Posts tagged Humans

Комуникацијата го прави човекот

Случајно (а можеби и не 🙂 кај Анти се налинкав на овој текст во неговиот дел за препорачани литања. Се работи за текстот на Мајкл Томасело (Michael Tomasello) „How are Humans Unique?“ (Како се луѓето посебни? :), мошне информативен и фино спакуван (краток-сладок-корисен):

 Human beings do not like to think of themselves as animals. It is thus with decidedly mixed feelings that we regard the frequent reports that activities once thought to be uniquely human are also performed by other species: chimpanzees who make and use tools, parrots who use language, ants who teach. Is there anything left?

CNN креатива

Кога ќе се спомне CNN и неговата професионалност и неутралност, човек треба да отвори 4 очи 🙂 Оваа снимка е прикажана како „no comment“ снимка од синоќешните протести во Белград:

Од 00:00 до 00:18 секунди се снимки од некоја „неидентификувана тепачина“ во Букурешт, Будимпешта  (детали во коментарите на изворниот клип на Youtube, кој разбира романски унгарски:), како и од 01:10 до 01:22, се гледа и по квалитетот на снимката и колоритот дека сцените се уфрлени.

Каква фабрикација на реалноста, како од некаков филм, третокласен, нискобуџетен. Штета само што 99 проценти од оние кои го виделе извештајот на CNN ќе го запомнат како слики од Белград од синоќа.

И нашиот јавен сервис токму за оваа ТВ проценил дека треба да го пренесува и преведува она што тие го емитуваат. Бедотилак…