Posts tagged information

All the News That’s Fit to Sell

Фина книгичка која изгелда ќе морам да си ја купам зошто не успеав да ја најдам на вообичаените места за „купување” книги на Интернет. Еве еден исклучително мал дел, онака изворно пренесен, колку да се знае за во иднина и оваа економска теорија:

Though the marketplace of ideas meets continuously on the Internet, the concept of intellectual marketplace is only a metaphor unless one uses economic theory and data to explore its operation. The work of Antony Downs (1957) provides a structure to examine the demand side of the market. According to Downs, people seek information to facilitate consumption decisions, improve business decisions, engage in entertainment, and make political choices. The first three types of demand lead people to seek out data, for if they do not make the effort to get the information they miss out on many of its benefits. The logic of collective action implies that most people will remain rationally ignorant about details of politics and policy. Even if a policy might affect a person’s livelihood deeply, the small probability that a person has of affecting an election, a legislator’s vote, or a regulator’s decision means that most individuals will not seek out data to improve their political decisions. This implies that individuals on the Net will search for information that helps them buy products, make work decisions, or entertains. The relative search for politically important and relevant information should remain small.

Нормално во продолжение авторот на книгава, James T Hamilton, се обидува да ја докаже теоријава, но натаму ќе морате сами :). Поголем дел од книгава, онаму од каде и јас го препишав ова погоре ја има на Googel Books:  All the News That’s Fit to Sell

И сеа, прашањето, за крај, нели мора :), така велат советите за блогорање.

Дали кај нас денес, или воопшто некогаш важела оваа логика за „потрага” по информации?

Двоговор

Се ближи почеток на кампањите околу претстоечките избори, па во медиумите може да се види вистинска „шведска маса“ од реторички техники и комуникациски манипулации со кои актерите и потенцијалните носители на општествени функции се обидуваат да го наведат „светот на својата воденица“. Престижот на комуникациско ниво, потоа лесно се пренесува на системски регулирано ниво (гласови, анкети, присуство на митинзи, петиции, и сл), кои формално ја (ре)дистрибуираат моќта во општеството.

Манипулациите се од прилично повторлив и шематски тип, како што техниките со кои мајките ги „залажуваат“ своите деца не се менуваат со генерации, па оттаму зачудува како истите техники поминуваат така лесно во јавноста. А тие што ги користат, ќе ги користат се додека се успешни. Па така, иако привидно разновидни во своите конкретни форми, сепак самите методи се со тенденција за униформирање на содржинско рамниште, од едноставна причина што најчесто мораат да се „штанцаат увелико“. 

Повеќето од овие техники можат да се сведат под една група техники, условно наречена „двоговор“. Новинарите и самите актери во критичките осврти користат термини како „шпекулација“ (=измислица), „дезинформација“, „дефокусирање“, или пак и подиректното „лага“. Мислам дека терминот „двоговор“ е семантички попрецизен за некои техники, ако самиот двоговор (doublespeak) се разбере како „комуникациско средство со кое сака да се скрие вистинското значење на зборовите“ или да се направи своевиден „комуникациски бајпас“ (да се разбере поинаку од самите зборови, така како што посакува говорителот, т.е. еден вид политички програмирана метафора). nb: терминот „двоговор“ не е на Орвел, види линк на Википедија за ова.

Но, бидејќи се работи за практични проблеми, еве неколку примери.

Антонимичен двоговор: Претседателот на Венецуела Хуго Чавез при објавување на резултатите од референдумот и тоа дека сега претседателот на оваа држава може да добие неограничен број мандати изјавува: „Ова е победа за целиот народ“. Напротив, во суштина, се работи, многу очигледно, за победа на еден човек (сега може да владее неограничено и во изборен систем), кој самиот тој директен и многу едноставен факт го маскира со „симболичкото споделување на својата победа“ со тоа што изјавува дека е тоа победа за сите.

Еуфемистички двоговор: Во интервју за една од локалните телевизии актуелниот премиер за дебатата околу поставувањето на 17 споменици во оптина Центар, Скопје, вели: „Опозицијата во земјава обвинува за антиквизација со поставувањето на споменици во општина Центар, а само еден, оној на Александар Македонски, од вкупно седумнаесет споменици се од периодот на Антиката, останатите кои се подготвуваат се на Свети Кирил и Методиј, Свети Климент и Наум“. Еуфемизацијата е во делот што самата скулптура доминантна по своите димензии (+30 метри), консеквентните трошоци за таков грандиозен споменик и политичките последици (поплаки на Грција пред ООН) се претставува како „една седумнаесеттинка од планираните склуптури“.

Интерпретативен двоговор: Една од најчестите манипулации е кога субјективна интерпетација на реалноста и фактите се пласира како „објективна и неизбежна“ интерпетација, своевидна нормативизација за интерпетирање а реалноста. На пример изјавите на политичарите, свештените лица, и други носители се такви да вршат еден вид монополизација на разбирањето на светот. На пример во оваа изјава актуелниот претседател го прави токму тоа „Можно е да дојде до некоја нова средба со преговарачите. Но имајќи го предвид општиот амбиент, се сомневам дека е можно да дојде до интензивирање на преговорите“, изјави претседателот Црвенковски.

Kirilica.com.mk епизода 2

Неверојатно, изминатава недела и кусур Кирлица.ком.мк, новиот македонски news сајт се рекалмира на тв и на билборди (може има уште некаде а да не сум видел) а како резултат на тие реклами бројот на посети на овој блог се зголемува. Навидум нелогично, но и не е баш така сложено.

Пред да се појави официјално овој сајт јас пишав еден краток пост, своевидна најва и критика за нивното лого. Е, сега тој пост на пребарувачите се јавува секогаш некаде при врвот и луѓето често го кликаат. Нема тука ништо лошо, но во резултатите самиот сајт на Кирлица се појавува доста подолу.Еве нека биде тоа забелешка број 1. Сајтот се рекламира на тв и на билборди а онаму каде се добива војната не вложиле ништо: пребарувачите т.е. SEO – search engine optimization

Чекав да застане солидно на нозе па да се одврзам да пишам уште некој коментар за сајтот. Па еве ова нека е забелешка бр. 2: Типографијата на сајтот е благо речена лоша. Нема соодветна пропорција и дистинкција меѓу наслови, теми, наднаслови и сл.

Забелешка бр. 3: Многу празен простор, белина (добро некаде белината е црвена, жолта или плава 🙂 Едноставно не може да се дозволи да има толку мал наслов а онаму каде често се движи окото при читање да стои толкав празен простор.

Забелешка бр.4: Има рубрики кои (би требало да) комуницираат со публиката, а притоа никаде нама упатство, совет или директен контакт, што се очекува од нив. Мислам на одделот видео одговор и ти репортер.

Забелешка бр. 5: А може и да е најголема, нема RSS. News сајт без RSS – тешка работа во денешно време.

Има уште ситни, но не и неважни работи на кои им треба промена. Но основната причината за да ги пишам постов беше за да овозможам на оние кои пребаруваат „kirilica” „kirilica.com.mk” и сл. а слетуваат тука да прочитаат нешто што е во тек со настаните, бидејќи претходниот пост не нуди многу информации, а и башка стар е.