Posts tagged samsung

Кога selfie-то ќе добие поинаква вредност

Ellen DeGeneres направи selfie кое ќе влезе во историјата. Го твитна, и направи историја за Твитер, за Оскари и секако за целата филозoфија на selfie-то како такво.

Овој твит веќе секаде прочитавте дека е најретвитаниот. За само пар минути освои 100000 ретвити, го сруши рекордот на Обама и Твитер падна (нормално, како и при секоја ваква гооооолема активност).

Ако анализираме, немаше што да се изгуби тука:

1. Имаш трендинг настан
2. Имаш топ селебритис на сликата
3. Имаш супер паметен хумор во самиот твит

Твитот е предодреден да биде вирален. И стана највиралниот во историјата.

Е сега има и една друга страна која мора да се спомене тука. Не толку скриената порака зад оваа планирана активност е дека сликата е направена со Samsung Galaxy Note 3. Oва би требало да е историски момент и за Samsung ако не излезеше веста дека Ellen на сцена користи Samsung, а зад сцена iPhone.

Ellen.Oscars.2014.iPhone

Тука се прашувам до каде оди лојалноста кон одреден бренд. Присуството на Samsung на оскарите беше over the top, и повторно не успеа да ја земе сета слава за себе. Дури станува „предмет на исмевање“ од страна на Apple Insider кој се врати наназад да ги анализира и другите настани каде Samsung e спонзор и каде им се случила токму истата идентична работа со Franz Beckenbauer, или и кога John Legere го направи истото, или кога David Ferrer твитна колку многу го сака Samsung Galaxy S4, погодувате нели, од неговиот iPhone. Или најсвежо пред Оскари, кога Samsung побара од олимпијците да го покријат логото на своите iPhone телефони.

Колку се овие моменти планирани, намерни, наместени или едноставно спонтани? Колку ваквите моменти имаат врзани последици, позитивни или негативни, за брендот, за актерите во самиот настан, за учеството на еден бренд во вакви настани во иднина? Колку ваквите моменти ги менуваат стратегиите, одлуките, и пред се претпазливоста и свесноста на брендовите за ваквите моменти? Баш сакам да видам една добра издржана дискусија на темава.

На крајот да останам во духот со Оскарите нели, и она што мене професионално (а и лично) ме интересира повеќе од тоа кој бил номиниран и добил Оскар, Твитер извади статистика и најдобри моменти од тоа како поминаа #Oscars на Twitter и како помина Twitter со #Oscars, секако со фокус на Ellen. Сите детали на https://blog.twitter.com/2014/looking-back-at-the-2014-oscars-on-twitter

 

ONLINE/OFFLINE фестивал

Двата македонски портали за култура,culture.in.mk и plagij.at, со поддршка од Про Хелвеција, го создадоа фестивалот ONLINE/OFFLINE кој месецов ќе го доживее своето прво издание.

Continue reading