Posts tagged #МаратонТранспаренти

@banekoma за #МаратонТранспаренти на #smdaymk

Го најавивме како омилениот дизајнер на сите твитерџии кој е неизоставен дел од акциите организирани на нет и офлајн, а неговата презентацијата беше оценета како најдобра од многу присутни.

Continue reading

Раскажи приказна – Gary Vaynerchuk

Gary е еден од оние кои можам да ги слушам по 100 пати секој ден, како ми го раскажуваат истото и пак да го премотам назад уште еднаш и уште еднаш и уште еднаш. И видеово подолу во постов го преслушав 4 и пол пати од вчера до денес и негде на пола од петтиот пат решив дека мора да го ставам во пост.
Има толку силни поенти, онакви кои ќе ги слушнеш ќе си помислиш „е добро де го знаев ова, ништо ново не кажа“ а после ти се врти во глава непрестајно секоја реченица која ја потенцира во неговото излагање. Gary е еден од оние кои има моќ да ти каже колку е глупаво и безвредно тоа што го работиш и тоа да те испирира да направиш нешто многу помоќно, наместо да те навреди! Толку трезвено анализира што точно се случува на пазарот и колку во пракса не се спроведува теоријата и обратно!

Во видеото потенцира колку е важна приказната на брендот, на кампањата и на секоја микро активност. И ќе извлечам само пар поенти кои треба да ги имате во глава и кои јас треба да ги имам во глава, а останатото ќе ве оставам да го преслушате.

  • Што и да работите во животот, секогаш вашата главна работа е да ја раскажете вашата приказна! Ние сме луѓе и треба да се однесуваме на човечки начин, а приказната е онаа кое го буди човечкото во нас.
  • Времето ни е најважниот фактор и сакаме другите луѓе да го почитуваат како што и ние треба да го почитуваме нивното, затоа добрата приказна која не го окупира и троши залудно туѓото време е најважна!
  • Денес, скоро сите луѓе, бизниси, организации ја раскажуваат својата приказна како што требало да ја раскажуваат во 2007 а не во 2014 година. Последните 70 години живеевме во време на филмови и документарци чии приказните не тераа да размислуваме длабоко, а денес живееме во време на ударни и вонредни вести, па треба и нашата приказна да ја адаптираме на новото време.
  • Квалитетното раскажување на приказна секогаш победува.

Кога се ова ќе го ставите во рамките на нашава професија, посветете особено внимание на она што се зборува по 8мата минута во видеото! И да, сите компании и агенции го знаат тоа, но колку се применува?

А мене ова ми е најомилениот дел од целото видео:
„Marketers ruined everything!!! As something new comes out, we are trying to figure it out and we ruin the old one!“