Posts tagged CBS

CBS Social Room

Сè повеќе е изразен трендот класичните медиуми постапно да ги прифаќаат „придобивките“ на Новиот интернет и да ги интегрираат во своите услуги. Еден од посвежите примери е американската национална телевизија CBS:

CBS Interactive will be launching an online service nicknamed the “social viewing room” that will let multiple users to watch and interact with streaming TV content. The feature will be a mixture of a chat room, video conferences and live streaming…Groups of people on CBS.com will access a virtual room to watch shows at the same time and will have the chance to chat, take polls and quizzes and throw virtual items like tomatoes and kisses.

Се разбира ваквите „пионерски“ чекори на телевизиите не се  без свои недостатоци, и многу работи недостасуваат, па понатамошната интеграција со формите за комуницирање кои сајтовите за социјално вмрежување ги нудат е неизбежен чекор, иако самите телевизии тоа ќе мора постапно да го внесуваат за да не испадне дека се сосема надминати како медиум 🙂

Зборувано во нешто поширок, културолошки контекст, за овие трендови секогаш е упатно да се „ѕирне“ што има да каже Хауард Рајнголд, на неговиот влог: „Vernacular Video“:

Tamara, Tamara koga si noćas…lagala lagala

Видеото во кое храбрата новинарка Тамара Урушаѕе е погодена од снајперски куршум го обиколи светот. Нејзината храброст, под претпоставка дека сево ова што е прикажано е автентично, е за симнување капа, или ако пак не се работи за ирационална реакција во шок.

Како и да е, мене отпрва видеото ми беше „сумњиво“…едноставно нешто не ми се вклопуваше па почнав да копкам по случајов. Дали се работи за автентична снимка од автентичен настан или добро изрежирана сцена во која актерите малку не се снашле? Не тврдам ништо категорично, но неколку детали за размисла:

(1) зошто целиот екипаж по ранувањето на новинарката се однесува како да ја каснал комарец?!? Од пренесени сведоштва, кога си под опасност од снајперски оган, најмалку што правиш е релаксирано да си разгледуваш наоколу, гледаш да спасиш глава по секоја цена. Овде дечките ми изгледаат како нешто да не им е јасно?!?
(2) Ако некој пукал, не знам за што пукал?!? Да застрела некого, или да ги исплаши? Ако сакал да застрела зошто не испукал уште некој куршум, ако сакал да ги исплаши со кој памет заплашуваш некого со снајпер, и тоа по рака?!?!?
(3) Според „visual“-от, раната на Тамара не ќе да е од снајпер…ма гарант…подобар балистичар од мене ќе ви каже дека снјаперскиот куршум има многу поголема пробивна моќ од гребнатинката на раката на новинарката. Таква рана може евентуално да нанесе шрапнел од распрсната експлозивна направа или парченце од самиот куршум но како тоа можело да се случи не ми е јасно (нема експлозија во моментот на повредувањето, не е покажана евентуалната примарна цел каде се забил куршумот и слично…).

12

Рана од снајперски куршум?? Ај донт стинк со…

Сево ова ми мириса на оние класики од ’99 кога Sky и BBC се сликаа крај некои скопски разурнати дивоградби, тврдејќи дека се јавуваат од воените места на Косово. Но, впрочем ќе видиме, времето ќе покаже 🙂