Posts tagged Estonia

Отворено за приватноста

Како што вели народниот мудрец, „секое лошо за добро е“, па така и немилиот случај со „докторките“ придвижи значајна дебата во Македонија за приватноста и етиката на медиумите, новите медиуми и на општеството во целина. Можеби резултатите за некого сега-засега се скромни, но „црвеното сијаличе“ е вклучено, па третирањето на оваа тема во македонското општество сега е секако на едно повисоко скалило.

Едно од местата, покрај неколкуте други, каде оваа тема беше дискутирана беше и неделникот „Теа модерна“, на кои сме им благодарни за покривањето темата и нејзино приопштување кон нивните читатели.

Теа модерна – Приватноста и медиумите

Како еден вид надополнување на сите овие дискусии, по препорака на Дарко линк до два интересни и содржајни текста токму на овие теми:

– „The Facebook Privacy Debate: What You Need to Know“, (ReadWriteWeb)

-“Facebook’s move ain’t about changes in privacy norms” (Дана Бојд)

Само еден кус пасус, извадок, од првиот посочен текст, како важна порака:

Приватноста секако не се однесува само на чување на нештата во тајновитост, туку и на почитување на контекстот на комуницирањето, и на тоа да не се вади од комуникацискиот контекст она што луѓето го разменуваат и споделуваат. Токму затоа фактот дека „ништо не е тајна на интернет“ е надвор од секаква дискусија“. Кога приватноста е првично зададена (default) мора да се замислите ако сакате тоа да го направите јавно…Во секој случај, денес луѓето се многу посвесни за приватноста од кога и да е.

IT Beast from East – Естонија

Најчесто кога споменуваме прогресивни технолошки промени тоа го правиме мислејќи на западните земји, Естонија е една од оние држави кои се исклучок вреден за споменување во таквите дискусии. Последната вест од таму, пренесена од нашите медиуми е дека од 2011 ќе биде спроведено гласање по мобилни телефони:

Естонија ќе дозволи гласање преку мобилни телефони на парламентарните избори во земјата, што треба да се одржат во 2011 година…Естонското Министерство за правда сакаше да дозволи гласање преку мобилки уште на локалните избори идната година, но Парламентот во Талин утврди оти почетокот на гласање преку мобилни телефони ќе биде од 2011 година. На локалните избори во 2005 и 2007 година естонските избирачи можеа да гласаат преку интернет.

И во таков контекст се случува позитивна комшиска конкуренција: „Lithuania ready for e-voting, but Estonia already onto M-Voting“. Камо среќа ние овде локално да имаме такво комшиско опкружение кое ќе не мотивира да се разиваме на овој план.

пс: Баш ме интересира какви сѐ начини нашите политички субјекти би изнашле да го изманипулираат системот со м-гласање? Ова пак ме наведува и на заклучокот дека за вистинска примена на сите придобивки на модерната технологија мора постпано да се развива и соодветна култура за општополезно користење на технологиите, а не само да се шиткаат истите како „напредни“ техники, без да се обрне внимание на комплексноста на примената и функционирањето на прогресивните трендови.