Posts tagged ????????

Хрватските печатени медиуми 2 – Jutarnji

Сеад во претходниот пост го спомнал дека Јутарњи нудат онлај издание:

Jutarnji од неодамна воведе и посебна претплата за електронско прелистување на печатеното издание.. (Хрватските печатени медиуми)

Нормално, појдов да видам за што точно станува збор. Да, имаат таков дел кој го изведуваат во соработка со wmd а всушност оваа верзија е придвижувана од скриптите на RichPaper. Ова е нешто налик на Issuu сервис чија примена на онлај изданијата на локалните магазини AutoFocus, Esport и Click наиде на позитивни критики.

Jutarnji List online

Разликата меѓу овие два сервиси, освен цената, Issuu има бесплатна варијанта, е тоа што RichPaper овозможува пребарување низ содржината како и можност за користење белешки вметнување на мултимедијални фајлови и линквови сл.

Употребата на Issuu е едноставна и лесна и ја препорачувам. Сепак за повеќе можности, внатре во овој изглед ќе треба да се издвојат повеќе пари. А изборот на вакви скрипти или платформи не е мал. Некои понуди може да се најдат на: PressDisplay, Zinio, NewsStand, Olive, Qmags.

И уште нешто за Jutarnji. Вака на мала врата. Додека листав видов една одлична содржина, која со душа би сакал да видам како би функционирала кај нас, особено земајќи го предвид локалното онлај однесување. Еве слика, за што ми е муабетот.

Jutarnji List Croatia

Хрватските печатени медиуми

Краток поглед на хрватската медиумска сцена и тоа во однос на печатените медиуми, резултат на некои преписки на авторов во анализирањето на медиумските пазари во регионот:

 „Во Хрватска постојат неколку дневни весници, од поважните Vjesnik, Jutarnji list, Vecernji list, Slobodna Dalmacija, Novi list, Glas Slavonije, и други помали. Сите весници излегуваат во стандардните утрински термини, освен Jutarnji, Vecernji и понекогаш Vjesnik, кои во термините навечер (20ч) дистрибуираат прво издание и тоа само во Загреб, а потоа наутро целосното нормално издание за цела Хрватска. Ова значи дека Jutarnji list и Vecernji list, се идентични според своите методи на издавање и циркулација, а самите називи немаат некаква врска со периодот кога се издаваат. photo.jpg

Во однос на онлајн издавањето, поголемиот број (90%) на весници е проста копија на печатеното издание, иако Jutarnji list, Vecernji list, нудат дополнителни содржини, Vecernji има видео материјали, а Jutarnji има дополнителни колумни на своите новинари во форма на блогови, а постапно воведува и разни мултинедијални содржини, иако за сега то не е баш успешно, заради лошиот квалитет на истите. Jutarnji од неодамна воведе и посебна претплата за електронско прелистување на печатеното издание..

(Мр. Хрвоје Језиќ, Загреб)

3Д вести во боја

Апликацијата Spectra претставува обид да се направат вестите пошарении и попровлечни за следење. Не би рекол поинтерактивни бидејќи освен читање и прелистување не гледам некоја јака интеракција внатре. Секоја тема си има своја боја, секоја подтема, нијанса на истата боја, и сите се вртат во круг пред вашите очи и чекаат да бидат кликнати за да ги прочитате.

Continue reading