Posts tagged ??????? ???????

Кој сее пропаганда ќе жнее бунт

Сега во стилот на некои наши доајени на шега да кажам (подвлекувам, не е сериозно ова во наводнициве 🙂 „кога ние тука зборувавме за штетните ефекти на изнасилените комуникациски ангажмани во форма на кампањи со сомнителен ефект и остварливост многумина не обрнуваа внимание“. И јас и Дарко напишавме неколку комуникациско-ориентирани постови на тема кампањи Made-in-MK, и искрено кажано, не чувствувавме дека има нешто ново или повеќе од тоа да се додаде. Матрицата остана иста, и хитчињата исто така. Еве ги овие неколку наши „осврти“:

Влада INC.

Една година ПР.

И повторно за Владата и нејзините кампањи.

Толку имавме да кажеме од некоја конструктивно-критичка позиција. „Фала на пажњи, пријатно“.

Она што пак моментно се случува во македонските медиуми е една спротивна крајност, со исто така лоши последици, т.е. тотален наплив и ентропија на критички текстови за владиниот ПР, до тој степен што новинарите станаа опседнати со тоа да ја ничкосаат оваа политички изгенерираана медиумска реалност, водени од максимата „клин се клином“ и подржани од некои европски институции (на пример Европскиот парламент).  Еве само дел од поскорешните:

Јас не сум

Молитвата на античките копачи

Што сѐ не знаеме за Македонија?

Власта е сила, власта е моќ

Владини кампањи, агресивен или позитивен напад на сите сетила

и.т.н……..

Ако се гледа некоја генеологија на оваа префорсирана анти-пропаганда, може да се каже дека социјалните медиуми одиграа голема улога во раните фази на јавната дебата и отпорот на оваа тема. Бидејќи инерцијата на самото новинарство е од тој тип што кога ќе тргне нешто, тешко се сопира, па сега ние критичарите и јавноста сме затрупани со контра-текстови и материјали кои исто така се изнасилени и во претерана форма. Се разбира реакциите се потребни, но толкавата фиксираност само дополнително ја влошува стабилноста и функционалноста на комуникацискиот систем.

Негативните ефекти се очигледни, виртуелизација на јавната комуникациска сфера од типот на дебатите за НЛО, додека самата реалност продолжува да си тече, а ние остануваме во расчекор со неа, се разбира на своја сметка.

Лекциите од оваа пропагандна епизода се секако крајно едноставни и дидактички на ниво на „општествена градинка“, па сума сумарум повеќе од јасни се последиците од ваквите  пропаганди војни: поделба во јавноста во период кога на општеството му треба сосема спротивното, системски легално корумпирање на медиуми, како и застој во развојот на медиумите и нивно приближување до европските.

Никој не обрна внимание дека во духот на времето во кое живееме, никој, ама никој (генерациски под 50г) не трпи медиумско подучување и некаква добронамерна дидактика,. Денес гледачот и читателот е од сосема поинаков сој, тој ги бара содржините и рефлексно ги одбива оние кои го бркаат како спрејот бубачките, тој сака да има контрола над медиумските содржини, да бира што и колку, кога, да ги разложува, коментира, проследува до своите пријатели, и да си го менаџира сам своето медиумско искуство.

Тоа е реалноста во своја едноставна и непосредна форма, сето друго е некаков пасатизам со какви и да е мотивации.

Блогови на наши медиуми јок, рано е

За многу работи може да се каже дека прилично заостануваме во светов и светските трендови, а главни причини за тоа регуларно се наведува како мантра: „се нема пари“. Е сега не ми е јасно ако тоа е најголемата, а по многумина и единствената причина за нашата ретроградност (инаку ние сме една велелепна надарена и неповторлива нација и земја за мерак), тогаш зошто заостануваме во работите за кои не треба пари или треба ептен малку пари?!?

Класичен пример, блог секции на нашите медиуми. МТВ остана еден единствен пример (на мене познат, се надевам грешам), кој стартуваше блог постови на својот сајт, кој го пополнуваа нивните новинари, и толку. Сега како што сајтот на М(Р)ТВ е претежно недостапен, испаѓа дека блогерите на онлајн медиумите кај нас ги нема. Да има колумни, но тие не се споредуваат со блогови, за тоа не се прави муабет.

Само што го прелистував сајтот на РТС и нивната блог-секција, (која патем кажано им е најинтересната секција, оти сотанатото се или агенциски или селебрити информации, кои се достапни на уште друг мал милион места)  и си помислив, еден јавен сервис кој се сметаше за најутепан (па и физички од бомбардирањето 1999) се оправи и влезе во колосек со останатите трендови и стандарди, додека нашиве медиуми не знам што чекаат? Сорос да им дава пари за проекти за блогови на сајтови or smth?

traktor.jpg

Едно знам кога еден медиум ќе го воведе ова, сите други ќе потрчаат истото да го ископираат, не за друго ами зашто „комшијата“ имал блог секција. Како што е тоа моментно случај со сателитските канали.