Posts tagged ??????????

Facebook – сите кон еден

Интересно ми се разви идејава за пост. Го разгледував сајтот на Алсат-М и забележав дека и тие, како и повеќе други сајтови имаат поставено копчиња за споделување под секоја вест (патем нема delcious). Убава и корисна работа, секако.

Секако прв на листата е семоќниот Facebook. Не смее никој да испушти да се појави таму, сите се таму. И од тука тргнав во потрага да најдам дали постои опција да се дознае кој линкови сe најмногу споделувани на овој сервис.

Барав, барав, барав, се скапав впишувајќи различни комбинации на зборови во пребарувачот и ништо соодветно не се појави. Потоа си отидов на блогови кои знам дека се занимаваат само со една тема: Facebook, па таму си барав.

И коннечно си најдов. Насловот на постот е If Facebook’s All About Sharing, Why Won’t They Share With Me? блогот All Facebook.Читајќи го постов ми текна да појдам до страницата со официјални статистики за Facebook каде од темата која ме интересирање го најдов следниот податок:

More than 1 billion pieces of content (web links, news stories, blog posts, notes, photos, etc.) are shared each week

И толку, тоа е се. И по самиот наслов аспоменатиот пост се гледа дека исходот од потрагата беше негативен. Но еве некои интересни коментари на темава:

The Facebook API provides developers with access to a lot of information but one thing it doesn’t provide access to is shared items. Facebook must have a reason for that and the only thing I can think of is that they plan on eventually launching their own news product. Every social news site on the web doesn’t have close to the number of users that Facebook does.

Facebook grants developers access to those identities in the hopes that you ultimately grant Facebook access to (”share”) their activity data.

It’s by no means an unfair exchange but what would be more fair is if Facebook grants developers access to other shared information.

Isn’t that why the users shared the information in the first place? Instead it’s a one way track for user information and it ends at Facebook. Is that really a mutually beneficial relationship with developers?

Ова од комуникациска гледна точка ова значи дека Facebook нуди нови или малку видоизменети комуникациски процеси

  1. Еден кон сите – ова еден се разбира сме ние индивидуалците внатре кои споделуваме со нашите пријатели
  2. Сите кон сите – и пак ние, ама сега сме во групи, дискусии и слично и
  3. Сите кон еден – каде се разбира сите ние му праќаме пораки на семоќниот

Како дополнително нешто кое ужасно многу ме нервира во врска со затвореноста и себичноста на сервисов е тоа што скорои да е невозможно референцирање на некоја дискусија или активност која се случува внатре во Facebook. Да, некаде може, но големдел од работите не е баш возможно, или едноставно да се споделат со надворешниот свет.

Macedonia online: По стапките на Естонија? Не баш…

Nicolas Kayser-Bril направи подолга турнеја низ поширокиов регион која ја започнал со цел да се запознае малку повеќе со локалните прилики и неприлики на тема онлајн медиуми, еве што забележа во Македонија

Continue reading

Never Stop Asking – BBC ad

Во новинарството има многу поважни работи од трката да се биде прв, особено сега, ова важи за сите т.н. традиционални медиуми

Сервиси за веб статистика – споредба

Во многу различни погледи сопствениците на блогови и сајтови се чувствуваат среќни дека користат некој сервис за шпиунирање т.е. за броење на посетите де.

Кога еднаш ќе се искусат благодетите на некој ваков сервис, незамисливо е да се продолжи без него. Како на нитуеден друг медиум, на интернет најефтино, најдиректно и релативно прецизно може да си ја запознае човек своајта публика.

GoogleAnalytics го раздрма пазарот пред некое време, и сеуште трча напред пред конкуренцијата, но тој не е единствениот кој собира голем број на податоци кои ги оставаат посетителите на еден сајт. Јас лично од порано го користам StatCounter и сум сосема задоволен, иако знам дека GoogleAnalytics има некои подобро спакувани опции.

Откривањето на бројот на редовни посетители, времето на задржување, земјата или сајтот од каде доаѓаат посетителите на еден сајт како и ред други податоци може да помогнат многу во оптимизацијата, избор на содржината, уредувачката политика и сл. на еден сајт.

Пред некој ден налетав на една табела во која рамо до рамо се поставени неколку од најпопуларните вакви сервиси. Табелава ја најдов како промоција на сервисот PerformancingMetrics кој го нуди компанијата Performancing. Баш затоа мора да се разгледува со претпазливост бидејќи таа вели дека нивниот производ е најдобар, но не гарантира дека се скриени некои од можностите на другите сервиси.

Во секој случај, добар преглед кој може да помогне во избор на сервис кој ќе ги шпиунира посетителите на твојот блог или веб сајт 🙂

Кликни на табелата за поголема

Web_Metrics_comparison

 Кој сервис го користиш ти и зошто баш него?

Glocal 2.0 – статистика

Photo by Robin Hamman

Помина. Заврши во саботата некаде околу ручек. Траеше три дена. Секако ова е најлошиот можен обид, да се претстави. Во бројки. Но, содржината зад тие бројки појаснува како всушност помина Glocal 2.0 Blogging: Evolution Treated as Revolution.

21 презентација на лице место
2 најавени презентации комплетно ги немаше
1 најавена презентација во својот термин беше пуштена како видео
1 презентација не стаса на време за да биде пуштена, но сепак ја има онлајн
1 ненајавана презентација беше пуштена како видео
13 од вкупниот број на презентации беа од македонци

1 Yahoo цевка беше направена: tracking glocal conference

131 фотографија со тагот glocal20 има на flickr, (засега)

60+ пораки има на twitter со glocal20 таг

30+ присутни имаше секоја сесија, нормално просекот беше повисок

8 презентации (без овие што се видео) се веќе онлајн (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

Знам, имало и ќе има и подобри полоши конференции, но кога ќе се земат предвид сите позитивни и негативни фактори кој влијаеја на оваа, и кога ќе се спореди со очекувањата на некои од нас, останува заклучокот дека помина една конференција која ги надмина очекувањата.

Она што е најважно на ваквите настание поврзувањето, запознавањето и дружењето, а тоа ми се чини не недостасуваше. Муабетите за Glocal 2.0 допрва ќе следат. Ќе се појави и видео и аудио материјал од истата, а ќе се публикуваат и трудовите.

Лично има благодарам на сите кој на кој било начин беа дел од овој настан, искрено мене многу ми значеше.

News interactivity

Преглед на степенот на итерактивност на еврпоските news сајтови. Вклучени се и неколку локлани.

Интересно е да се стават рамо до рамо локалниве онлајн изданија но и да се види колку може да се мерат со останатите европски извори на вести, се разбира кога станува збор за избраните интерактивни соджини.

Continue reading