Posts tagged ?????

Дали клучните зборови се знак за квалитет?

Веќе некое време наназад читам доста на тема оптимизација за пребарувачи. На страна техничкиот дел, кој и не ме интересира премногу, многу често наидувам на цели листи со совети за подобрување на содржината со цел подобро позиционирање кај пребарувачите.

И како расипана плоча во нив се повторува важноста на употребата на клучни зборови. Да се проверува редовно кои се актуелни, да се распоредат рамномерно низ текстот, да не ги имало премногу, да имало цели фрази и ред други совети. Секогаш кога читам вакви некои совети кои се насочени кон новинарски текстови низ глава ми се врти помислата: па добро бе за кого пишуваат новинарите?

Да, добро, знам дека на тој начин ќе стигнат до поголем број читатели, и дека тие зборови стануват актуелни благодарение на тоа што луѓето ги впишуваат во полето за пребарување, ама сепак малку достоинство и почит кон својата публика не е на одмет. Дали некој стигнал до податок дека читателот сака да му се повторуваат истите фрази 5 пати во текстот. Зар некаде во новинарските учебници вика дека треба текстот да биде напишан соодветно за да ги вклучи популарните клучни зборови за тој ден или таа недела?

Линијата е тенка, аргументи има и на една и на друга страна, ни јас не можам да се решам на која страна сум дефинитивно, но сепак кога станува збор за новинарски текстови, мислам дека тука квалитетот на содржината треба да е далеку пред сѐ останато. Мислам дека интернет новинарите треба да знаат како да го структурираат текстот да биде соодветен за читање на интернет (и да го направат побогат и ред други работи), а не да се концентрираат и да вежбаат употреба и повторување на клучни зборови.

Е сеа, зошто целиов мубает? Две локални причини, два примера кои можеби делуваат малку нелогично, ама јас си направив филм дека може да се протолкуваат и низ ова призма, односно, да се каже дека нашиве новинари почнале да пишуваат имајќи ги на ум политикиве за употреба на клучни зборови:

Пример 1: (Вест) Зе­ми ги па­ри­те, вра­ти ми го те­ле­фо­нот

Дани нашата славна пеачка ја ограбиле. И во сторијата имате еден куп клучни зборови кои на крај ја испуштаат логиката на приказната. Има Полиција, имате Facebook, има мобилен телефон и сл.

Зашеметени од крајно возбудливата приказна, полна со интересни моменти и клучни зборови, текстов (барем мене така ми се чини) останал да виси во воздух. Сакам и јас да ми го дознаат сите луѓе новиот број на мобилниот за само неколку саати. Сакам и јас да извадам картичка за еден ден 🙂 И сакам да знам на кое дрво чекала девојката.

Пример 2: (Вечер) Google, наскоро ке има превод и на македонски јазик.

Преку врски, исто како што станавме дел од PayPal сега ќе се внесе и нашиот јазик на Google Translate. Секако оваа информација се појави по еден подолг периодот кога на Интернет се направија разни инцијативи, петиции, групи и сл. со цел воведување на макдонскиот јазик во сервисите на Google. Клучни зборови има: Google, министер, јазик итн.

Но, во изјавата екс-министерот наведува:

…очекуваат до крајот на  септември годинава, македонскиот јазик да влезе  во речникот на Google…

што всушност не е ништо ново ниту вредно како информација зошто за да се случи ова треба да се понуди доволно паралелна содржина на македонски и на англиски јазик со која машините на Google ќе научат да преведуваат. Како што гледаш, центарот на веста е претпоставка која е искористена за да се фати актуелноста на клучниве зборови.

Малку поевтини реклами

Пред некој ден гледав едно интересно видео интервју со челниците на Twitter.com и Current TV. Интервјуто пред отворена публика било дел од Web 2.0 Самитот во организација на O’Rielly Media. Покрај многуте интересни детали кои ги има внатре, во очи ми падна една интересна работа која веќе некое време ја практикуват Current.tv, а тоа се рекалми креирани од корисниците.

Еве што вика тетка Вики:

A V-CAM, or Viewer Created Ad Message, is one of the pieces one could make and submit to Current TV. Current TV’s sponsors, like Toyota, or Mountain Dew, have assignments so that one could create a commercial for the given product. The creator must adhere to the guidelines given.

Интересен концепт. Ги извадив деловите од подолгото видео и ги склопив во клип од 4 минути. Убаво си објасни човекот, неам потреба да се дополнува многу.

viewer-created ads – Current.com

Видела жабата…

Да се има видео на сајт со вести, денес значи многу. За разлика од состојбата oд пред некој месец локалната практика малку се подобрува, но пред да се направи таков исчекор треба да се имаат на ум неколку работи.

Continue reading

The Real News Network – проширување на рамката

Веќе најавив дека спремам испит медиуми и политика, и колку и да не ја сакам политиката кога е доведена во ваква корелација е извонредно интересна тема.

На оваа тема едно е повеќе од јасно, воопшто и не мора да се истакнува, се знае дека медиумите се активни учесници во дефинирањето на политичката реалност. Низ процесот на прибирање селектирање и пакување на вести се овозможува готова артикулација на она што во политичкиот живот во одреден момент е навистина важно.

Настаните од политичкиот живот се вметнуваат во т.н. наративни рамки кои овозможуваат тие да бидат пренесени како вести. Тие рамки, секако, не доаѓаат комплетно обликувани од новинарите туку се развиваат во подолг временски период на интеракција и натпреварување на различни медиуми и други актери кои може да бидат дел од приказните или да бидат на ниво на извори. Со тек на време конкурентските рамки се стеснуваат се додека не остане едена доминантна рамка. Иако оваа доминантна рамка не е дефинирана за секогаш, таа повторно е мета на оспорувања и ревизии, сепак откако ќе се воспостави, овозможува структура во која на настаните кои следат им доделува вредност на вести, известува за нив и има дава смисла.

Излегувањето од доминантната рамка, не им е од интерес на многу актери во двоецот политика/медиуми. Најчесто, се што е надвор од тоа не newsworthy или се третира како екстрем. Мите имаше на својот блог една ваква тема за демонстрациите во Денвер кои не влегле во мејнстрим медиумите.

The Real News Network

We won’t blindly follow wire services or official press releases that attempt to set the news agenda. We will cover the big stories of the day, but we will broaden the definition of what’s important. …About The Real News

Секако, медиумски поразвиениот свет, овде не мислам само по бројот на медиумите бидејќи ако е така и ние сме развиени, туку онаму каде публиката, продукција и новинарството се поразвиени се појавуваат и медиуми кои се обидуваат да ги прошират овие доминантни рамки. ТRNN е некомерцијална мрежа која произведува видео вести и документарни прилози на голем број на теми ширум светот.

Предводена од канаѓанецот Paul Jay, искусен новинар, оваа мрежа одлучила да го отфрли моделот за заработка преку реклами и целосно зависи од своите гледачи, односно својата публика.

Ги најдов преку нивниот канал на  YouTube, каде има повеќе од 760 видеа, но веднаш потоа отидов на нивниот сајт каде многу позитивно без изненаден од структурата, изгледот, можностите и дополнителните информации кои ги има секоја видео сторија (некои имаат и цел транскрипт). И секако имаат социјални компоненти еден куп.

Го пратив Сеад да провери дали ова што го зборуваат, за различниот, неутрален, начин на покривање на настаните и темите е вистина, бидејќи тој повеќе ги следи настаните како на пример овој со Грузија-Русија. Неговиот коментар на чет беше:

многу се добри, гледам нешто за Грузија, ептен е квалитетно покриено. Одма ги детектира тие што ги навлекле Грузија на операција во Осетија. Ваков клип не може да се вдии на мејнстим медиумите, таму (америка) има вакви информации по весници ама на големите телевизии не излегуваат.

Иако улогата на медиумите е да бидат критичари на актуелните политички гледишта и опции, оваа мрежа не ја користи оваа точка како појдовна, туку се обидува да биде она што во идеалот сите медиуми тврдат дека се: објективни.

Верувам дека и на тој начин се врши соодветно влијание и се игра соодветна улога во дневното креирање на политиката, но како што рече Paul Jay, можеби за 25 години тие ќе ја поставуваат рамката, ова проширената. Дотогаш, еве ти уште еден поквалитетен извор на вести од светот како место за бегање од локалново мочурливо блато.

Рамноправност меѓу вестите

Во Романија, од неодамна праламентот усвоил закон кој ги обврзува сите телевизиски и радио куќи да објавуават еднаков процент на позитивни и негативни вести

Continue reading

Видео на хартија – корисни совети

Весниците се префлија/префрлаат онлајн, ама пусто турско името не сакаат да си го сменат, им прилега ова изгледа. Во, новиов, онлајн свет тие станаа multi-media information engines, информациски центри, мултимедијални издавачи и уште многу други работи. Еден дел од овие приказни е и креирање на видео за на сајт

Continue reading

News interactivity

Преглед на степенот на итерактивност на еврпоските news сајтови. Вклучени се и неколку локлани.

Интересно е да се стават рамо до рамо локалниве онлајн изданија но и да се види колку може да се мерат со останатите европски извори на вести, се разбира кога станува збор за избраните интерактивни соджини.

Continue reading

Kirilica.com.mk епизода 2

Неверојатно, изминатава недела и кусур Кирлица.ком.мк, новиот македонски news сајт се рекалмира на тв и на билборди (може има уште некаде а да не сум видел) а како резултат на тие реклами бројот на посети на овој блог се зголемува. Навидум нелогично, но и не е баш така сложено.

Пред да се појави официјално овој сајт јас пишав еден краток пост, своевидна најва и критика за нивното лого. Е, сега тој пост на пребарувачите се јавува секогаш некаде при врвот и луѓето често го кликаат. Нема тука ништо лошо, но во резултатите самиот сајт на Кирлица се појавува доста подолу.Еве нека биде тоа забелешка број 1. Сајтот се рекламира на тв и на билборди а онаму каде се добива војната не вложиле ништо: пребарувачите т.е. SEO – search engine optimization

Чекав да застане солидно на нозе па да се одврзам да пишам уште некој коментар за сајтот. Па еве ова нека е забелешка бр. 2: Типографијата на сајтот е благо речена лоша. Нема соодветна пропорција и дистинкција меѓу наслови, теми, наднаслови и сл.

Забелешка бр. 3: Многу празен простор, белина (добро некаде белината е црвена, жолта или плава 🙂 Едноставно не може да се дозволи да има толку мал наслов а онаму каде често се движи окото при читање да стои толкав празен простор.

Забелешка бр.4: Има рубрики кои (би требало да) комуницираат со публиката, а притоа никаде нама упатство, совет или директен контакт, што се очекува од нив. Мислам на одделот видео одговор и ти репортер.

Забелешка бр. 5: А може и да е најголема, нема RSS. News сајт без RSS – тешка работа во денешно време.

Има уште ситни, но не и неважни работи на кои им треба промена. Но основната причината за да ги пишам постов беше за да овозможам на оние кои пребаруваат „kirilica” „kirilica.com.mk” и сл. а слетуваат тука да прочитаат нешто што е во тек со настаните, бидејќи претходниот пост не нуди многу информации, а и башка стар е.

Кирилица.ком.мк

Update: Кирилица.ком.мк 2

Се шушка веќе некое време на темата Кирилица.ком.мк Се очекува наскоро да биде и официјално објавен а дотогаш дизајнерите на нивното лого имаат едена поучна лекција за вас и нашата кирилица

kirilica logo

Вака се пушува Ц

Знам дека цепидлачам, ама сами си го бараат :)башка ова може да се протолкува како чиста рекалама, т.е. подгревање 🙂