Posts tagged ???????

Кога ќе почнат да заживуваат локалните весници?

не се македонските весници на исто ниво со оние од западниот свет и со оние американските. Па затоа мора и да се соочиме дека локалните битки за враќање на нивниот сјај не се секогаш идентични со тие што ги читаме на Интернет. Треба да се изнаоѓаат локални решенија, да се погледне подлабоко дома, да видиме зошто весниците паѓаат и како може да се подмлади публиката.

Continue reading

Македонските весници најотпорни на кризата

Насловот на постов е преземен од сторијата на Нова Македонија: Македонските весници најотпорни на кризата. Да побрзам со мојот став во врска со него ќе треба да го цитирам твитот на Сеад од вчера:

У ствари македонската економија не е во рецесија затоа што нема македонска економија, она што не постои не може да е у рецесија.

По некаква груба аналогија може да се рече нешто слично и за насловов. Но ајде со ред со мрчењево. Веќе вчера на твитер најавив дека ќе пишам пост со многу прашања поттикнати од изјавите на претставницте на фелата во текстот на НМ.Прашањата не се директно насочени кон тој што ја дал изјавата, туку генерално кон сите нас.

Фотографија: Роберт Атанасовски
Фотографија: Роберт Атанасовски

Да пресечам на кратко, текстот е генерално добар, има доста аспекти но од авион се гледа дека секој соговорник си збори за она што го мачи.

Падот на тиражите на дневните весници кај нас не е поголем од 10 отсто…

Сепак, се смета дека падот на тиражот на сите дневни весници во просек е од 5 до 10 отсто… – Стратеџик Маркетинг

Прашање: Во споредба со кој период? Кризата на весниците не е нова работа, и не се случува преку ноќ? Дали 10% е намалена продажбата, да речеме во последниве две години?

Тиражите опаѓаат последниве години кај нас. Сите весници веќе имаат и свои интернет-изданија, но проблемот е во тоа што тие изданија се бесплатни. -Роберто Беличанец

Прашање: А зошто не се обидат да ги направат со платно? Па да видат тек тогаш што ќе ги снајде.

Падот на тиражот е очигледен кај сите весници, но јас сметам дека тоа е пред сè поради сиромаштијата, а не поради онлајн-изданијата – Жане Ванкова

Случајно да не има малку врска ова со сиромаштиајта на информации кои се понудени? Не приметив дека луѓето штедат на информаци, нели стануваме информациско (не информатичко) општество. Насекаде околу гледам дека сите се повеќе зависат од информации, ама види мајката тука не влегуваат информациите кои се поместени во весниците.

Што се однесува до онлајн-изданијата, проблемот е што самите огласувачи сè уште не се расположени за таму да огласуваат. Сите весници имаат онлајн-издание, но го нудат бесплатно. – Ерол Ризаов

Види комнтар погоре. Прашање: А дали вие како издавачи сте спремни и расположени да понудете огласување онлајн? Каде ви се понудите? Колку се подготвени вашите изданија за рекалми и колку се подготвени вашите маркетинг сектори за истото?

Нашите интернет-изданија се исти како печатените, за разлика од западните весници, каде што содржината во двете изданија се разликува. Главните уредници не можат да наплатуваат за интернет-изданијата, затоа што нема механизми за наплата, а и ќе губат читатели. Ерол Ризаов

Прашање: Зошто се исти? Што сака да каже Ерол со вторава реченица??? Како се разликуват механизмите за наплата принт – онлајн? Како тоа уредниците наплаќаат?

Ај доста е мрчење, се надевам ќе се отворат прашањава далеку повеќе во иднина, иако не сум нешто голем оптимист пред се заради некои комплексни локални ситуации кои фино ги дефинира Ерол:

Сите весници работат со загуба и на нерегуларен пазар. Тие нема да згаснат бидејќи сопствениците не ги формирале за профит, туку за други цели.

Јас би сакал да видам некој настан организран на оваа тема, локално со локални актери, ама со актери кои се спремни да слушаат и да споделат и да си отидат дома (или на работа) спремни да променат некои работи. Толку од мене, ако имаш некое прашање плус, пиши, ако имаш одговор обавезно пиши 🙂

Редефинирање на дневните весници

Немам а и не горам од желба да имам информации како се движат тиражите на нашите дневни весници, а и да имам кој знае колку се точни. Но во моментов би сакал да знам дали за локалните тиражи важи новиот светски тенд кој предизвикува сериозни промени во издаваштвото.

Веќе некое време дневните весници по светов бележат падови на тиражите и брoјот на реклами во текот на работните денови, а на сметка на тоа викенд изданијата скоро па да цветаат.Може ова и да не е глобалниот тренд но останува фактот дека некои денови од неделата оди подобро од други, и тоа континуирано.

И нормално кога во некои денови не иде, а нема пари, рецесија, едно друго, мора да се преземе нешто.

Фино си смислиле некои весници, ќе излегуваат само оние денови кога им се исплати:

This week, three Ohio newspapers—The Troy Daily News, Piqua Daily Call and Sidney Daily News—have announced that effective Feb. 10, they will eliminate their Tuesday editions.

The 100-year-old Troy Daily News will now publish six days a week, including the Miami Valley Sunday News on Sundays. The Piqua and Sidney newspapers, which do not have Sunday editions, will print five days each week.Monday’s news will be published in expanded Wednesday editions and will be available online Tuesday on the newspapers’ Web sites: troydailynews.com, dailycall.com and sidneydailynews.com

In the UK, the Liverpool Daily Post, has cancelled its weekend edition, now publishing only Monday through Friday. This is a part of a structural reorganization of the newsroom.

Малку повеќе детали за одлуките има кај Dr. Mario R. Garcia: Never on Monday—-or Tuesday, or Wednesday: how newspapers redefine “daily”

За воља на вистината и јас кога купувам весник најчесто купувам за викенд, ама ич не сум подразмислил како би функционирало тоа да се скокаат денови?

Веројатно еден од основните предуслови за да се донесе некоја ваква одлука, локално, ќе мора да биде малку поголема инвестиција и посериозен третман на интернет изданијата. Факт е, од сегашна гледан точка тие чинат помалку отколку пешатење и дистрибуција на стандардно издание.

Кој сее пропаганда ќе жнее бунт

Сега во стилот на некои наши доајени на шега да кажам (подвлекувам, не е сериозно ова во наводнициве 🙂 „кога ние тука зборувавме за штетните ефекти на изнасилените комуникациски ангажмани во форма на кампањи со сомнителен ефект и остварливост многумина не обрнуваа внимание“. И јас и Дарко напишавме неколку комуникациско-ориентирани постови на тема кампањи Made-in-MK, и искрено кажано, не чувствувавме дека има нешто ново или повеќе од тоа да се додаде. Матрицата остана иста, и хитчињата исто така. Еве ги овие неколку наши „осврти“:

Влада INC.

Една година ПР.

И повторно за Владата и нејзините кампањи.

Толку имавме да кажеме од некоја конструктивно-критичка позиција. „Фала на пажњи, пријатно“.

Она што пак моментно се случува во македонските медиуми е една спротивна крајност, со исто така лоши последици, т.е. тотален наплив и ентропија на критички текстови за владиниот ПР, до тој степен што новинарите станаа опседнати со тоа да ја ничкосаат оваа политички изгенерираана медиумска реалност, водени од максимата „клин се клином“ и подржани од некои европски институции (на пример Европскиот парламент).  Еве само дел од поскорешните:

Јас не сум

Молитвата на античките копачи

Што сѐ не знаеме за Македонија?

Власта е сила, власта е моќ

Владини кампањи, агресивен или позитивен напад на сите сетила

и.т.н……..

Ако се гледа некоја генеологија на оваа префорсирана анти-пропаганда, може да се каже дека социјалните медиуми одиграа голема улога во раните фази на јавната дебата и отпорот на оваа тема. Бидејќи инерцијата на самото новинарство е од тој тип што кога ќе тргне нешто, тешко се сопира, па сега ние критичарите и јавноста сме затрупани со контра-текстови и материјали кои исто така се изнасилени и во претерана форма. Се разбира реакциите се потребни, но толкавата фиксираност само дополнително ја влошува стабилноста и функционалноста на комуникацискиот систем.

Негативните ефекти се очигледни, виртуелизација на јавната комуникациска сфера од типот на дебатите за НЛО, додека самата реалност продолжува да си тече, а ние остануваме во расчекор со неа, се разбира на своја сметка.

Лекциите од оваа пропагандна епизода се секако крајно едноставни и дидактички на ниво на „општествена градинка“, па сума сумарум повеќе од јасни се последиците од ваквите  пропаганди војни: поделба во јавноста во период кога на општеството му треба сосема спротивното, системски легално корумпирање на медиуми, како и застој во развојот на медиумите и нивно приближување до европските.

Никој не обрна внимание дека во духот на времето во кое живееме, никој, ама никој (генерациски под 50г) не трпи медиумско подучување и некаква добронамерна дидактика,. Денес гледачот и читателот е од сосема поинаков сој, тој ги бара содржините и рефлексно ги одбива оние кои го бркаат како спрејот бубачките, тој сака да има контрола над медиумските содржини, да бира што и колку, кога, да ги разложува, коментира, проследува до своите пријатели, и да си го менаџира сам своето медиумско искуство.

Тоа е реалноста во своја едноставна и непосредна форма, сето друго е некаков пасатизам со какви и да е мотивации.

Популарноста на бесплатните весници спласна во 2008

Според податоците пренесени преку најрелевантниот извор кога станува збор за бесплатни весници, Piet Bakker, аворот на Newspaper Innovation изминатава година бесплатните весници бележат најмал глобален раст од само 2%.

Continue reading

Видео на хартија – корисни совети

Весниците се префлија/префрлаат онлајн, ама пусто турско името не сакаат да си го сменат, им прилега ова изгледа. Во, новиов, онлајн свет тие станаа multi-media information engines, информациски центри, мултимедијални издавачи и уште многу други работи. Еден дел од овие приказни е и креирање на видео за на сајт

Continue reading

Пораст на тиражите во земјите во развој

И сега каде сме ние? Дека сме развиени нешто слабо забележувам. Ниту се селат реклaмите онлајн ниту се отпуштаат новинари. Дека сме во развој. Па некако се надевав. Ама изгледа и тоа не сме.

Continue reading