Posts tagged Activism

My Big Fat Slide Presentation

Во текот на овогодинешната конференција Glocal 2.0 мојата мањкавост имаше презентација на тема „Blogging Between Verbal Democracy and Media Revolution“(Блогирањето помеѓу вербална демократија и револуција во медиумите). Презентацијата следи подолу, но за жал прилично е неупотреблива за прелистување на Slideshare заради многу хиперлинкови и слики без текст кои беа толкувани во текот на самата презентација.

Главната тема на излагањето беше колку е блогот погоден за активизам и како влијае на социјалните процеси надвор од самата блогосфера. Магазинот „Форум“ и Катерина Нешкова се осврна(а) на самата конференција и на темата на мојата презентација (стр 19-21).

Идеите на презентацијата најдобро беа илустрирани со прикажување на неколку клипчиња, меѓу кои и овој од „Животот на Брајан“ на Пајтоновци, кој ја загатнува темата каде е границата на вербалното и активистичкото:

Идејата која провејува низ текстот не е дека блогерите само јадат буреци и переци, туку дека блогот е прилично мамлив кон пасивност и оној т.н. „активизам од фотелја“ (Armchair Activism). За да се поткрепат блогерските идеи и постови, потребен е навистина посебен тип напор и оттргнување од топлинките на блогот и внурнување во физичката реалност со (најмалку) подеднаков ентузијазам со кој тоа го правиме при пишување.