Posts tagged FEJS

По утрински годината се познава

Утрински весник за празничнава сезона нѐ почестија со два интересни потега, првиот беше можноста да се комуницира со уредникот на интернет-изданието на Утрински Зоран Ричлиев (за евентуално прашање имате време уште некој ден, до 12-ти јануари), кого пред некое време го имавме како соговорник и на овој блог, а вториот беше изборот на најчитаните написи на сајтот на Утрински долж 2008.

Идејата на постов беше само да се посочат двава интересни „настани“, но сепак кус коментар: листата на најчитани статии на Утрински покажува каков тип вести и информации привлекуваат најголемо внимание; тоа се теми од национално-политички карактер, па иако публиката на онлајн изданијата е поинаква од „офлајн“, тие доминираат и тука. Сепак интересот за лајфстајл и социјални теми исто така е изразен, па дава увид како интересот на читателите дивергира и се развива и во овој правец. Драго ми е што нема некои скандалистички псевдо-новинарски теми на оваа листа, која кај други локални весници секако би покажала со какви „мамки“ се користат тие за да ја напумпаат посетеноста на своите сајтови.

Сега да не испадне постов некаква си апологија морам да ја искритикувам редакцијата на Утрински и да го замолам уредникот на онлајн изданието да поттикне „follow up“ сторија за една од најчитаните вести за данокот на ергенлок. Треба да се истражи работава до крај 🙂

Post Festum

Бидна и помина. Како што, па конференцијата „Information Society and its Impact on the Youth Media“ 🙂

Моите лични впечатоци се „позитивистички“ (што би рекле некои министри 🙂 со некои фусноти, за нив подоцна.

Официјалниот конференциски „аргат“ на „Центарот за нови медиуми“ да ги стави онлајн материјалите од конференцијата е Мите, па јас во меѓувреме да искористам само дел од тие материјали, кои подоцна во комплетна форма ќе бидат достапни на сајтот на Центарот.

Отворањето, а подоцна и други делови ќе одат на Блип-ТВ (не е баш Николина Спасова Миравци, ама ќе послужи 🙂

Мојата презентација која одеше во комбинација со воведот на Мите за сајтовите за социјално вмрежување беше следнава:

Инаку конференцијата беше прилично интересна, динамична и корисна и за следење и за учество во дискусиите. Плени секако енергијата на помладите генерации кои на волонтерска или ентизијастичка основа во голема мера придонесуваат за онлајн комуницирањето, новинарството и така натаму.

Втора забележлива работа беше колку различни култури, а пропо учесниците, денес лесно наоѓаат заеднички јазик и комуницираат. Владеењето и на јазикот на новите медиуми и на англискиот како лингва франка на нашето доба исто беше импресивно 🙂

Добро, да не идеализирам премногу 🙂 имаше и дескриптивни сесии и презентации, дел беа интересни, дел не, но тоа е тоа, понекогаш повторувањето на дефиниците што е интернет 🙂 не е лошо.

За време на дискусијата по презентацијата која ја имавме јас и Мите, имаше интересни муабети и коментари. Интересно ми беше како помладите сурфери се прилично енергични да го бранат своето мислење, но бев разочаран од степенот на аргументираност за ставовите кои ги изнесуваат. Некако зборуваш и изнесуваш 15 аргументи за својата теза, и потоа се јавува некој и ти вели „јас не се согласувам, у ствари мислам дека ова нема врска затоа што јас кога сурфам..“, и така во тој стил 🙂 Фактот што некој не се согласува со вас, ниту ја потврдува ниту ја негира твојата теза, се додека не изнесе уверливи докази кои публиката и дискусијата ќе ја наведат на таа страна. Еден пример не чини правило, но ете и тоа е дел од макотрпноста на дискутирањето и барање на смисла во реалноста која ја споделуваме. Дебатата продолжува 🙂 но некако за жал критериумите за тврдења за познавање на на некои генерални теми паѓаат, но тоа е тоа.

Чинам дека помладите генерации, кај кои интернетот е прилично оприроден дел од стварноста, немаат доволно критичка дистанца кон негативните страни кои демнеат од него. УГи користат и уживаат во позитивните страни, како и ние повозрасните, но кога ќе се спомне дека „каузите на Фејсбук во поголема мера се тралалала симулации на активизам“, ух, нема шанси да се согласат.
Токму затоа дебатирањето и ваквите собири се навистина потребни и крајно корисни.

Програма за конференцијата „Information Society and it’s Impact on Youth Media“

Пристигна и програмата за конференцијата „Information Society and it’s Impact on Youth Media“, подготвена од „Форумот на студенти по новинарство-Македонија“, а која ќе се одржи во Скопје на 12 и 13-ти септември во Скопје, во соработка со „Метаморфозис“ и „Центарот за нови медиуми“.

Вордлaње на нашите медиуми

Откако Баждарчијата го истестира, Дарко го пренесе пред тоа, а Јетон го приопшти во нашата Блогосфера, си реков време е и јас да се испробам на овој одличен сервис: wordle.net. Wordle e сервис за генерирање на таг-облачиња (tag clouds)

Мене ми беше интереснода го тестнам на нашите медиуми. Неколку процедурални реплики: (1) сајтовите кои имаат RSS feed, се внесуваат преку RSS, но ги дава само оние последни фидови кои се наоѓаат на РСС-листата на последни вести (во просек 15-20 кај разгледаните медиуми); (2) Кај оние што немаат RSS морав рачно да ги внесувам копипејстно текст по текст, но само ударните вести, т.е. оние кои се дадени како главни вести на почетната страница на веб изданијата на нашите медиуми.

Еве ги резултатите (напомена: податоците се илустративни, делумни т.е. се однесуваат само на ударните вести и се механички генерирани од самиот сервис):

utrinski.JPG

Кај Утрински весник доминираат економски теми (дефицит, увоз, долари, и.т.н.).

makfax.JPG

Кај Макфакс провејуваат повеќеинтернационални вести.

vecer-naslovna.JPG

За Вечер идеална вест би бил некаков mеnage-a-trois помеѓу БЦ, Зајче и Парис Хилтон 🙂

a1.JPG

Кај А1 доминираат внатрешно политички лексеми/теми (Црвенковски, Зоран, градоначалник, ВМРО-ДПМНЕ, и т.н.).

За некое поопсежно истражување Wordle e навистина добар инстражувачки инструмент (ако се примени како што е предвидено), иако внимателниот аналитичар секогаш ќе ги спореди истите податоци на различни инструменти, а вакви генератори има прилично.

На оние на кои не им се допаѓа нешто нека си се жалат на Вордле 🙂