183 #ПрегледВоПеток – YouTube ads, TikTok #ForYourPride, Instagram Sans, TikTok songs

Во ек на скопски горештини уште во јуни, стига и новиот #ПрегледВоПеток под клима уште во 10 саат сабајле.

YouTubeShorts со Google реклами

Google почна да прикажува реклами во Shorts, очекувано по целогодишното тестирање. Огласувачите ќе можат да ги поврзат производите со нивните кампањи и да ги направат своите видео реклами на YouTube Shorts попогодни за купување. Сепак од компанијата велат дека во моментов рекламите нема да имаат директен удел на приходите, напротив.

„Наместо тоа, ќе продолжиме да наградуваме илјадници креатори месечно преку YouTube Shorts Fund додека развиваме долгорочен модел за монетизација од Shorts“, рекоа од Google. „Ние активно работиме на решение за монетизација за креаторите на Shorts и ќе ги користиме информациите од оваа акција за да го имплементација на монетизацијата.“

TikTok го слави месецот на гордоста

TikTok најави низа нови активности за да го прослави Месецот на гордоста, вклучувајќи настани кои се пренесуваат во живо, ексклузивна содржина од Парадата и фестивалот на гордоста во ЛА, како и изложба на бизниси во сопственост на LGBTQIA+.

Овој јуни, ја оживуваме нашата прослава на гордоста заедно со возбудлива постава на #ForYourPride содржини во апликација, TikTok LIVE и објавување на нашите LGBTQIA+ Trailblazers за 2022 година. И за прв пат досега, го преземаме TikTok каналот на LA Pride како официјален спонзор на Парадата и фестивалот на гордоста во ЛА.

TikTok во неколку наврати покажа дека е посветен да обезбеди безбеден и инклузивен простор за LGBTQIA+ заедницата да ги споделува своите приказни, да се поврзува, да слуша и да учи еден од друг. Во чест на месецот на гордоста со активностте кои ги презема покажува дека ја препознава колективната видливост и моќ на LGBTQIA+ заедница.

Што е Instagram Sans

Instagram создаде свој фонт, наречен Instagram Sans, кој планира да го користи активно и за маркетинг и во самата апликација.

Instagram Sans е инспириран од логото на Instagram, и го отсликуваат обликот на глифот и нашата посветеност на едноставноста и умешноста“. Во голем дел е инспириран од комбинацијата на квадрати и кругови, и е мешавина од совршени пиксели со неколку рачно изработени детали.

Instagram соопшти дека соработувал со лингвисти за да се погрижи фонтот да биде употреблив на што е можно повеќе јазици. Фонтот дава многу поизразен идентитет и компанијата се надева дека корисниците масовно ќе го употребуваат на најкреатовните содржини како Stories и Reels.

Светските креативци сметаат дека фонтов е стварно откачен. Што мислите вие? Малку премногу откачен?

Што се случува откако песните на TikTok ќе станат вирални

По седум месеци прибирање и анализа на табели со еден куп бројки, податоци и интервјуа, Vox Media ги структуираше бројките за да следи што се случува со уметниците откако ќе станат вирални – и како музичката индустрија се смени со TikTok. Заклучокот е дека апликацијата целосно го револуционизира начинот на работа на издавачките куќи и им дава на уметниците поголема моќ од кога било.

Бонус линкови

Викендов се случува мојата омилена конференција во регионов Spark.me. Дарко во следниот преглед ќе ви каже колку било јако.

Поштедете ме од слики од плажа викендов, плис!

Секој петок во твоето сандаче: преглед на најактуелните маркетинг, SEO, SEM, UX, дизајн теми и линкови од претходниот недела.