Posts tagged Obama

Кога selfie-то ќе добие поинаква вредност

Ellen DeGeneres направи selfie кое ќе влезе во историјата. Го твитна, и направи историја за Твитер, за Оскари и секако за целата филозoфија на selfie-то како такво.

Овој твит веќе секаде прочитавте дека е најретвитаниот. За само пар минути освои 100000 ретвити, го сруши рекордот на Обама и Твитер падна (нормално, како и при секоја ваква гооооолема активност).

Ако анализираме, немаше што да се изгуби тука:

1. Имаш трендинг настан
2. Имаш топ селебритис на сликата
3. Имаш супер паметен хумор во самиот твит

Твитот е предодреден да биде вирален. И стана највиралниот во историјата.

Е сега има и една друга страна која мора да се спомене тука. Не толку скриената порака зад оваа планирана активност е дека сликата е направена со Samsung Galaxy Note 3. Oва би требало да е историски момент и за Samsung ако не излезеше веста дека Ellen на сцена користи Samsung, а зад сцена iPhone.

Ellen.Oscars.2014.iPhone

Тука се прашувам до каде оди лојалноста кон одреден бренд. Присуството на Samsung на оскарите беше over the top, и повторно не успеа да ја земе сета слава за себе. Дури станува „предмет на исмевање“ од страна на Apple Insider кој се врати наназад да ги анализира и другите настани каде Samsung e спонзор и каде им се случила токму истата идентична работа со Franz Beckenbauer, или и кога John Legere го направи истото, или кога David Ferrer твитна колку многу го сака Samsung Galaxy S4, погодувате нели, од неговиот iPhone. Или најсвежо пред Оскари, кога Samsung побара од олимпијците да го покријат логото на своите iPhone телефони.

Колку се овие моменти планирани, намерни, наместени или едноставно спонтани? Колку ваквите моменти имаат врзани последици, позитивни или негативни, за брендот, за актерите во самиот настан, за учеството на еден бренд во вакви настани во иднина? Колку ваквите моменти ги менуваат стратегиите, одлуките, и пред се претпазливоста и свесноста на брендовите за ваквите моменти? Баш сакам да видам една добра издржана дискусија на темава.

На крајот да останам во духот со Оскарите нели, и она што мене професионално (а и лично) ме интересира повеќе од тоа кој бил номиниран и добил Оскар, Твитер извади статистика и најдобри моменти од тоа како поминаа #Oscars на Twitter и како помина Twitter со #Oscars, секако со фокус на Ellen. Сите детали на https://blog.twitter.com/2014/looking-back-at-the-2014-oscars-on-twitter

 

Кибер безбедноста и „Weapons of mass disruption“

Американскиот Претседател Обама уште еднаш ja потврди високата свест за информациско-комуникациските технологии и нивното значење во нашите животи. Тој ја обзнани новата национална стратегија која „ќе ја третира дигиталната инфраструктура на САД како стратешки национален интерес“.

Obama announced the creation of a cyber security office in the White House, and said he would personally appoint a “cyber tsar”. Both US government and military bodies have reported repeated interference from hackers in recent years…Acts of terror today, he said, could come “not only from a few extremists in suicide vests, but from a few key strokes of a computer – a weapon of mass disruption…Mr Obama said that protecting America’s digital infrastructure, the networks and computers everyone depended on every day, would be “a national security priority”…In 2007 alone the Pentagon reported nearly 44,000 incidents of what it called malicious cyber activity carried out by foreign militaries, intelligence agencies and individual hackers..He pointed out that according to one survey, cyber crime cost Americans more than $8bn over the last two years. Worldwide, it was estimated that cyber criminals stole intellectual property from businesses worth up to $1 trillion.”

Деталите од промовирањето на оваа нова национална стратегија за кибер-безбедност се достпани на следниот линк “Remarks by US President Obama on securing the nation’s Cyber’s Infrastructure“.

Koj e потпретседател? Види инбокс!

За тоа колку се важни новите медиуми во новата политичка сцена пишувано е многу, меѓу другото и на овој блог. Демократскиот претседателски кандидат Обама е особено приклонет кон ваков начин на комуникација, и со тоа само поцврсто и побрзо ги воспоставува новите стандарди на политичката комуникација на 21-от век. Впрочем видете каде се можете да го најдете Барака:

Facebook MySpace  Youtube Digg Flickr Twitter LinкedIn…

obama.JPG

Токму преку Тwitter беше лансирана последната вест од неговиот камп: името на неговиот кандидат за потпретседател ќе го означи преку имејл порака и СМС. За оваа ексклузива не ви треба Сител, ниту некој сличен, заинтересираните е потребно само да се регистрираат на неговиот сајт или на самиот Твитер, а за спомнатата информација ќе добијат електронска порака како и смс на мобилен.