Posts tagged culture

Кога ќе почнат да заживуваат локалните весници?

не се македонските весници на исто ниво со оние од западниот свет и со оние американските. Па затоа мора и да се соочиме дека локалните битки за враќање на нивниот сјај не се секогаш идентични со тие што ги читаме на Интернет. Треба да се изнаоѓаат локални решенија, да се погледне подлабоко дома, да видиме зошто весниците паѓаат и како може да се подмлади публиката.

Continue reading

Комуникацијата го прави човекот

Случајно (а можеби и не 🙂 кај Анти се налинкав на овој текст во неговиот дел за препорачани литања. Се работи за текстот на Мајкл Томасело (Michael Tomasello) „How are Humans Unique?“ (Како се луѓето посебни? :), мошне информативен и фино спакуван (краток-сладок-корисен):

 Human beings do not like to think of themselves as animals. It is thus with decidedly mixed feelings that we regard the frequent reports that activities once thought to be uniquely human are also performed by other species: chimpanzees who make and use tools, parrots who use language, ants who teach. Is there anything left?

Интервју со модераторот на Утрински

Ја продолжуваме тема со коментарите со првото интервју за блогов Комуниакции.нет. На наше огромно задоволство Зоран Ричлиев, од Утрински, одговори на сите прашања кои му ги поставивме и тоа доста исцрпно.

Continue reading