Posts tagged ICANN

Реконструкција на интернетот

Малку незабележано бидна и помина последната средба на ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) на која беа донесени некои значајни одлуки кои може на локалната акција за користење на кирилицата да и дадат значаен поттик. Од поважните заклучоци, дефакто решенија, за издвојување се:

  • ќе се остави опција во веб адресата да не мора да стои .com, .org, .mk и слично, што во практична смисла може да значи дека ќе има сајт со веб-адреса nike, icann.pngтолку 🙂
  • ќе се дозволи регистрација на веб-адреси на други писма освен латиницата (азиски писма, арапско писмо, кирилица и така натаму). Баш ме интерсира кој ќе биде првата кирилична адреса. Можеби се исплати да се регистрира што побргу е технички можно влада.мк 🙂