Posts tagged Facebook replies

Зошто никогаш нема да активирам Reply на Фејсбук

Повеќе од година имаме шанса да (не) уживаме во вгнездените дискусии на Фејсбук. На почетокот се потрудив и јас да уживам во оваа нова опција но набрзо сфатив дека само си ја усложнувам работата.

Главната причина заради која користењето на овааа опција ми ја правеше работата посложена беше тоа што не е овозможена во мобилната апликација и во Facebook Pages. Истата причина подоцна ми послужи и како совршен изговор пред клиенти и пред било кој што ќе ме прашаше зошто на нашите страници не е активирана оваа опција. И се уште овој изговор ми врши работа бидејќи околу 50-60% од работата ја завршувам преку мобилен телефон или таблет, а за викенди овој процент е и до 100% :-). Па кога од мобилен уред се вклучуваш во дискусија, хронологијата на веб е тотално измешана и нелогична. Затоа Reply опцијата е исклучена на сите наши страници.

Но како што изгледаат работите наскоро ќе мора да го вадам од ракав и вториот изговор заради кој одбивам да ја активирам опцијата, бидејќи Фејсбук веќе ја активираше во мобилната апликација за iOS, па очекувам многу наскоро да ја има и на Андроид.

Она што навистина не ми се допаѓа е што вгнездените дискусии бараат клик повеќе за да ги видиш комплетно. За среќа или несреќа, најчесто се соочувам со потребата да водам дискусии за кои е многу важно за брендот корисниците да имаат увид во целата дискусија уште на прва рака.
Пример кога одреден корисник ќе го нападне брендот, брендот е во ситуација да одговори на нападот и да ја изведе ситуацијата во позитива. Со активирана Reply опција, од целата оваа дискусија на прва рака се гледа само првиот коментар, т.е. нападот, а за останатото треба клик повеќе. Знаеме дека корисниците стануваат многу помрзливи со напливот на информации ретко ќе го направат тој клик повеќе за да ја видат целата дискусија.

И ова не се однесува само за дискусија предизвикана од негативен коментар. Истото го мислам и за било кое прашање, или позитивен коментар.
facebook-replies
Е па можеби и не ви држат вода моиве причини, ама за мене тие се доволни за никогаш да не активирам Reply копче на Фејсбук страница.

На вашите страници активирано е? Како се справувате со работење од мобилен уред? Или пак не работите со мобилните апликации?

Одличен Social Media Day – Macedonia II

Втор пат по ред, со одлично друштво од луѓе со заеднички интереси и страсти. Social Media Day во Македонија по втор пат успешен и забавен.

Continue reading