Posts tagged ???????

Дали клучните зборови се знак за квалитет?

Веќе некое време наназад читам доста на тема оптимизација за пребарувачи. На страна техничкиот дел, кој и не ме интересира премногу, многу често наидувам на цели листи со совети за подобрување на содржината со цел подобро позиционирање кај пребарувачите.

И како расипана плоча во нив се повторува важноста на употребата на клучни зборови. Да се проверува редовно кои се актуелни, да се распоредат рамномерно низ текстот, да не ги имало премногу, да имало цели фрази и ред други совети. Секогаш кога читам вакви некои совети кои се насочени кон новинарски текстови низ глава ми се врти помислата: па добро бе за кого пишуваат новинарите?

Да, добро, знам дека на тој начин ќе стигнат до поголем број читатели, и дека тие зборови стануват актуелни благодарение на тоа што луѓето ги впишуваат во полето за пребарување, ама сепак малку достоинство и почит кон својата публика не е на одмет. Дали некој стигнал до податок дека читателот сака да му се повторуваат истите фрази 5 пати во текстот. Зар некаде во новинарските учебници вика дека треба текстот да биде напишан соодветно за да ги вклучи популарните клучни зборови за тој ден или таа недела?

Линијата е тенка, аргументи има и на една и на друга страна, ни јас не можам да се решам на која страна сум дефинитивно, но сепак кога станува збор за новинарски текстови, мислам дека тука квалитетот на содржината треба да е далеку пред сѐ останато. Мислам дека интернет новинарите треба да знаат како да го структурираат текстот да биде соодветен за читање на интернет (и да го направат побогат и ред други работи), а не да се концентрираат и да вежбаат употреба и повторување на клучни зборови.

Е сеа, зошто целиов мубает? Две локални причини, два примера кои можеби делуваат малку нелогично, ама јас си направив филм дека може да се протолкуваат и низ ова призма, односно, да се каже дека нашиве новинари почнале да пишуваат имајќи ги на ум политикиве за употреба на клучни зборови:

Пример 1: (Вест) Зе­ми ги па­ри­те, вра­ти ми го те­ле­фо­нот

Дани нашата славна пеачка ја ограбиле. И во сторијата имате еден куп клучни зборови кои на крај ја испуштаат логиката на приказната. Има Полиција, имате Facebook, има мобилен телефон и сл.

Зашеметени од крајно возбудливата приказна, полна со интересни моменти и клучни зборови, текстов (барем мене така ми се чини) останал да виси во воздух. Сакам и јас да ми го дознаат сите луѓе новиот број на мобилниот за само неколку саати. Сакам и јас да извадам картичка за еден ден 🙂 И сакам да знам на кое дрво чекала девојката.

Пример 2: (Вечер) Google, наскоро ке има превод и на македонски јазик.

Преку врски, исто како што станавме дел од PayPal сега ќе се внесе и нашиот јазик на Google Translate. Секако оваа информација се појави по еден подолг периодот кога на Интернет се направија разни инцијативи, петиции, групи и сл. со цел воведување на макдонскиот јазик во сервисите на Google. Клучни зборови има: Google, министер, јазик итн.

Но, во изјавата екс-министерот наведува:

…очекуваат до крајот на  септември годинава, македонскиот јазик да влезе  во речникот на Google…

што всушност не е ништо ново ниту вредно како информација зошто за да се случи ова треба да се понуди доволно паралелна содржина на македонски и на англиски јазик со која машините на Google ќе научат да преведуваат. Како што гледаш, центарот на веста е претпоставка која е искористена за да се фати актуелноста на клучниве зборови.

Defend the integrity of the Internet

Знам дека ова не може да му се прикаже на друг, дека само мене ми е сервирана рекламата вакава, ама сепак ова е навистина премногу.

Добро знам за Behavioral marketing, ама знам и дека во поразвиениве општества каде веќе има фирми кои добро напредуваат, се води голема дебата за, како што ја нарекуваат, оваа контраверзна практика.

Британците предничат во дискусиите. Дебатата таму е фокусирана околу искористување на податоците кои ги имаат/собираат интернет провајдерите за своите корисници.

U.K. Parliament Debates ISP-Based Behavioral Targeting

Во прдолжение некои извадоци идо дискусиите:

A handful of networking and privacy experts were offered the chance to express their views regarding behavioral advertising, but no representatives from the advertising, media, or ISP sectors were represented. The majority of the panelists took the opportunity to express concerns, focusing on legal and moral issues surrounding both privacy and data protection.

Introducing the subject, Sir Tim Berners-Lee, director of the World Wide Web Consortium, stated plainly that he was opposed to any ISP monitoring users for commercial purposes. “There should be no snooping on the Internet; it’s the equivalent of wire tapping, or opening a person’s mail,” he said. “I’m here today to defend the integrity of the Internet.”

This argument was furthered by fellow panelist Robert Topolski, a aoftware wngineer and U.S. Federal Communications Commission panel member. He argued that the cookie-based technologies used by firms such as Audience Science were within user control, and very different to what Phorm is proposing. “Bring me more relevant ads, but not at risk of everything I do online being monitored,” he said.

За крај, една молба. Ако ме видиш некаде на реклама пиши ми. За секој случај де, можеби оваа реклама и не била само за мене, може Facebook ја продале мојата слика.

Два нови ПР блогови

Се крчкаа подолго време, се мислеа, туфкаа пробуваа и на крај ете конечно се решија. Баш ми е ќеф што можам да пишам дека во последниов месец се појавија два нови локални блога пишувани од луѓе кои печалат леб работејќи на тема Односи со јавност.

Едниот блог е дел од новата блог мрежа ЦрнаОвца.мк и е во сопственост на БранкаВоглавно јавно.

Вториот е блогот Life is PR и повеќе фокус мава (барем на почеток) на корпоративните комуникации и одностите со јавноста од аспект на голема фирма. Авторот (немам официјална дозвола да го откријам идентитетот) веќе некое време работи како лице за контакт со надворешниот свет во неколку различни големи фирми кои и те како мораат да внимаваат и да планираат во какво светло ќе се покажат надвор од дома.

Теми и дискусии има отворено на двата, топла препорака за оние кои ги интересираат реклами, техники, и најважно од сѐ локални лични искуства.

Значи еве уште едаш ако стигна до тука а не кликна на ниту еден: Life is PR и Воглавно јавно

Препорака: блогот на Драгана

Ми се има случено неколку пати. И секој пат се радувам кога ќе се случи пак. Се радувам и им раскажувам на сите околу мене, без разлика дали ги интересира или не. Им раскажувам дека некоја личност која ја ценам оддала признание кон овој блог.

Прв пат беше со Минди МекАдамс кога правеше листа на интернсционални блогови, сега гледам со поновиот дизајн ја нема таа листа. Потоа се радував кога Хуан Антонио Гинер го стави комуниикации.нет на неогвиот Innovation in newspapers. Се почесто се радувам на позитивните коментарите од луѓето со кои за прв пат се среќавам, а пред некој ден се радував кога Dragana Djermanovic во својата листа на препораки го ставила и нашиот блог.

Драгана ја читам од првиот пост, благодарение на Драган. Пишува од аспект на ПР (односи со јавност) зошто тоа и го работи, но пишува со многу емоции и отвара интересни теми. Ја запознав, за жал, на кратко во Бор на BlogOpen а пред некој ден разбрав и дека учела Македонски јазик :).

Блогот на Драгана е препорака за читање и инспирација за сите кои се професионалци во одредена област а сакаат да започнат свој блог. Искрено, деновиве комуницирам со неколку такви личности од МК и континуирано една од првите препораки ми беше токму блогот на Драгана, случајно или не 🙂

Внимавај!!! реклами светкаат

Поголемиот дел од луѓето реагираат инстинктивно кога ќе им плесне блоц во лице. Нормално, реакцијата е замижување. Како би реагирал поголемиот дел од луѓето кога кон нив би биле насочени поголем број помали блицчиња?

Сакаш да дознаеш? Појди на сајтот на Нетпрес. Не го посетувам редовно овој сајт, освен кога некој ќе ми препорача линк, но ете денес слетав на нивната насловна страна, и морав брзо да рагирам бидејќи зениците ми се збунија. Да бев дел од некое истражување за јузабилите (или како и да се вика на макеоднски) ќе ја збунев машината што го прати погледот, гарант.

Колку за споредба, вака изгледаше (денес) првиот екран на сајтот.

На следнава слика пожолтени се деловите кои не се статични, што значи нивната содржина се движи во различни насоки: хоризонтално, вертикално и некои дрги слободни акробации.

Побарав поткрема на моево мрчење во истражувањата кои се спроведувани на овие теми. Прво, се разбира, кај гуруто Јакоб Нилсен. Таму има една цеа секција (како дел од поголемо истражување) посветена на рекламите каде ги споредува резултатите од две истражувања направени во разлика од десетина години. Секако покрај општо познатиот факт дека најчесто рекалмите се невидливи, еве што друго тие забележале, прво за позитивните работи:

Most of our eyetracking findings on Web advertising present no ethical dilemmas. For example, we know that there are 3 design elements that are most effective at attracting eyeballs:

 • Plain text
 • Faces
 • Cleavage and other “private” body parts

In addition to the three main design elements that occasionally attract fixations in online ads, we discovered a fourth approach that breaks one of publishing’s main ethical principles by making the ad look like content:

 • The more an ad looks like a native site component, the more users will look at it.
 • Not only should the ad look like the site’s other design elements, it should appear to be part of the specific page section in which it’s displayed.

Значи по оваа логика (The more an ad looks like a native site component, the more users will look at it) може да се претпостави дека сите реклами на Нетпрес се динамични, т.е. главниот топ банер (сопствена реклама) и неколки од главните содржини се движечки, па затоа и рекламите се исто така движечки.

Според истите овие истражувања еве ги најомразените техники кои се појавуваат кај рекламите:

 • Pops-up in front of your window
 • Loads slowly
 • Tries to trick you into clicking on it
 • Does not have a “Close” button
 • Covers what you are trying to see
 • Doesn’t say what it is for
 • Moves content around
 • Occupies most of the page
 • Blinks on and off
 • Floats across the screen
 • Automatically plays sound

За да не биде се гледано само низ призма на едно истражување, ги разгледав и резултатите и од последното Eyetracking III истражување на Poynter кои се малку понеутрални и го заклучуваат следново:

Static ads vs. animated ads revealed mix results.
…best performance of static vs. animated ads varied by ad type. Static ads got a higher number of average fixations for most ad types, but not for “skyscraper” ads. Static ads were seen by more test subjects for most ad types, but animated ads inset in article text reversed that trend; animated in-text ads were seen by four times as many people as static ads in that position. Observations on Advertising

Еве како за утеха, ги преброив и само рекламите на целата почетна страна на Нетпрес, значи без содржината и заклучив дека од сите (17) реклами (пофалба за нетпрес) само две (2) се комплетно статични.

И сега треба некаков заклучок да пишам а? Епа… не знам, шо знам…. и онака не идев и не го сакав сајтот на Нетпрес заради тоа што нема RSS feed и автоматски прави освежување на краток временски период, сега дополнително ме одбиваат и трепкачките реклами.

Реклама во 30 секунди

Првин би сакал да им се заблагодарам на Горде, Тако и Дарко на фидбекот на претходниот пост на оваа тематика. Повеќето работи кои ги спомнаа се апсолутно валидни и секако ја збогатуваат дискусијата на оваа по мене важна тема. Не ги коментирав отпотем затоа што се согласувам дека рекламата ја чинат интерпретациите (ефектите), а не самата стратегија.

Друг начин да се пријде на рекламата е т.н. „1-2-3-4-5“ модел или „finger tip“-методот (пет чекори како пет прста на раката):

one-to-five.JPG

1) Кои техники се употребени за привлекување внимание: кое може да се одвива на ниво на (а) сетила (боја, движење, звук, музика, линии, форми и сл.), (б) емоции (директни асоцијации/метонимии со: природа, забава, секс, семејство и сл.), (в) мисли (игра со зборови, хумор, прашање, совет…).

2) Како те наведува да му веруваш на огласувачот: овде на сцена стапува свесноста за одреден бренд, минато искуство со производи од огласувачот или сродни производи или услуги и слично. Понатаму, инструменти во овој чекор можат да бидат: зборови кои даваат доверба, познати личности кои влеваат доверба, невербални средства (држење, мимика, гестикулација, и сл.), експерт, добродушна домакинка и т.н.

3) Какви стимулирачки/поттикнувачки техники употребува: во овој чекор се одредува која е целна група на самата реклама, потоа како рекламата и се приближува токму на таа или тие групи, кои се директните бенефити кои се акцентирани, кои желби ги поттикнува, дали е ориентирана кон прозводот или корисникот, кои потреби ги поттикнува или разоткрива.

4) Кои техники за наметнување неопходност и ургентност се употребени: овој чекор не се употрбеува секогаш. Најчесто се тоа лексеми во императив (побрзајте, не чекај, што се мислиш…), слики и невербални средства (часовник кој отчукува), и сл.

5) Кои техники се употребени за затворање на рекламата и наведување на ре-акција (response seeking): тоа можат да бидат вербални средства (купи, земи, дојди, повикај го бројот, повелете), визуелни средства (слика на човек кој брза, го користи производот, услугата, корисник кој ужива, или се смее во тек или по користење на производот или услугата и сл.). И овој чекор не е секогаш задолжителен, но ако отуствува директен поттик за реакција, самата реклама функцијата на поттикнување ја врши или преку долготрајно повторување на рекламата или преку постаппно градење на имиџ спонтано ве анведува „на своја воденица“.

Тоа беше досадниот дел, како би се применил методот?

А).

t-mobile-roaming.jpg

1) Употребени се: дречливи бои кои привлекуваат внимание, разголени тела (две женски, едно машко), пријатни лексеми (СУПЕР, НАЈ-), интерпункциски средства (!, ?), атрактивен топос (плажа)…

2) Оваа реклама ја игра картата на брендот како метод за влевање доверба, како и со невербалните средства на ликовите од рекламата (опуштеност, насмевки).

3) Примарна целна група на оваа реклама се тинејџери и помлади корисници навлезени во сексуалниот развој. Другите групи можат да реагираат на рекламата позитивно или негативно, но тие се секундарни групи во однос на неа. Рекламата и се приближува на целната група преку пласирање на пријатни визуелни слики (тело, насмевка, пожелност), евокација на емоции од типот: посакуваност, самодоверба, привлечност, сексапилност, уживање… Рекламата е ориентирана кон корисникот и неговата состојба во контекст со услугата. Рекламата игра и на следните базични потреби: здравје (смеа), секс (тела) екомонија (заштеда, ефтино), социјални потреби од типот припадност, популарност, посакуваност, успех.

4) Во рекламата нема директен инструмент за ургирање кон купувањето, но меко и индиректно е поврзан со летниот период како дел од годината кога во најголема мера се користи роамингот, заради летните одмори. Контекстуално и композитно, сцената (плажа) функционира како средство за наметнување и ургирање за купување на услугата.

5). Единствен директен поттикнувач за акција е императивната форма на глаголот „раскажи“ како наведувач на акцијаи купување на услугата. Во целина рекламата е мека во смисла на наметнување, т.е. не им „се фрла во фаца“ на антиципираните корисници бидејќи ова примарна возрасна група, „не сака да и се кажува што да прави“. Од друга страна изградениот бренд смета на тоа дека новата услуга по пат на веќе здобиената доверба, спонтано ќе се практицира.

Б.

Сосема на место беа забелешките во коментарите на претходниот пост, дека има разлика кога станува збор за комерцијална и некомерцијална реклама, кампања , и.т.н., па затоа и еден блиц-тест на овој метод врз таква реклама:

kirilica.jpg 1) за привлекување внимание се користат „весели“ бои, креативни и пријатни форми, силни лексеми (ПОСТОЈАМ), интерпункција (!), метонимија (игра со зборови врз основа на познатото Мислам значи постојам на Рене Декарт.

2). Во директна смисла трагите од овој чекор се пројавуваат бегло, но контекстуално се надополнуваат: конзументот на рекламата 🙂 порано или подоцна ќе разбере (зависно од кој медиум ја проследува рекламата) дека зад рекламата стои Владата, што е аргумент во прилог на градење доверба (институционална поткрепеност на една порака). Потем, авторитетот на Влатко Стефановски кој стои зад музичката тема на кампањата исто ја поткрепува довербата. Секундарни контрибутори на довербата се традицијата, религијата,и сл.

3). Целна група се граѓани во рамки на една заедница (Р. Македонија). Сепак, општата целна група конотациски се раслојува на примарна (етнички македонска целна група) и секундарна (граѓани на државата во целина). Вредности и потреби кои се актуелизираат се: заедница, постоење, гордост, вера, припадност, континуитет, одбрана, традиција, и.т.н.

4) Ургентноста се индицира прекусилната лексема „постојам“ (ако неправам како што е наведено се доведува во прашање моето постоење). Контекстуални средства се политичко-општествениот контекст (спор со Грција, политички препирки, тензии во регионот, спор со СПЦ, и.т.н.).

5) Нема директен response seeker, но не значи дека целосно отсуствува. Начинот на поттикнување кон реакција е посуптилен: самата реченица е условна зависно сложена реченица иако е употребен атипичен сврзник (додека), па со Чомсистичко трансформациски методи на синонимна основа (кога пишувам..постојам, ако пишувам…постојам = дпдека пишувам…постојам), се открива дека со реторички метод на АКО-ТОГАШ, оној кој станува свесен за значењето на рекламата соодветно ќе реагира (КИРИЛИЦА=ПОСТОЕЊЕ > ќе користам само крилица)

Балканските блогови на Pods and Blogs на BBC 5 радио

Pods and blogs is an hour of radio dedicated to covering the news as it’s seen by bloggers, podcasters and the citizen media. It’s our attempt to report the news members of the public are creating, discussing and sharing across the world thanks to the internet. (source)

Во последанта епизода, од 26. мај, последниот прилог е посветен на балканската блог сцена. Се разбира благодарение на Robin Hamman кој направи неколку интервјуа за време на Glocal 2.0

Pods: Futurology, Nomnomnom and Blogs in the Balkans, 26 May 08
Travel to dangerous places, a futurologist compares 1998 and 2008, Nomnomnom and blogs in the Balkans (source)

Сега за сега mp3 од епизодата има на сајтот на BBC, но наскоро ќе ставам уште еден линк затоа што мислам дека таму се достапни една недела: Pods: Futurology, Nomnomnom and Blogs in the Balkans (mp3 12MB)

Во прилогот покрај мене, нели 😉 учествуваат и Драган Варагич (Србија), Ведран Обучина (Хрватска) и Зоран Ричлиев (Македонија).

Glocal 2.0 Програма

Конечно, ја затвориме програмата за претстојната конференција посветена на блоговите, блогирањето, блог заедниците и останатите social media теми.
Преземете ја финалната програма како пдф и испланирајте го вашето учество.

Continue reading