Posts tagged US

Кибер безбедноста и „Weapons of mass disruption“

Американскиот Претседател Обама уште еднаш ja потврди високата свест за информациско-комуникациските технологии и нивното значење во нашите животи. Тој ја обзнани новата национална стратегија која „ќе ја третира дигиталната инфраструктура на САД како стратешки национален интерес“.

Obama announced the creation of a cyber security office in the White House, and said he would personally appoint a “cyber tsar”. Both US government and military bodies have reported repeated interference from hackers in recent years…Acts of terror today, he said, could come “not only from a few extremists in suicide vests, but from a few key strokes of a computer – a weapon of mass disruption…Mr Obama said that protecting America’s digital infrastructure, the networks and computers everyone depended on every day, would be “a national security priority”…In 2007 alone the Pentagon reported nearly 44,000 incidents of what it called malicious cyber activity carried out by foreign militaries, intelligence agencies and individual hackers..He pointed out that according to one survey, cyber crime cost Americans more than $8bn over the last two years. Worldwide, it was estimated that cyber criminals stole intellectual property from businesses worth up to $1 trillion.”

Деталите од промовирањето на оваа нова национална стратегија за кибер-безбедност се достпани на следниот линк “Remarks by US President Obama on securing the nation’s Cyber’s Infrastructure“.

Новинарска драма

Еве ќе се навршат речиси две недели од пробликот на еден интересен феномен, па откако стручната, академската и пошироката интелектуална јавност не се огласија, низ разговор со Дарко одлучивме овде на овој блог да го прибележиме настанов. Навистина, штета да остане неспомнат.

На ден втори, месец јануари, лето 2009, осамна на сајтот на А1 мошне интересен прилог под наслов „Во март одговор дали Македонија заслужува безвизен режим“. Во него покрај техничките информации од седницата на македонската Влада беше прибележен и еден дел од самиот прилог кој од корен ги видоизмени нашите сфаќања за новинарските жанрови. Станува збор за вметнувањето од ТВ прилогот на дијалогот помеѓу два члена на Владата (види линк до веста).

Ако малку повнимателно се изанализира самиот текст лесно ќе се воочи дека станува збор за микс од прилог и новинарска драмска едночинка со два лика и антички хор во ликот на министрите од Владата. Многу, многу интересно, и останува само да жалиме што самиот автор на прилогот не ги употребил и останатите драмски средства и методи за постигнување на уште посилен ефект во автентичното пренесување на овој настан. Еве некои сугестии во тој правец:

Драма, едночинка, ликови Ивица Боцевски, Груевски, хор.

Боцвски: (се закашлува и погледнува самоуверено кон Груевски): „Од наша страна останува да ја завршиме работата, рековме не завршуваме со визна либерализација, одиме да се интегрираме целосно на Шенген системот. Ќе го презентираме тој план“,

Груевски: Кога ќе станеме членки на ЕУ, па одма да влеземе во Шенген, тоа ли сакаш да кажеш?

Боцевски: Апсолутно (климнува потврдно и значајно со главата).

Груевски: Ивица, многу напред си отишол. Што ќе правиме вака? (прашува со насмевка на лицето).

Е тоа ќе беше оваа новинарска иновација во своја потполна и целосно ефектна форма. Добро, сега некој скептик ќе рече дека ќе треба Deus Ex Machina ефекти за довршување на оваа ендочинка, но не ни беше тоа муабетот.