Posts tagged ?????????

Зошто медиумска етика?

Сценарио прво:

Вработени во јавна институција се малтретирани од страна на својот претпоставен (т.е. се жртви на мобинг). Тие го информираат ресорниот Министерот. Тој не реагира. Малтретираните се обраќаат до медиумите. Овие ја објавуваат нивната потресна сторија.

Сценарио второ:

Вработени во јавна институција влегуваат во конфликт со својот претпоставен. Не можејќи да го  истераат своето, решаваат да потпишат петиција дека се „малтретирани“ и „омаловажувани“ за да наштетат на кариерата на претпоставениот и да му се осветат.  Праќаат поплака до ресорниот министер и повикуваат новинари за да го го наклеветат.

Во реалноста на македонските медиуми за овие две хипотетични, а можни, ситуации од секојдневието, ќе добиете идентични извештаи и стории, нешто како оваа: „Државен секретар ги малтретирал вработените“.

Во писмото до министерот високи структури од екологија твдат дека државниот секретар Н.Н. ја злоупотребувала функцијата – со закани, пцости, примена на навредливи зборови, висок тон на комуникација – како државен секретар ја оценувала и нивната работа, применувала казни за бркање од работа, промена на работното место – кои поради неаргументираност подоцна биле отфрлани од Агенцијата за државни службеници.

Значи, без разлика на двете можни ситуации, примарност ќе добие „скандализирачката“ верзија по која „висок функционер прави нешто скандалозно, непримерно, нечовечно…“.

Овде секако се работи за една комплицирана ситуација во која медиумите ја газат презумпцијата на невиност на лицата кои се дел од нивните стории, она за што често ги обвинуваат политичките чинители и истражните органи.

Во прилог на тоа, името на осомничената не само што не се прикрива, тука од одредена фотографија, на сите им е заштитен идентитетот, освен на ова лице. Последица на ова секако е т.н. „жигосување“ во јавноста.

Се разбира, никој од нас не е наивен, па да не насети дека е далеку поверојатно дека   оние кои обвинуваат за мобинг веројатно се и жртви, отколку дека се работи за „режирана клевета“. Она што зачудува е континуираниот недостаток на свест за фер однос кон сите инволвирани страни во медиумските стории. Додека не се истражи случајот, и додека соодветната комисија или тело кое треба да го испита целосно, идентитетот на лицето мора да биде заштитено, наведено во иницијали, а сите обвинувања наведени како „наводни“ или според „тој и тој“. Во многу други средини и по авршување на истрагите имињата не се објавуваат, за да тоа лице не биде стигматизирано во текот на целиот живот, но за нас таа фаза е далеку од реалноста. Иако многу  едноставно, за жал уште е недосегливо за нашите медиуми. Сликата од погоре навистина е показ за тоа како медиумите уживаат во моќта да бидат средства за јавен отстрел.

Во пошироки рамки, последиците се следни: довербата во медиумите опаѓа, а тие конечно завршуваат како овчарчето во приказната „Волк волк!“, на кого никој не му верува дури и кога има легитимна сторија дека волкот навистина нападнал.


Васил Стефановски 28

Македонските граѓани ја разбраа моќта која им е достапна во новите медиуми, и соодветно си ја употребија во следниов случај:

 Шокантни снимки од телефонски разговори деновиве беа јавно објавени на веб-страницата ѕоутубе.цом, поврзани со зградата-дивоградба на улицата Васил Стефановски 28 во центарот на Скопје. На тонскиот запис, сниман тајно од страна на сопствениците на земјиштето, се разговори што тие ги воделе со Виолета Аларова, градоначалничка на Центар, Ратко Савовски, секретар на општината, Милан Пижула, градежен инспектор, и со Роза Митревска од Министерството за транспорт и врски. Сопствениците бараат од гореспоменативе, како надлежни органи, да им одговорат зошто не ја уриваат огромната дивоградба што никнала на нивната земја и покрај тоа што има извршно решение, Нова Македонија, 17, 09, 2008

Нема ништо паметно да се додаде (можеби дека музичето е добро :), освен да ги приложиме самите клипови кои не се достапни на сајтот на Нова Македонија, не знам зошто 🙂

Дополнение 19,09,08:

По постирањето, т.е. линкувањето, на горната информација, откриена и објавена од „Нова Македонија“, (нивните новинари се заслужни за иницијалното откривање на оваа информација и за постоењето на овие снимки) се разви опсежна дискусија, примивме неколку материјали и пораки на истата или слична тема, па со Дарко решивме да ја координираме работава малку, се разбира се во интерес на читателите, блогерите, граѓаните генррално, како и прегледноста на дискусијата.

-сите работи кои сакате да ги приложите во оваа дискусија, аргументи, слики, и слично, ве молиме да ги забележите на следниов линк http://aferacentar.wikispaces.com/“. Се работи за вики страница, која може да ја надополнувате со едноставна (2 клика) регистрација. Таму ги пренесовме досегашните коментари и материјали на оваа тема.

-алтернативно може да земете учество во богатата дискусија на Кајмак-от, вусшност темата таму е и побогато дебатирана.

Ние сакавме да ја нагласиме важноста на новите медиуми кои во вакви и слични потреби навистина можат да му се најдат на граѓанинот и ја охрабруваме дискусијата на таа тема директно овде. За природата на самиот случај, деталите на оваа афера, може да учествувате на спомнатите места, и останати се разбира, со надеж дека самата дискусија и аргументација на учесниците, ќе придонесе сите оштетени и засегнати да ја најдат правдата, а законот да се спроведе како што е наумено.