Posts tagged hack-day

9 начини како да ја утнеш поентата на Интернет

Не дал господ нас Македонците најпаметни за сѐ, па и за дебата. Во продлжение еве 9 причини како без проблем може човек комплетно да ја промаши дебатата на Интеренет.

Continue reading

Blitzkrieg на хакери и новинари

Одамна не сум пишувал на вакви теми. Некако помалку споделувам од информаците кои ги читам а се поврзани со online news, некако ме истиштија другиве сервиси. Но ете, сред лето, морам да го прекинам тој пост и да споделам еден интересен проект кој само покажува до каде стигнаат и на каде одат активностите на големите имиња во светот на вестите.

Guardian Hack Day 2009. Photograph: Kevin Anderson

Guardian.co.uk по втор пат организирал настан на кој во иста просторија се собрал хакери и новинари за да поработата во рок од 24 часа на некои нови кратки експериментални проекти. е го важниот муабет:

Bringing hacks and hackers together, the Guardian’s second hack day aimed to see what developers working with journalists could build in 24 hours.

Hack days are not new – coding competitions have given developers a chance to show off their skills and creativity for years. But adding journalists to the mix is a relatively recent development.

… The hack days are as much about building relationships as they are about building apps. As more journalism becomes digital, journalists are having to learn the art of the possible in terms of web and mobile applications. Print journalists now work in a world where we have to think not only about multimedia, but also, increasingly, about data, visualisations and how web technology can enhance our stories and even add new ways to make money and support our work. … What happened at the second Guardian hack day

За проектите на кои се работело на првиот и на овој вториов Guardian hack day може да читаате тука: Guardian Hack Day 2: Projects for your consideration. Она што посебно радува е фактот што се почесто решенијата и во овој домен се гледаат во Слободниот софтвер.

Не сум програмер, нити пак сум учествувал на некој ваков настан, но од скромните искуства со нашето Сподели знаење и од она што имама прилика да читам на нет, 100% сум сигурен дека сакам вакви настани да има и кај нас, и тоа што е можно повеќе.

Онлајн дебатирање (дискутирање) и негово менаџирање – локални искуства

Најавуваме четврта „Face to Face“ дебата под наслов „Онлајн дебатирање и неговото менаџирање – локални искуства“.

Continue reading