Posts tagged communication

Поубавата страна на Твитер

Нема да пишувам каков бил Твитер порано, колку бил добар и поубав и поинформативен и колку подобро го користеле старите генерации. Иако се согласувам во голема мерка со тоа и ја чувтвувам истата носталгија понекогаш како онаа опишана во постот на @ribaro, но како што и сама кажав новите генерации се се побројни и си имаат свој начин на користење на Твитер.

И нема да зборувам за разликите помеѓу прва, втора, трета итн. Твитер генерација, зошто ми е тотално нонсенс и неблагодарно да плукаш по нечиј начин на функционарање правејќи го твојот подобар. Твитер многу се измени од времето кога ние, околу 50тина луѓе ја пронајдовме мрежата и бевме жедни за нешто ново. Ние го користевме на свој начин, по нас дојдоа уште 100тина други кои донесоа друга свежина и други насоки, по нив дојдоа уште десетици други кои си донесоа свој начин на употреба. И без разлика дали Твитер се користи на овој или на оној начин едно нешто остана константно: Твитерџиите се жедни и секогаш подготвени да помогнат некому.  Кога го пишав насловот на постот, мислев токму на ова.

Низ времето видовме многу акции, кои сите одлично ги знаетe и секогаш ќе се споменуваат: #протестирам, #елкамк, #топлина, #солидарност итн, итн… Овие денови актуелна е #крводарители.

Втора крводарителска акција на Твитер заедницата

Утрово ги слушав на радио и ми се бендиса муабетот за минатогодишната акција за дарување крв каде се појавиле 102 крводарители, од кој 75 биле прифатени. Според лична проценка на @IceManAndov (еден од организаторите), минимум 50 од овие луѓе биле Твитерџии. И освен што ова навистина е за восхитување, јас ќе ја анализирам овогодинешната акција од друга страна: колку е клучен Твитер за организирање на една ваква акција. Секако не го запоставувам и Фејсбук бидејќи како што @ivogievski рече: На Твитер информацијата побрзо се шири, на Фејсбук подолго трае. И вистина се согласувам со муабетот.  Деновиве сме сведоци дека ги има и по ТВ, радио, печатени медиуми, но акцијата тргна од Твитер, се шири на Твитер и од тука се пренесува и по други канали. Малку да го изразиме тоа во бројки. Организаторите на акцијата направија посебен Твитер профил @krvodariteli

@krvodariteli

До сега има само 293 следбеници, но според time.mk досегнал до 30959 корисници кои time.mk ги следи во својата база. Според бесплатната алатка за статистики tweetreach последните 50 твита од последните 17 часа поврзани со #крводарители даваат уште поимпресивни бројки.

#Крводарители  TweetReach

Секако тука голема улога си има и „популарноста“ на Твитерџиите кои се организатори на настанот @ivogievski, @IceManAndov и @IrenaMila и придонесуваат за поголем досег на кампањата.

Исто не е за потценување и Фејсбук, со кој преку креирање на настан акцијата во моментов стигнала до повеќе од 7000 луѓе кои се директно поканети. Од нив 278 веќе кликнале Join што значи сите нивни пријатели ја добиле оваа информација на нивниот ѕид. Ако го земеме предвид фактот дека просечниот македонски корисник на Фејсбук има помеѓу 200 и 300 пријатели, значи настанот достигнал до најмалку 55600 корисници. Ако ги земеме предвид и другите објави во електронските медиуми овој број ќе стане уште поголем.

И ако само 1% од оние до кои досегнала акцијата се појават и даруваат крв, за мене е повеќе од успешна. Но за тоа, потоа ќе дискутираме. Сега може само да препорачаме да ја поддржите акцијата и секој кој се чувствува подготвен да дарува крв. Особено се поттикнати оние со негативен Rh-фактор.

1911899_10152100974162054_817884673_n

А сите заедно може да помогнеме оваа акција да досегне до уште повеќе луѓе, едноставно со споделување преку нашите профили на Интернет.

На другата страна од интернетот

Во комуниколоагијата обично се вели дека старите медиуми не изумираат, туку остануваат да опстојуваат на различен начин. Овој пост разгледува неколку импресии од секојдневието на оние кои денес не сурфаат на интернет.

Continue reading

Интегрирана онлајн комуникација за непрофитни организации

Повеќе години сум вклучен во работата на непрофитните организации или кај нас попознати како невладини организации. Од досегашното искуство можам да кажам дека или воопшто или малку ги користат предностите на онлајн медиумите и онлајн комуникацијата (без разлика дали е еднонасочна или двонасочна). Со овој запис сакам да најавам серија од записи кои ќе се однесуваат на тоа како непрофитните организации полесно да ја сфатат предноста на новите и социјалните медиуми и како ефикасно да ги користат. Ќе посветам посебно внимание на употребата на мобилната технологија и кампањи преку споделување на искуството кое го стекнав преку креирање и спроведување на првата глобална СМС кампања во светот за потребите на 350.org. Следниов запис не се однесува на оние кои ги следат овие теми подолги време и се запознати со нив.

Кај нас има организации или поединци од тие организации кои разбираат што значи „статичен веб“, „динамична содржина“, „содржина креирана од корисници“ и „семантички веб“, но многу од непрофитните организации и нивните членови не го зборуваат или разбираат овој јазик. Затоа, ќе се обидам со едноставни дефиниции и интерпретации да кажам што е Web 1.0, Web 2.0 и Web 3.0.

Continue reading

Дали сајт како Twitter на македонски ќе функционира во МК?

Со неколку дена закаснување ја видов дискусијата на Кајмакот за креирање локална алтка за микроблогирање.

Малце пишав таму, ама некако ми се причини дека сакам нешто подолго да си кажам, па затоа еве пост :)

И по крај тоа што креирање на локални сервиси по урнек на глобално успешните е докажано оправдана работа, сепак кога станува збор за микро-блог платформа мислам дека треба да се земат предвид некои работи.

1. Јазичната бариера за употреба на апликацијата не е воопшто предмет на дискусија. Нема тука филозофија, имаш празно поле, пишуваш во него, сите други зборови што треба да ги знаеш се follow, following, followers, reply и direct massage. Рака на срце не се многу а и не се тешки :).

2. Во МК сеуште нема доволен број на корисници кои би можеле да го дигнат на повисоко ниво на употреба овој сервис. Првенствено микро-блог сервисите (на глобално ниво) се употребуваат во движење преку мобилни. Бројот на паметни телефони кај нас рака насрце (претпоставувам) е мал а од друга страна пак тешко ека во скоро време и ќе се научиме да ги користиме за нешто повеќе од смс и зборење. Може грешам, ако има некаде некој податок колку во МК се корсти ммс и интернет преку мобилен, нека сподели.

3. Со која цел би бил направен ваков сервис? Мора да се има предвид тоа. За пари? За лична промоција на креаторите? За општо добро? Кога би се знаело ова ќе може да се извадат на маса уште некои детали.

4. Ми сечини дека (да одговорам и ја директно на прашањето) ако се прави сервис само за да се реплицира twitter.com нема да се постигне ништо. Едно време ми се уврте во глава нешто слично, по една twitter дискусија. Еден локален микро-блог сервис мора да има некаков фокус, некаква додадена вредност, некоја тема со што би бил попривлечен. Еден локален микро-блог сервис може да биде составен дел од некоја поголема послежена приказна, може да биде само еден од каналите за комуникација на некој друг сајт на некоја друга тема. Мислам дека така би можело да се очекува нешто.

Микро-блог сервисите на глобално ниво ги користат и компаниите како интерен комуникациски канал, може и од таму да се научи нешто повеќе, а може да се научи нешто повеќе на ова тема и од хрватскиот сервис Shout’em.  Овој сервис на своите корисници им нуди сами да креираат своја микро-блог заедница.

Фотката е од тука

Комуникацијата го прави човекот

Случајно (а можеби и не :) кај Анти се налинкав на овој текст во неговиот дел за препорачани литања. Се работи за текстот на Мајкл Томасело (Michael Tomasello) „How are Humans Unique?“ (Како се луѓето посебни? :), мошне информативен и фино спакуван (краток-сладок-корисен):

 Human beings do not like to think of themselves as animals. It is thus with decidedly mixed feelings that we regard the frequent reports that activities once thought to be uniquely human are also performed by other species: chimpanzees who make and use tools, parrots who use language, ants who teach. Is there anything left?

Social TV?

Читајќи го постот TV becomes social again некаде при крајот ми текна да се запрашам, да прашам: кога twitter ќе почне да се користи во контактни емисии на ТВ?

Знам, сервисот не е подржан од нашиве мобилни оператори, сеуште, ама популарноста на контактните емисии на ТВ и на радио е на завидно ниво, па оттаму може би дошло како згоден експеримент да се испроба можноста за употреба на овој канал како уште едно дополнително поле каде би се пренела дискусијата.

Убеден сум дека ќе биде подобро место за отворена дискусија од долниот дел од екранот на јади бурек, нели ако нив тоа воопшто им е цел, отворена дискусија.

Како и да е. Авторот на постот спомнат горе го заклучил следново:

Twitter plus TV = informed viewing.

А јас, иако без лично искуство, се сложувам со тоа ;)

Дополнување: Ја отворив темава на OnlineJournalismBlog групата. И од таму дознав дека во Холандија има некои примери на коритење на twitter за време на тв емисии, но од истиот човек, Wilbert, дојде уште една одлична забелешка/идеа.

Twitter како канал за дискусија и коментирање во живо на фудбалски натпревар, а нели за една недела почнува Европско. Може да се испроба ова. Ќе подразмислам малку за имплементација, ако има некој заинтересиран да помогне, бујрум.