Posts tagged Campaign

Koj e потпретседател? Види инбокс!

За тоа колку се важни новите медиуми во новата политичка сцена пишувано е многу, меѓу другото и на овој блог. Демократскиот претседателски кандидат Обама е особено приклонет кон ваков начин на комуникација, и со тоа само поцврсто и побрзо ги воспоставува новите стандарди на политичката комуникација на 21-от век. Впрочем видете каде се можете да го најдете Барака:

Facebook MySpace  Youtube Digg Flickr Twitter LinкedIn…

obama.JPG

Токму преку Тwitter беше лансирана последната вест од неговиот камп: името на неговиот кандидат за потпретседател ќе го означи преку имејл порака и СМС. За оваа ексклузива не ви треба Сител, ниту некој сличен, заинтересираните е потребно само да се регистрираат на неговиот сајт или на самиот Твитер, а за спомнатата информација ќе добијат електронска порака како и смс на мобилен.

Исчекори…

Да не испадне дека на блогов само се мрчело и критикувало, но и со вистински искрен повод, три работи за пофалба кај домашните електронски и онлајн медиуми од минативе неколку дена/недели:

  • Вестите на ТВ Алфа: фини, уредни, професионални, средени прилози, најчесто со разработена sko_tvalfa.gifударна вест, со елементи на истражувачко новинарство, што за брз медиум како што е телевизијата е навистина достигнување. Без ефтин скандализам и мелодраматика, јас како гледач навистина не мора да знам за секое педофилство и самоубиство во државата, така што овие работикои директно не не засегаат најчесто не се во нивната ТВ агенда, па вестите се долги 20-тина минути.
  • Вестите на А2 ТВ: Кога ги видов новинарите кои се префрлија во А2 погрешно претпоставив дека тоа ќе a2-logo.jpgбидат истите тв ѕвезди на различна ТВ. Но, да не ти било така, на општо добро. Се гледа дека екипата игра поинаку, и ги реализира вестите на поинаков начин, кој е освежување на нашиов домашен „пазар“. Со слични моменти како и погоре, посредени прилози, добро елаборирани ударни теми, гости без политичка агенда, понепосредни прилози, и помалку „конвенционално политичко дрвење“. Се надевам дека уредниците ќе разберат дека што помалку има политички фаци по вестите, а повеќе вистински живот, прилозите ќе им бидат погледани.top-logo.gif
  • ОН нет: Мала иновација, но за мене така битна: линк до оригиналната вест. Супер. Мала забелешка е дека малку линковите рандоматично ги фрлаат на секакви зборчиња (сврзници, партикули, заменки 🙂 но ова е формална забелешка, не е нешто што го менува позитивниот впечаток.

Се надевам дека овој позитивен впечаток ќе го задржат, но и надградат.