggers

Американците уште пред неколку години започнаа со издавање на популарна литература која ги третира блоговите, почувајќи од основни лекции па се ...

И мобилната телефонија е медиум…

…па оттаму нема причина комлетно да ја запоставуваме. Едно скорешно истражување утврдило дека светов сепак не се потресува толку многу ...

Пазете на главата

Зар не е срамота еден од македонските најголеми адвертајзери (Македонски телекомуникации) а воедно и компанија која најверојатно троши најмногу ...

Колку пари толку музика

Викендов во просториите на Метаморфозиз се случуваше преведувачки маратон. (линк) За овој подвиг деновиве можеше да се причита во скоро сите ...

Што е CitJ

Во неколку наврати пишував за Citizen Journalism, но еве сега и некои основни дефиниции, определби и карактеристика на овој нов модел на ...

Murdoch desperate to catch up in the internet race

Едноставно човекот не е научен некој друг да раководи со медиумите! А што би можел да прави кога овие “новиве“ не му одат? Па не сме сеуште ...

Тест на Google Blog Search

Веќе сите знаат дека Google има пребарувач на блогови. Многу веб-страници веќе стигнаа и да напишат критики, пофалби и тесторања за него. (линк ...

Опис на новите медиуми

Нови медиуми, или дигитални медиуми. Дали е тоа едно исто, или не? Што всушност претставуваат овие нови медиуми, по што се раликуваат од старите? ...

Google Blog Search

Само на кратко. Нова содржина на Google. Нормално бета верзија, но вреди да се проба Find blogs on your favorite topics

Ветено – сторено

Бидејќи коментирав за нејзината содржина (линк) повелете доколку веќе не сте ја виделе уверете се и сами: Насловна страница на Дневник од ...

Повторно за етиката

Веќе еднаш на овој блог беше спомната етиката на новинарите во Македонија (линк), денес имам потреба повторно да ја актуелизирам. Вчера (12.09) ...

Заглавени во времето

Не знам колку ви се познати содржините наменети за другите етнички заедници кои преку јавниот сервис се емитуваат во земјава. Бездруго, оној кој ...

Лифт хакери

На еден од домашните забавни сајтови се појави кус прилог за тоа како да „хакувате лифт“ (?!)(линкни се). Примерот ми беше особено интересен ...