Posts tagged mccann erickson Beograd

Како се прави вирална кампања (на балкански терен)

Вчера следев во живо како најновата кампања на „Југословенско драмско позориште“ се шири како зараза по Facebook, за само неколку минути. Кампањата е врв сама по себе, и мислам дека заслужува уште поголема видливост и внимание од она што до сега го постигна. Кој не ја погледнал, одма да ги изгледа сите видеа.

 

Прво ја видов кај нашиот пријател Иван Чошиќ на Facebook, набрзо скоро сите пријатели кои ги имам од Србија, па и Црна Гора и Босна и Херцеговина ја имаа споделено кампањата.

Ivan Cosic - jdp

Кај Исток Павловиќ уште посилен ефект.

Istok Pavlovic

Најсвежа наша вирална кампања беше тизерот на ОНЕ оператор за новата понуда „Распеани од добра понуда“. Иако сосема друго сценарио и чекори, сепак тизерот беше бум, пуштен во вистински момент кога на пазарот беа актуелни некои жешки теми за пензионерите и ЈСП. Овој тизер ги поттикна луѓето емотивно да реагираат и да не бидат свесни до последен момент дека се работи за кампања!

Нема да ги анализирам продукциските способности и сценариото на кампањата за  „Југословенско драмско позориште“, но мора да се задржам на идејата и начинот на реализација. Кога една компанија/агенција креира кампања, во последно време омилена желба им е да стане вирална. Ако си агенциски човек не може да не си го добил ова барање од бренд „Ама кампањава да биде вирална“. Е па седнете, изгледајте ги сите видеа проследете како се ширеа на Facebook, и учете како се прави вирална кампања. Неколку поенти тука мора да истакнат и да станат јасни и за брендовите и за агенциите:

  1. Не секоја кампања може да стане вирална!!!
  2. За да стане вирална кампањата треба да се има оваа цел на ум уште на самиот зачеток и првично планирање на истата!
  3. Кампањата мора да има оригинална и автентична содржина и да ги искористи актуелните случувања, трендови и емотивна состојба на мнозинствотот на пазарот за да стане вирална!
  4. Кампањата мора да има поддршка од онлајн заедницата (содржината да поттикне дел од „влијателните“ корисници да ја споделат први, брендот/агенцијата да им даде екслузива за споделување на кампањата па ако треба и да им плати)
  5. Не секој корисник може да поттикне кампањата да се шири, да стане вирална (и највлијателниот во моментот ако искрено не верува во вредноста на кампањата и не се соживее со содржината нема да поттикне виралност на истата и за сите пари на светот)

Претпоставувам дека дел од луѓето кои ја споделија први имале дојава/договор за споделување на кампањата иако немам (се уште) потврдена информација. Ако претпоставката ми се покаже за неточна, ќе бидам пресреќна. Но и да е точна, секоја чест McCann Erickson Beograd, генијална идеја и реализација. Веќе почна и на нашиот пазар да се шири и да добива пофалби.

Поубавата страна на Твитер

Нема да пишувам каков бил Твитер порано, колку бил добар и поубав и поинформативен и колку подобро го користеле старите генерации. Иако се согласувам во голема мерка со тоа и ја чувтвувам истата носталгија понекогаш како онаа опишана во постот на @ribaro, но како што и сама кажав новите генерации се се побројни и си имаат свој начин на користење на Твитер.

И нема да зборувам за разликите помеѓу прва, втора, трета итн. Твитер генерација, зошто ми е тотално нонсенс и неблагодарно да плукаш по нечиј начин на функционарање правејќи го твојот подобар. Твитер многу се измени од времето кога ние, околу 50тина луѓе ја пронајдовме мрежата и бевме жедни за нешто ново. Ние го користевме на свој начин, по нас дојдоа уште 100тина други кои донесоа друга свежина и други насоки, по нив дојдоа уште десетици други кои си донесоа свој начин на употреба. И без разлика дали Твитер се користи на овој или на оној начин едно нешто остана константно: Твитерџиите се жедни и секогаш подготвени да помогнат некому.  Кога го пишав насловот на постот, мислев токму на ова.

Низ времето видовме многу акции, кои сите одлично ги знаетe и секогаш ќе се споменуваат: #протестирам, #елкамк, #топлина, #солидарност итн, итн… Овие денови актуелна е #крводарители.

Втора крводарителска акција на Твитер заедницата

Утрово ги слушав на радио и ми се бендиса муабетот за минатогодишната акција за дарување крв каде се појавиле 102 крводарители, од кој 75 биле прифатени. Според лична проценка на @IceManAndov (еден од организаторите), минимум 50 од овие луѓе биле Твитерџии. И освен што ова навистина е за восхитување, јас ќе ја анализирам овогодинешната акција од друга страна: колку е клучен Твитер за организирање на една ваква акција. Секако не го запоставувам и Фејсбук бидејќи како што @ivogievski рече: На Твитер информацијата побрзо се шири, на Фејсбук подолго трае. И вистина се согласувам со муабетот.  Деновиве сме сведоци дека ги има и по ТВ, радио, печатени медиуми, но акцијата тргна од Твитер, се шири на Твитер и од тука се пренесува и по други канали. Малку да го изразиме тоа во бројки. Организаторите на акцијата направија посебен Твитер профил @krvodariteli

@krvodariteli

До сега има само 293 следбеници, но според time.mk досегнал до 30959 корисници кои time.mk ги следи во својата база. Според бесплатната алатка за статистики tweetreach последните 50 твита од последните 17 часа поврзани со #крводарители даваат уште поимпресивни бројки.

#Крводарители  TweetReach

Секако тука голема улога си има и „популарноста“ на Твитерџиите кои се организатори на настанот @ivogievski, @IceManAndov и @IrenaMila и придонесуваат за поголем досег на кампањата.

Исто не е за потценување и Фејсбук, со кој преку креирање на настан акцијата во моментов стигнала до повеќе од 7000 луѓе кои се директно поканети. Од нив 278 веќе кликнале Join што значи сите нивни пријатели ја добиле оваа информација на нивниот ѕид. Ако го земеме предвид фактот дека просечниот македонски корисник на Фејсбук има помеѓу 200 и 300 пријатели, значи настанот достигнал до најмалку 55600 корисници. Ако ги земеме предвид и другите објави во електронските медиуми овој број ќе стане уште поголем.

И ако само 1% од оние до кои досегнала акцијата се појават и даруваат крв, за мене е повеќе од успешна. Но за тоа, потоа ќе дискутираме. Сега може само да препорачаме да ја поддржите акцијата и секој кој се чувствува подготвен да дарува крв. Особено се поттикнати оние со негативен Rh-фактор.

1911899_10152100974162054_817884673_n

А сите заедно може да помогнеме оваа акција да досегне до уште повеќе луѓе, едноставно со споделување преку нашите профили на Интернет.