Posts tagged survey

LeWeb10 низ фотографии

Во претходниот псот спомнав за фотографијата со Marissa Mayer, ева ја приказната. Првиот ден од официјалната програма на LeWeb @kuzevski ме испровоцира (на чет) да сликам повеќе. И токму тоа и го направив. Сликав по малку од сесиите и личностите кои ми се допаѓаа и гледав веднаш да ги објавам фотографиите на официјалната Flickr сметка на NewMediaMK.

Во текот на денот, додека се шетав низ различните сцени, добив sms од @kuzevski дека сме добиле маил во кој некој пријаувава интерес да купи некоја фотографија од нашите. Нормално побрзав да се вратам назад на масата на која ми стоење (закачен на жица) компјутерот, за да видам за што станува збор.

FTD20101209S8

И кога таму, еден крајно културен меил во кој уредник на фотографија на германското издание на Financial Times сака да објави во утрешното (9.12) издание на својот весник фотографија од нашата Flickr сметка, фотографија со Marissa Mayer. Човекот и си беше однапред отворен и си кажа дека е спремен да си ја плати фотографијата. По неколку пораки во кои се договоривме околу детали, постигнавме договор и следниот ден добивме PDF со објанвена фотографија до која стои моето име :).

Освен што сега можам да се фалам наоколу, можам и да потврдам дека многу е важно да се внесуваат метаподатоци за содржината која ја објавувате на интернет. Да не беше брзо и јавно објавена оваа фотографија, да не беше обележана со соодветните тагови, немаше да може да се појави прд очите на овој уредник. Затоа прифати совет и во иднина, не ги исклучувај опциите за кои не си ни свесен дека може да се појават.

Е сега галеријата која е најавена во насловот. 🙂 Морав да се пофалм прво де тееее

Facebook Workshop – LeWeb

Еден од настаните кои предизвикаа голем интерес беа работилниците на Facebook, би рекол очекувано. Само не знам зошто Facebook не се решиле да дадат повеќе пари за поголем простор за своите работилници на LeWeb, но не е тоа и толку важно. Бев таму на првиот од три дела. Немаше официјална камера, па решив да направам снимка од рака.

  • Understanding the People Powered Web with Facebook
  • Building your Brand on Facebook
  • Building your Social Presence Across the Web: Social Plugins and APIs

Еве го првиот, воведен дел поделен во две видеа од по 20 мин.

Би рекол, професионална презентација, која не носи многу новини но сепак е вредна за гледање. Небојша остана и на следните две и успеал малку да ги налути предавачите кога инсистирал да добие одговор на прашањето зошто нема никаква поддршка за корисниците, дури ни за оние кои трошат пристојна сума на пари на самиот сервис за бизнис потреби. Повеќе за втората и третата сесија може да прочитате во белешките на @Eniac

Точка на вриење на вашата фесјбук страница се 5,000 фанови

Истражувањето кое го направи Sysomos за Фејсбук страниците (Facebook pages): Inside Facebook Pages e многу корисен за сите оние кои сакаат да го промовираат својот бренд преку Фејсбук.

Анализирани се преку 600,000 фејсбук страници за да се дојде до поврзаноста на користењето на овие страници и популарноста, квантитетот на создадена содржина, број на фанови и категории. Еве ги најинтересните бројки и заклучоци:

Факт 1: Просечна Фесјбук страница има 4,596 фанови, додека средна вредност за Фесјсбук страниците се 218 фанови. 4% од страниците имаат повеќе 10,000 фанови, 0.76% имаат повеќе од 100,000 фанови и 0.05% од страниците (или 297 се на се) имаат повеќе од милион фанови.

Заклучок 1: Овие бројки можат да служат како добра стартна позиција за поставување на целите кај брендираните фесјбук страници: голем бренд треба да си постави цел од 10,000 до 100,000 фанови, но најверојатно нема да привлече милион фанови. За македонски услови ја би препорачал целта да биде помеѓу 5,000 и 40,000. Се над 40,000 ќе биде екстра 🙂

Continue reading