168 #ПрегледВоПеток – IBM дискриминатори, Adidas tits, Twitter bot label, Joe Rogan, Baby Shark do do do do do do….

Новиот #ПрегледВоПеток зборува малку за маркетинг, ама всушност мноооогу за маркетинг….

IBM дискриминира вработен по возраст?

Една жешка тешка тема се појави низ линковите за денешниов #ПрегледВоПеток и јас како неследач на ваквите наслови останав со подзината уста. IBM е тужен за возрасна дискриминација од вдовица на отпуштен вработен на возраст од 57 години, кој се самоубил непосредно откако бил отпуштен. Според судските документи, IBM се соочува со посебна тужба за дискриминација поради колективна акција за протерување на стотици постари вработени, нарекувајќи ги и „динобебиња“ кои треба да бидат „изумрен вид“ во корист на помладите „дигитални домородци“.

Толку многу црвени знамиња ми покрена насловов што едвај го дочитав целиот текст до крај. Вистната е веројатно некаде на средина, ама пак фактите повторно зборуваат дека каде што има чад има и оган.

Има толку многу начни да ги интегрираш, дообразуваш и задржиш постарите вработени и воедно да имаш незаменлива корист од нив. Би рекла дека IBM си бараат да им се случи типичен „cancel“ ама знам во кој свет живееме.

Сензацоналистички клик бејт на Adidas или брилијантен потег?

Каква ви беше првата реакција кога го видовте твитов? Ако отворите риплајс има од крајност до крајност, од луѓе кои се воодушевуваат, до луѓе кои се згрозени. Светот дискутира дали Adidas мораше да оди „толку далеку“ за да промовира производ! Дали направи класична злоупотреба со клик бејт потег? Можеби! Дали ако објавеше грид со спортски градници ќе го постигнеше истиот енгејџмент? Ни одблиску! Дали кампањата е ефективна? Дефинитивно!

Е сега дали ние како општество сме подготвени за вакви кампањи е друго прашање. Во секоја од дискусиите има по малку вистина, по малку претерување, и по малку заостанатост. Јас апсолутно се согласувам со следниве изјави:

Adidas posting a grid of tits in social media is interesting. But it was also done for attention. Let’s not pretend this was an entirely selfless act.

Amy Charlotte Kean, author and cultures editor at Shots (among other things)

Aside from all of this, right or wrong, I love that this image is being shared worldwide. There are young people who are struggling, feeling like their bodies look ‘different’ and ‘wrong’, who will see this image – even out of context – and be reminded that their difference is their beauty.

Nathalie Gordon, creative director at The Or and savior of the vagina museum

Twitter ќе ги означува бот профилите со автоматски твитови

Twitter ќе почне да користи бот ознаки кои програмерте ќе можат доброволно да ги прикачуваат на нивните бот профили, како средство за да се помогне да се потенцираат „Добри ботови“, наспроти профилите на ботовите што се користат за негативни цели. Сега, бот профилите ќе бидат прикажани со нова икона за робот до името на профилот и маркер што означува дека нивните твитови се автоматизирани.

Тоа „доброволно“ не верувам дека ќе донесе некаква посебна промена кај состојбата со штетното влијание на „негативните“ бот профили, барем не засега. Но можеби новите бот-ознаки се добра работа за општа транспарентност и ќе им помагнат на корисниците да избегнат потенцијални манипулации.

Joe Rogan одби договор од 100 милиони долари за да го напушти Spotify за Rumble

Сте добиле некогаш понуда од милиони на Twitter и зошто не? Можеби затоа што не сте најозборуваната личност во последнот месец во светот. И тоа по лошо! Ама озборувањата не ги спречија Rumble јавно да му понудат на Joe Rogan, јавно, 100 млиони долари за неговиот подкаст.

Wow, just wow. Не знам од кај да почнам да го дискутирам потегов. Не сум воодушевена, напротив. Во ситуација во која работите се апсолутно правилни и погрешни, да поддржуваш погрешно, или имаш крајно распани цели и задни намери или си крајно глупав. Ама сега не дискутираме лични мислења. Како и да е, понудата е одбиена и Joe останува со Spotfy, а и Spotify останува со него што е исто така уште една долга и широка тема на правилно или погрешно!

Baby Shark do do do do do, долгометражен филм!!!

Ако бар еднаш не ти поминал денот со песнава во потсвест ти си среќна личност! Очигледно некој проценил дека малку ни е, па ќе ни даде уште многу. Најгледаното видео во историјата на YouTube, Baby Shark ќе си добие и долгометражен филм, во 2023, потврдено од Paramount.

Оригиналното видео „Baby Shark“ стана првото видео на YouTube што ја надмина границата од 10 милијарди прегледи минатиот месец, а веќе доби и спиноф на ТВ-шоу (Големо шоу на Baby Shark), покрај новонајавениот филм.

Еве да не случајно ја пропуштам шансата да ви ја заглавам песнава негде низ мозочните ќелии, цел петок!

Бонус линкови

Имав огромна желба да направам меме колекција од Твитер логоата за МКЦ 50 години, ама ај да бидеме сериозни. Не бидете плагијатори!

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.