Posts tagged Michael

Прв филм со онлајн премиера

Мајкл Мур отсекогаш важел за неконвенционално типче, па со овој свој најнов потег само ја потврдува  таа своја одлика. Имено, неговиот најнов проект (кажано со турбо фолк речник) „Slacker Uprising“ ќе биде првиот филм кој ќе имас своја премиера првин онлајн, а потоа ќе бидедистрибуиран низ останатите медиумски канали.

On Sept. 23, the controversial filmmaker will release his new documentary, “Slacker Uprising,” exclusively online as a free download for three weeks at slackeruprising.com. The unique release is believed to be the first time a major motion picture has made its debut online before receiving any theatrical distribution, DVD release or TV airing.

The documentary was filmed during Mr. Moore’s 62-city tour of swing states in the weeks prior to the 2004 presidential election, and features appearances from Roseanne Barr, Eddie Vedder, Joan Baez, R.E.M. and Viggo Mortensen, among others. A DVD version of “Slacker Uprising” will be available to order on the film’s official site starting Sep. 23 before a packaged version is available in retail stores and through Amazon and Netflix on Oct. 7.

Што да се додаде, освен, бравос 🙂

Ќе биде интересно да се видат статистиките и спецификите врзани за гледаноста и ефектот при ваква „алтернативна“ дистрибуција.

Олимпијадата како културен натпревар помеѓу народите

Држејќи се до светлото дело на Делчев заакавме по киберсферата на тема Олимпијада и засведочивме воа, т.е. како се одвиваат културните натпревари на маргините на спортските:0014_ignorance_apathy.gif

Red iza mene na odbojci sela je Amerikanka, a sa malim zakašnjenjem na slobodno sedište do nje uglavila se i njena drugarica. “Who’s playing, Brazil against Siberia or Serbia (Ko igra, Brazil protiv Sibira ili protiv Srbije)?”, pita ova druga prvu.

Nisam mogao da se suzdržim, toliko neznanje ume da boli. Izbrojao sam brzo u sebi do tri da ne eksplodiram, pa se okrenuo i ljubazno, najljubaznije što sam mogao u tom trenutku, uleteo kontrapitanjem:

“Nije valjda da ne znaš gde je Srbija?”

Расплетот и наравоучениоето на изворот на оваа репортажа 🙂

Медиумски војни: епизода Осетија

По наглата ескалација на вооружените судири во јужна Осетија (или по нашки ј. Почувствуваја 🙂 се интензивираше медиумската војна. Распоредот на силите е прилично лесен за антиципација, западните медиуми на страна на Грузија, руските медиуми на страна на отцепената непризнаена област. На глобална сцена овој пат Русите имаат свој адут, па сега медиумската (прикриена) војна ја водат CNN, FoxNews, BBC, Sky News, наспроти Russia Today, и делумно CCTV9 од Кина. Овој конфликт е интересен за анализа од медиумска гледна точка затоа што е релативно дистанциран од нашите локални околности и послесно е неутрално да ги следиме нештата.Како по некоја матрица се повторуваат оние феномени кои за жал ни се така добро познати, а кои можат да се сублимираат во неколку стратешки медиумски маневри и стратегии во водењето на медиумската и пропагандна војна:

  • манипулација со бројки – различните цифри, од бројот на убиени, ранети, раселени, ангажирани трупи, употребени авиони, урнати авиони и сл. е секако алфа и омега во азбуката на војувањето. Додека прогрузиските медиуми јавуваат за 7 ранети цивили, руските медиуми јавуваат за над 1000 убиени цивили од Осетија. Каде е тука вистината? Веројатно некаде помеѓу.
  • интензификација и аугментација на реториката– во вакви ситуации вообичаено веднаш се употребува тешката реторичка артилерија: осетиско-руките претставници обвинуваат за геноцид, етничко чистење, додека грузијците обвинуваат за агресија, непредизвикан напад и сл.
  • дехуманизација на противникот: противникот се обесчовечува, наспроти емпатијата кон својата страна-слики на жени и деца во скривници (=емпатија), наспроти слики на тенкови, авиони и блесоци од гранати и ракетни проектили.
  • еуфемизација на сопствените воени постапки – она што е за едната страна „агресија“ за другата е „засилување на мировните сили“, она што е напад врз цивили за другиот е „преземање контрола“, и.т.н.

capture.JPG

  • таксонимија или селекција на податоците: тоа што влегува во прилог на уредувачката перцепција се приоретизира, повторува и нагласува, она што не влегува во таа дешифрирачка рамка се игнорира.
  • сеење на страв и паника: ова оди рака под рака со точка 2 и е во тесна врска со точка 3. Се наведуваат гласини, се навестува нешто што веројатно нема да се случи, и слично.
  • денационализација на денешните војни: интересно во овој најсвеж конфликт е како е самиот феномен на војување денационализиран или убер-национализиран, односно е сосема надминат: кога ќе ги видите водителите Британци на Russia Today како со жар ја претставуваат руско-осетиската страна, или пак Ралица Василева за американскиот поглед на нештата, ви станува јасно колку е националниот момент надминат во денешните војни.

svgoegria-200x0.jpg

Во време на војна медиумите се вклучени во мобилизацијата