Posts tagged accident

Зошто медиумска етика?

Сценарио прво:

Вработени во јавна институција се малтретирани од страна на својот претпоставен (т.е. се жртви на мобинг). Тие го информираат ресорниот Министерот. Тој не реагира. Малтретираните се обраќаат до медиумите. Овие ја објавуваат нивната потресна сторија.

Сценарио второ:

Вработени во јавна институција влегуваат во конфликт со својот претпоставен. Не можејќи да го  истераат своето, решаваат да потпишат петиција дека се „малтретирани“ и „омаловажувани“ за да наштетат на кариерата на претпоставениот и да му се осветат.  Праќаат поплака до ресорниот министер и повикуваат новинари за да го го наклеветат.

Во реалноста на македонските медиуми за овие две хипотетични, а можни, ситуации од секојдневието, ќе добиете идентични извештаи и стории, нешто како оваа: „Државен секретар ги малтретирал вработените“.

Во писмото до министерот високи структури од екологија твдат дека државниот секретар Н.Н. ја злоупотребувала функцијата – со закани, пцости, примена на навредливи зборови, висок тон на комуникација – како државен секретар ја оценувала и нивната работа, применувала казни за бркање од работа, промена на работното место – кои поради неаргументираност подоцна биле отфрлани од Агенцијата за државни службеници.

Значи, без разлика на двете можни ситуации, примарност ќе добие „скандализирачката“ верзија по која „висок функционер прави нешто скандалозно, непримерно, нечовечно…“.

Овде секако се работи за една комплицирана ситуација во која медиумите ја газат презумпцијата на невиност на лицата кои се дел од нивните стории, она за што често ги обвинуваат политичките чинители и истражните органи.

Во прилог на тоа, името на осомничената не само што не се прикрива, тука од одредена фотографија, на сите им е заштитен идентитетот, освен на ова лице. Последица на ова секако е т.н. „жигосување“ во јавноста.

Се разбира, никој од нас не е наивен, па да не насети дека е далеку поверојатно дека   оние кои обвинуваат за мобинг веројатно се и жртви, отколку дека се работи за „режирана клевета“. Она што зачудува е континуираниот недостаток на свест за фер однос кон сите инволвирани страни во медиумските стории. Додека не се истражи случајот, и додека соодветната комисија или тело кое треба да го испита целосно, идентитетот на лицето мора да биде заштитено, наведено во иницијали, а сите обвинувања наведени како „наводни“ или според „тој и тој“. Во многу други средини и по авршување на истрагите имињата не се објавуваат, за да тоа лице не биде стигматизирано во текот на целиот живот, но за нас таа фаза е далеку од реалноста. Иако многу  едноставно, за жал уште е недосегливо за нашите медиуми. Сликата од погоре навистина е показ за тоа како медиумите уживаат во моќта да бидат средства за јавен отстрел.

Во пошироки рамки, последиците се следни: довербата во медиумите опаѓа, а тие конечно завршуваат како овчарчето во приказната „Волк волк!“, на кого никој не му верува дури и кога има легитимна сторија дека волкот навистина нападнал.


Accident

Подготвувајќи се за FEJS од пред некој викенд, потпрочитував некои списи и белешки за Пол Вирилио и ги протресував неговите клучни идеи и концепти за модерното технологизирано општество. Еден од поважните секако е неговиот мошне оригинален концепт за „accident“. Според него, „accident“ подразбира вграден системски потенцијал на некоја технологија да предизвикува проблеми сосема спротивни од својата намена:

Accidents have always fascinated me. It is the intellectual scapegoat of the technological; accident is diagnostic of technology. To invent the train is to invent derailment; to invent the ship is to invent the shipwreck. The ship that sinks says much more to me about technology than the ship that floats! Today the question of the accident arises with new technologies, like the image of the stock market crash on Wall Street.

Вакви концепти можат да бидат мошне корисни во доба кога толку многу се потпираме на технологијата, од секојдневниот забавен живот, до медицината и здравството. Девијациите на модерното технолошко доба се мошне важни за периферните глобални култури (каде изгледа припаѓаме и ние) бидејќи нам почесто ни се случуваат отколку на „лидерите на новиот свет“. Доказ? Еве еден од соседството, кое поинтензивно го следам во очи на Блогопен 🙂 Логички силогизам: ако има повеќе медиуми>повеќе информации, повеќе информации>пообразувани и порационални граѓани (ерго, поквалитетен јавен живот, рационални дебати за важни прашања, борба на аргументи, и.т.н). WROONG! Еве што се случува во „пракса“. Нашите соседи, како и нас, ги мачи едно „прозаично“ прашање деновиве: ниските температури. Проблем им е, како и нашиот, ладниот однос на нивната „Топлификација“ која од броење пари нема врме да ги вклучи радијаторите. И совесен новинар објавува информација за тоа.

Gradonačelnik Niša odlučio je da se ugleda na Vranje i predložio da se već sutra glasa o tome da „Gradska toplana“ odmah počne da greje. Za to vreme u Beogradu i širom Srbije đaci na časovima sede u jaknama, a bolesni se smrzavaju u čekaonicama domova zdravlja. U ivanjičkoj gimnaziji su zbog zime časove skratili na pola sata. Uprkos hladnoći, većina gradskih čelnika širom Srbije „spava“ i čeka da promena propisa o početku grejne sezone stigne sa republičkog nivoa. Već desetak dana živa u termometru je ispod 12. podeoka. Sudeći prema prognozama, tek malo toplije biće naredne nedelje. Iako su zbog gradskih propisa o početku grejne sezone radijatori širom Srbije i dalje ledeni, cene grejanja su porasle za osam do deset odsto. Prosta računica kaže da će građani dve nedelje „smrzavanja po propisima“ u proseku za „grejanje“ 60 kvadrata platiti oko 1.500 dinara.

И што се случува? Еве хајлатси од консеквентната дискусија:

Ljudi,ne znam kako je kod vas ,al u mom stanu je ledara!Sva sreća pa sam skinula sa tavana grejalicu,inače…zaledila bih se! Jasmina ( 23.Sep.2008 21:52 )

Dodji da te moja ljubav greje dragan ( 23.Sep.2008 21:54 )

Evo , samo što nisam krenula.:) Jasmina ( 23.Sep.2008 21:56 )

ajde kreci il se ja smrzoh  dragan ( 23.Sep.2008 21:56 )

Ja sam frigidna elza ( 23.Sep.2008 21:58 )

jel po celom telu? dragan ( 23.Sep.2008 21:59 )

Kreci i ti elza imam ja srce za obe dragan ( 23.Sep.2008 21:59 )

Sto nas ‘ovi’ poskidase  elza ( 23.Sep.2008 22:03 )

pA NEK SKIDAJU MENI NETREBA ODECA TREBATE MI VI dragan ( 23.Sep.2008 22:12 )

ma boli vas uvo, sto Srbija propada!!! Nikola ( 24.Sep.2008 00:07)