Posts tagged pc

Како телевизијата ви ги уништи животите

На Чарли Брукер (Charlie Brooker) не му треба некоја особена најава, човекот веќе е своевиден бренд-за-себе, го сакале лично или не. Провокативноста, остриот јазик, проникнувачките аналогии и директниот пристап кон темите кои ги обработува, се негови препознатливи методи за „свестување“, но и едукација, на публиката. Во оваа 2011 започна неговиот нов проект под наслов „How TV Ruined Your Life“, сатирично-комична образовна серија, која употребува комбинација од скечеви и архивски снимки со цел, како вели авторот, „да се истражи јазот помеѓу телевизијата и реалноста“.

Бидејќи на темава ептен се чувствуваме погодени, грев би било да не ја споделиме на овој блог кој горе-долу има слични доблезни цели, т.е. подобро разбирање на денешните медиуми. Подолу, мојата омилена 3-та епизода од серијалот „Аспирација“:

Олимпијадата како културен натпревар помеѓу народите

Држејќи се до светлото дело на Делчев заакавме по киберсферата на тема Олимпијада и засведочивме воа, т.е. како се одвиваат културните натпревари на маргините на спортските:0014_ignorance_apathy.gif

Red iza mene na odbojci sela je Amerikanka, a sa malim zakašnjenjem na slobodno sedište do nje uglavila se i njena drugarica. “Who’s playing, Brazil against Siberia or Serbia (Ko igra, Brazil protiv Sibira ili protiv Srbije)?”, pita ova druga prvu.

Nisam mogao da se suzdržim, toliko neznanje ume da boli. Izbrojao sam brzo u sebi do tri da ne eksplodiram, pa se okrenuo i ljubazno, najljubaznije što sam mogao u tom trenutku, uleteo kontrapitanjem:

“Nije valjda da ne znaš gde je Srbija?”

Расплетот и наравоучениоето на изворот на оваа репортажа 🙂

Совршено прашање за анкета

Деновиев симнав неколку епизоди од Screenwipe и во првата најдов еден супер мал дел во кој има една супер прашање.

И бидејќи видов во еден коментар на (денес) жешкиот пост кој вели дека блоговите треба да се гласот на јавноста, а знам дека голем дел од читателите на блогов се блогери па еве го прашање и да видам како би одговорил секој од вас.

Какво е чувството да се биде дел од јавноста?

НАТО, НАТО, мое злато, тралалала

Во случај да не сте гледале ТВ вести последниве недели (месеци?), а би сакале да дознаете што сте пропуштиле, следи пригоден сумариум на содржините:

НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО,1e_nato.gif НАТО,…Северноатлансскиот пакт, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, Алијансата, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, Алијансата, Северноатланстскиот пакт, НАТО, членство во НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО, НАТО,, Алијансата, НАТО, НАТО, НАТО, влезот во НАТО, НАТО алијансата…

За жал немам прецизни статистики, а како ми изгледа ќе се заинатам, или јас или Дарко 🙂 за едно „семантичко облаче“ на темава. Па добро другари новинари, очекувавме да ја експлоатирате темата, ама ова веќе е премногу и за затапените сетила на индиферентниот локален ТВ гледач и читател. Ексик! Мислам дека и на малите пилиња на врапчињана им е јасно „ќе има покана, Грците ќе ја тегнат (колку што ќе можат х 10), за ратификација“ (во стилот имате покана за забава, ама слонот на врата не ве пушта). Коњец. Дајте прејдете на наоѓање вистински информации, важни и интерсни за гледачите.

Опседнатоста на новинарите со темата, која секако е слика-копија на феноменот на „Rolling News“ спомнати претходно на блогов, па наместо опседнатоста со холивудските ѕвезди или форсираните срцепарателни приказни, кај нас се пресликува, со стилско-локална модификација, нејзиното свето височество политиката.

И потоа некој нека ми каже дека форсирањето на толку сапуници во медиумите нема последици, кога ете овде „посапуничените“ новинари чувствуваат дека можат да ни шитнат едно 546 епизоди на сапуницата „Забранета љубов, влез во НАТО“ фичринг Antoniňo, Brankorio, Nicoliňo, Gabriella и злобната Dora.

Charlie Brooker’s Screenwipe

Чарли Брукер (Charlie Brooker) во неговото тв-шоу „Screenwipe“ е нешто што критички ориентираните конзумери на медиумските содржини едноставно мора да го видат. Извонредна комбинација на критика на медиумите, хумор -ем-сатира, и згора на тоа истражувачко новинарство 🙂 која на спонтан начин медиумски ја едуцира публиката. Темите кои ги третира се прилично бројни, и во сите нив успева да остави извонреден печат на критичар кој знае како најважните пораки да им ги испорача на гледачите во најсоодветна, најсодржајна а сепак забавна форма. Едно едноставно пребарување на Youtube на „ScreenWipe“ ќе ви понуди широк избор на третирани теми, а како за тизерче неколку позабележани следат подолу.