Posts tagged guardian-hack-day

Зошто медиумска етика?

Сценарио прво:

Вработени во јавна институција се малтретирани од страна на својот претпоставен (т.е. се жртви на мобинг). Тие го информираат ресорниот Министерот. Тој не реагира. Малтретираните се обраќаат до медиумите. Овие ја објавуваат нивната потресна сторија.

Сценарио второ:

Вработени во јавна институција влегуваат во конфликт со својот претпоставен. Не можејќи да го  истераат своето, решаваат да потпишат петиција дека се „малтретирани“ и „омаловажувани“ за да наштетат на кариерата на претпоставениот и да му се осветат.  Праќаат поплака до ресорниот министер и повикуваат новинари за да го го наклеветат.

Во реалноста на македонските медиуми за овие две хипотетични, а можни, ситуации од секојдневието, ќе добиете идентични извештаи и стории, нешто како оваа: „Државен секретар ги малтретирал вработените“.

Во писмото до министерот високи структури од екологија твдат дека државниот секретар Н.Н. ја злоупотребувала функцијата – со закани, пцости, примена на навредливи зборови, висок тон на комуникација – како државен секретар ја оценувала и нивната работа, применувала казни за бркање од работа, промена на работното место – кои поради неаргументираност подоцна биле отфрлани од Агенцијата за државни службеници.

Значи, без разлика на двете можни ситуации, примарност ќе добие „скандализирачката“ верзија по која „висок функционер прави нешто скандалозно, непримерно, нечовечно…“.

Овде секако се работи за една комплицирана ситуација во која медиумите ја газат презумпцијата на невиност на лицата кои се дел од нивните стории, она за што често ги обвинуваат политичките чинители и истражните органи.

Во прилог на тоа, името на осомничената не само што не се прикрива, тука од одредена фотографија, на сите им е заштитен идентитетот, освен на ова лице. Последица на ова секако е т.н. „жигосување“ во јавноста.

Се разбира, никој од нас не е наивен, па да не насети дека е далеку поверојатно дека   оние кои обвинуваат за мобинг веројатно се и жртви, отколку дека се работи за „режирана клевета“. Она што зачудува е континуираниот недостаток на свест за фер однос кон сите инволвирани страни во медиумските стории. Додека не се истражи случајот, и додека соодветната комисија или тело кое треба да го испита целосно, идентитетот на лицето мора да биде заштитено, наведено во иницијали, а сите обвинувања наведени како „наводни“ или според „тој и тој“. Во многу други средини и по авршување на истрагите имињата не се објавуваат, за да тоа лице не биде стигматизирано во текот на целиот живот, но за нас таа фаза е далеку од реалноста. Иако многу  едноставно, за жал уште е недосегливо за нашите медиуми. Сликата од погоре навистина е показ за тоа како медиумите уживаат во моќта да бидат средства за јавен отстрел.

Во пошироки рамки, последиците се следни: довербата во медиумите опаѓа, а тие конечно завршуваат како овчарчето во приказната „Волк волк!“, на кого никој не му верува дури и кога има легитимна сторија дека волкот навистина нападнал.


Blitzkrieg на хакери и новинари

Одамна не сум пишувал на вакви теми. Некако помалку споделувам од информаците кои ги читам а се поврзани со online news, некако ме истиштија другиве сервиси. Но ете, сред лето, морам да го прекинам тој пост и да споделам еден интересен проект кој само покажува до каде стигнаат и на каде одат активностите на големите имиња во светот на вестите.

Guardian Hack Day 2009. Photograph: Kevin Anderson

Guardian.co.uk по втор пат организирал настан на кој во иста просторија се собрал хакери и новинари за да поработата во рок од 24 часа на некои нови кратки експериментални проекти. е го важниот муабет:

Bringing hacks and hackers together, the Guardian’s second hack day aimed to see what developers working with journalists could build in 24 hours.

Hack days are not new – coding competitions have given developers a chance to show off their skills and creativity for years. But adding journalists to the mix is a relatively recent development.

… The hack days are as much about building relationships as they are about building apps. As more journalism becomes digital, journalists are having to learn the art of the possible in terms of web and mobile applications. Print journalists now work in a world where we have to think not only about multimedia, but also, increasingly, about data, visualisations and how web technology can enhance our stories and even add new ways to make money and support our work. … What happened at the second Guardian hack day

За проектите на кои се работело на првиот и на овој вториов Guardian hack day може да читаате тука: Guardian Hack Day 2: Projects for your consideration. Она што посебно радува е фактот што се почесто решенијата и во овој домен се гледаат во Слободниот софтвер.

Не сум програмер, нити пак сум учествувал на некој ваков настан, но од скромните искуства со нашето Сподели знаење и од она што имама прилика да читам на нет, 100% сум сигурен дека сакам вакви настани да има и кај нас, и тоа што е можно повеќе.

Онлајн дебатирање (дискутирање) и негово менаџирање – локални искуства

Најавуваме четврта „Face to Face“ дебата под наслов „Онлајн дебатирање и неговото менаџирање – локални искуства“.

Continue reading