Posts tagged rss

Предлог решение за регистрација на .mk домени

Да не беа кампањиве на МТВ на телевизоров лево од мене ќе помислев дека сме 1996 или 1997 година. Сеад е крив, ми прати линк, продолжение од анализата во Дневник на тема: домени, интернет, google, чаир и сл.

Скапи измами со евтини интернет-адреси (Дневник 20.07.2009)

Во „МАРНет“ не вршиме проверка при регистрацијата на домените дали со тоа се врши прекршување на некакво заштитено име или трговска марка. Ова е од причини што регистрацијата мора да се врши релативно брзо, а Заводот за индустриска сопственост, кој, иако има релевантни информации, не може да одговори во реално време.

Имам предлог решение за надминување на оваа опасност која демнее над нашиот интернет простор.

  • Да се воведе 055 или сл. линија за закажување на регистрацја на домен.
  • Да се воведе плаќање на таксени марки во вредност од 110 денари за секоја регистрација или промена во регистарот
  • Наместо само еднаш, да се бара уверение од Централен Регистар на секоја нова регистрација од иста фирма
  • Да се бара бизнис план и среднорочна стратегија за употреба на соодветната интернет адреса која се регистира
  • Да се одобрува барањето во рок од 10 работни дена

Со вакво третирање на темиве, ништо чудно и последициве да бидат токму овие.

Весела интернет маркетинг математика

Од одма да си кажам, за математика не ме бива баш, па затоа ако сум ја утнал работава барам да ми простите. Вака оди мојава математика:

Според мерењата на Httpool една од најпосетуваните страници во МК во месец јуни е www.24fudbal.com.mk. Оваа страница во јуни имала 6.104.265 посети (не знам дали се уникатни или не), според истата статистика истата страница има дневно просечно 203.476 посети.

Еве што вели еден ред од ценовникот на 24fudbal.com.mk: Leaderboard (728х90) банер, закупен преку истата таа Httpool чини 0,35 ден по прикажување. И сега значи, ако заокружиме, дневно сајтов нека има 200.000 посети, равенката би изгледала вака:

200.000 х 0.35 = 70.000 ден на ден, што значи за една недела тоа би било скоро 8.000 евра.

Еден ред погоре доколку закупите банер директно кај сопствениците на сајтот цената за една недела е 150 евра.

Пред да го пишам постов направив reality check со неколку пријатели, и сите бевме зачудени ама резултатите се тие. Каде лежи зајакот, не знам, може ќе ме просветлиш, ако ја гледаш логиката или имаш некоја информација повеќе, остави коментар.

Интервју: Игор Трајковски, TIME.mk наполни една година

Помина една година, Тиме.мк се менуваше често, секогаш на подобро. Направивме интервју со креаторот на овој сервис Игор Трајковски и откриваме како тој ја виде првата година од неговото постоење

Continue reading

Mkd-rss – нов мк арегатор

Mkd-rss.com претставува нов сервис – агрегатор на вести и огласи од разни извори, поточно RSS канали, и сервис каде што тие вести можат да се коментираат. Го искористам текстот на ИТ.ком.мк како подлога за да си го пишам мојот коментарот.

Continue reading

Online Media 101

Релативно е тешко на човек кој не е добро упатен во новите интернет канали на комуникација да му објасниш брзо и едноставно како функционира овој свет. Затоа постојат убаво смислени видео клипови кои се создадени да ја олеснат оваа работа

Continue reading

19 минути – бесплатен дневен весник во Бугарија

Од почетокот на овој месец и бугарите, т.е. жителите на нивниот главен град Софија си го добија својот прв бесплатен дневен весник: 19 Минути (деветнадесет минути).

Continue reading

15 годишно момче поставува рекорди
во интернет заработка

Гостин блогер: Трагично е. Кога на некој човек ќе му спомнеш правење пари на интернет, сите викаат: Еј тоа ли bux.to, кликаш реклами, да бе сум го пробал тоа ништо посебно не е.
Две прашања: Има ли некој овде слушнато за INFORMATION MARKETING? Продавање дигитални продукти? Помош: Мулти билионска индустрија е.

Continue reading

RSS аgnostica

Пробувајќи да најдам одговор зошто некои наши веб-сајтови, портали, онлајн сервиси за информации и сличито не нудат РСС канали за следење на нивните содржини, наидов на некои повеќе изненадувачки отколку интересни одговори. Покрај обичајно-традиционалната инерција и мрза во однос на подобрување на квалитетот на услугите, еден од почестите одговори е „РСС-от им штети на рекламите“.

Ако се гледа стриктно формално и традиционалистички (низ искуството на ТВ и радио рекламата), оној кој ги следи содржините преку некој „агрегатор“ тоа и го прави, го чита текстот на „фидот“ и може да продолжи понатаму, но оној кој навистина има интерес за таа вест или информација сепак ќе кликне на линкот и ќе го посети сајтот каде е објавена самата информација/содржина во целина. На тој начин РСС-от ги селектира посетителите на сајтот, така што на самиот сајт доаѓаат само rss.jpgнајзаинтересираните или најупатените. Токму тука се крие рекламно најголемиот потенцијал (кој поупатените истражувачи секако го разбираат), контекстуалното рекламирање. Со други зборови, РСС-от во комбинација со контекстуалното рекламирање е прилично моќна комерцијална алатка и троа игнорантски е да се каже дека РСС-от им штети на рекламите. Тој ги менува принципите на традиционалното рекламирање, но во услови кога за класичното кампањско и ангро рекламирање (ТВ спот, радио реклама, печатена реклама, билборд) водени од квантитативна логика (што повеќе време во етер, страници во весник, билборди на одредена теориј) сите ние имаме автоматизирани одбранбени механизми (далечинско, менување станица, пренасочување на вниманието, фрлање на летокот, игнорирање на билбордот), потребно е што поитно разбирање дека доаѓа ера на квалитативно рекламирање, кон кое заинтересираните (и медиуми и огласувачи) мораат што побргу да се престројат. Што побргу тоа повеќе заштедени и поефектно искористени средства.

Згора на тоа секогаш постои опција и за РСС рекламирање:

RSS feeds hunger for more ads

Новини во изгледот на вестите онлајн

Сајтот En.nl испробува нова структура и динамика на претставувањето на ветите. Главните две новини се горниот елемент каде најчесто има реклами или лого, кој сега е заменет со динамична содржина која ја прикажува динамиката на објава на вести по часови, и вториот елемент е оној од десно каде се појавуваат најновите, или вестите разделени по час.

Continue reading