Конфузен пост

Пред неколку дена Руперт Мардок со својата корпорација News Corp го направи долго очекуваниот чекор. Во еден поранешен пост (линк) на овој блог ...

CitJ (citizen journalism) се шири

Една фирма од В. Британија увидела можност да заработи преку работата на граѓаните кои себеси се гледаат како новинари (link). Имено формата ...

Конечно и Камбоџа на овој блог :))

Баш ми е мило кога читам вакви вести и кога гледам како се шири демократијата. Па макар било тоа и во Камбоџа :)) Like many young Cambodians just ...

Два слични експерименти

Независно едни од други два тима екпериментираат една иста работа. Двата тима се обидуваат да направат експеримент со кој ќе ја истражат ...

Електронски Весници точка PDF

Ова е делумно причината зошто последниве неколку дена немав постови. Другиот дел е летото со неговите температури :)) Во прилог на овој пост ...

Повторно за иднината

Уште едно стручно мислење и анализа за иднината на весниците. Како и најчесто доаѓа од САД. Авторот е професор на универзитетот Колумбија и ...

SAGE journal Global Media and Communication

SAGE PUBLICATIONS го објави новиот бесплатен журнал. Доколку сте зачленети, најверојатно веќе ви стигнало известување дека комплетната содржина ...

ВЕЧЕР на PressDisplay.com

Конечно и еден наш весник да се најде на листата на агенциите кои продаваат дигитални весници. Нашиот дневен весник Вечер може да се најде на ...

Промената се случува

Последните случувања околу бомбите во Лондон јасно посочија дека иднината која се претскажува, или прогнозира, веќе не е иднина туку реалност. ...

The NetAcademy

The NetAcademy is a network of research communities. Each community platform accumulates, disseminates and reviews academic content and ...

Пара-интернет?

Турска неименувана група IT-експерти, според извештаи на Associated Press, планира да оформи паралелна интернет мрежа.(link) Ова турските ...

FirstMonday

За оние што не знаат за овој сајт, можеби требаше ова да го сторам многу порано. Но никогаш не е касно. Ова е магазин кој буквално ја испишува ...

Решенија постојат

По имплементацијата на XP Starter Edition во Русија, Индија, Индонезија, Малезја, Тајланд, сега на ред се и земите од Латинска Америка. ...

ЧУМУ 2

За да не испадне дека не си го исполнувам ветувањето. Дискусијата на темава ја започна Јован, па јас само ќе ве насочам таму. Инаку пред да го ...

ЧУМУ повторно со „наша” тема

Зошто Македонците не користат интернет? Колку интернет ја наруши приватноста? Порнографијата продре во домовите. Компјутерски криминал – ...

Here Comes the iTunes of News

Весниците и воопшто “произведувачите” на вести и понатаму трагаат по успешниот (читај исплатливиот) модел за пласирање на online вестите. ...

Истражување на MIT

MIT – Massachushetts Institute of Technology, (MIT – MediaLab) поточно Cameron Marlow – авторот на Blogdex е при карај со ...

Bloggers on Blogging

Ребека Блад, е една од најпознатите блогери, член на т.н. А-листа и автор на блогот rebecca’s pocket. Aвтор e на неколку култни текстови за ...