Posts tagged Ramkovski

Биди си BBC?

Во текот на минатата недела низ хрватските медиуми беа пласирани информации за наводната подготовка на нов закон за нивниот јавен телевизиски сервис, според кој рекламирањето би било забрането на ХТВ :

Već od iduće godine Hrvatska radiotelevizija trebala bi postati prava javna televizija na kojoj se više neće emitirati komercijalne reklame i oglasi. Cjelokupno oglasno tržište, na kojemu je lani potrošeno oko 960 milijuna kuna, prepustit će se komercijalnim TV kućama, dakle Novoj TV i RTL Televiziji. Budući da će HRT biti isključen s oglasnog tržišta, javna će se televizija financirati po tzv. finskom modelu: većim dijelom iz pretplate, a dijelom tako što će komercijalne televizije izdvajati određeni postotak zarade od marketinga i davati ga javnoj televiziji.

Бидејќи хрватските реформистички достигнувања и искуства, често се предмет на споредување со нашите, и тоа во повеќе сфери, човек не може а да не помисли колку е ваквиот (фински) модел на функционирање применлив за нашиот јавен сервис?

Неколку работи се повеќе од очигледни: фрагментацијата на пазарот на медиуми (која најчесто не дава некаква  побогата понуда, исклучок, фудбалски преноси, можеби?) кај нас е многу поголема. Во Хрватска, се работи за две големи приватни телевизии кои се во конкурентски однос, и чија реална кадровска и финансиска моќ нужно резултира во поголем програмски квалитет. И замислете и во таква состојба на нив малку им се и тие средства и таквата позиција, па се борат за повеќе?

Според  резултатите на истражувањето на Советот за радио-дифузија од 2007 за вкупните телевизиски трошоци за огласување, Хрватска имала „скор“ од 406 милиони евра, а Македонија пак 121 милиони евра. Кога првото ќе се подели на 3, а второво на 20-тина, се гледа дека реалната моќ на нашите телевизии е многу слаба, и системски преодредена.

Од друга страна, реалната рекламна моќ на МРТВ е мала (2% во 2007, сега е можеби и помал?), па евентуалниот дел од колачот кој би го презеле приватните телевизии веројатно би бил помал од потребниот комерцијален дел од давачките кои би биле побарани од нив, што го чини овој модел тешко прифатлив на нашиот медиумски пазар.

Постојат и многу други аспекти на проблемов освен овој, па ако ги цените за доволно важни на темава , повелете споделете ги во коментарите.


Кампањите се вртат, караванот поминува

Не знам дали се сеќавате на кампањата на јавниот сервис, Македонската радиотелевизија, за плаќање на радиодифузната такса? Ако не, еве потсетување, низ спотот во реализација на К-15 продукција:

Во пакет со потсетувањето и нулта-резултатите од оваа кампања, секако оди и поуката дека пред да почнете каква било кампања, треба убаво да го испитате теренот и да ги антиципирате можностите за ефектност на вашата кампања. Во спротивност, суровите закони на реалноста од вашите Самариќански медиумски потфати со текот на времето ќе направат гротексно сочинение.

Кампањата се дефинира како „серија од настани или медиумски пораки со цел да се оствари КОМУНИКАЦИЈА со публиката и да се стекне ПОДРШКА од таа публика“ (def. Darren G. Lilleker, 2008). Ако комуникацијата ти е исклучиво еднонасочна, имаш причини од старт да се сомневаш дека кампњата ќе предизвика посакувана промена, а ако од старт имаш реален сомнеж во добивањето потребна подршка, тогаш која е поентата на инвестирање во таква кампања?

Кај нас, социо-психолошки гледано, кампањите се засновани на теоријата дека „медиумите се еден од примарните начини за инкултурација“, односно приопштување на вредностите на културата и општествените норми во една заедница, но најчесто се заборава дека тоа главно важи само за детско-адолесцентни периоди, па кога ќе видиш наивни кампањи од ваков тип за целни групи родители, дедовци и бабички, си велиш, има ли некој кој поднесува одговорност за вакви медиумски ветерници?